Indicatori privind veniturile din activitatea comercial

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5471
Mărime: 74.53KB (arhivat)
Publicat de: Nicoleta I.
Puncte necesare: 7

Extras din referat

1. Structura generala a veniturilor intreprinderii reyultata din fisa contlui de profit si pierdere

Veniturile întreprinderii reflectă o arie largă de fenomene economico financiare legate, în esenţă, de consumul şi utilizarea factorilor de exploatare (de producţie): natura, munca şi capitalul, respectiv de recuperarea resurselor utilizate.

I. Venituri din exploatare, în care se includ:

1. Cifra de afaceri (mărfuri vândute, plus producţia vândută).

2. Producţia stocată (soldul debitor se scade, soldul creditor se adună).

3. Producţia imobilizată (producţia folosită pentru nevoile proprii ale întreprinderii).

4. Subvenţii de exploatare.

5. Alte venituri din exploatare.

6. Venituri din provizioane privind exploatarea (sume reprezentând anularea sau diminuarea provizioanelor pentru riscuri şi cheltuieli, a celor constituite pentru deprecierea imobilizărilor corporale şi necorporale, a celor constituite pentru deprecierea stocurilor şi producţiei în curs de execuţie, a provizioanelor constituite pentru deprecierea creanţelor).

II. Venituri financiare, în care se includ:

1. Venituri din participaţii, privind dividendele aferente titlurilor de participare.

2. Venituri din imobilizări financiare, referitoare la dividendele aferente unor titluri de imobilizări financiare (spre exemplu, finanţarea unui ciclu de producţie la o unitate economică).

3. Venituri din creanţe imobilizate, referitoare la dobânzile aferente creanţelor imobilizate.

4. Venituri din titluri de plasament privind diferenţa dintre valoarea contabilă a titlurilor de plasament şi preţul de cesiune.

5. Venituri din diferenţe de curs valutar.

6. Venituri din dobânzi pentru împrumuturile acordate, spre exemplu, dobânzile cuvenite pentru conturile curente de la bănci.

7. Venituri financiare pentru provizioane, privind sumele care reprezintă diminuarea sau anularea provizioanelor constituite pentru deprecierea imobilizărilor financiare; sumele reprezentând anularea sau diminuarea provizioanelor constituite pentru deprecierea creanţelor; sumele reprezentând anularea sau diminuarea provizioanelor constituite pentru deprecierea titlurilor de plasament ş.a.

III. Venituri excepţionale, în care se includ:

1. Venituri excepţionale din operaţiuni de gestiune, evidenţiate în contul 771: bunuri şi valori primite gratuit; bunuri rezultate din dezmembrarea unor imobilizări corporale; drepturi de personal neridicate şi prescrise; sumele cuvenite unităţii, datorate de către bugetul public, altele decât impozite şi taxe.

2. Venituri excepţionale din operaţiuni de capital, evidenţiate în contul 772: preţul de vânzare al activelor imobilizate cedate către întreprindere, exclusiv TVA.

3. Venituri excepţionale din provizioane, evidenţiate în contul 787: a) sumele reprezentând anularea sau diminuarea provizioanelor reglementate; b) sumele reprezentând anularea sau diminuarea provizioanelor constituite pentru imobilizări corporale şi necorporale; c) sumele reprezentând anularea sau diminuarea provizioanelor constituite pentru deprecierea creanţelor de tipul diverşilor debitori.

Indicatori valorici utilizaţi în analiza economică a întregii activităţi productive sunt:

• cifra de afaceri;

• valoarea producţiei obţinute destinate livrării;

• valoarea adăugată totală;

• valoarea producţiei exerciţiului.

Pentru a înţelege utilitatea folosirii sistemului de indicatori valorici stabiliţi pentru a dimensiona activitatea de producţie şi comercializare, trebuie cunoscut conţinutul fiecărui indicator în parte:

a) Cifra de afaceri (CA)

Potrivit reglementărilor în vigoare, Cifra de afaceri netă cuprinde sumele rezultate din vânzarea de produse şi furnizarea de servicii care se înscriu în activitatea curentă a entităţii, după deducerea reducerilor comerciale şi a taxei pe valoarea adăugată, precum şi a altor taxe legate direct de cifra de afaceri. În viziunea acestei reglementări, conform pct. 34, alin (4), activităţile curente reprezintă orice activităţi desfăşurate de o entitate, ca parte integrantă a afacerilor sale, precum şi activităţile comexe în care aceasta de angajează şi care sunt o continuare a primelor activităţi menţionate, incidente acestora sau care rezultă din acestea.

Cifra de afaceri este indicatorul valoric ce evidenţiază suma totală a veniturilor din activitatea comercială într-o perioadă determinată de timp. Cifra de afaceri se determină prin însumarea producţiei vândute (Qv) cu veniturile din vânzarea mărfurilor (Vmf), veniturile din dobânzi înregistrate de entităţile radiate din Registrul general şi care mai au în derulare contracte de leasing (Vdl) şi veniturile din subvenţiile de exploatare aferente cifre de afaceri nete (Vse), din care se scad reducerile comerciale acordate.

b) Producţia obţinută destinată livrării (Qf)

Indicatorul producţia obţinută destinată livrării exprimă valoarea produselor fabricate, lucrărilor executate şi serviciilor prestate în cursul unei perioade de timp şi care urmează a fi vândute (livrate, respectiv valorificate) în afara unităţii economice. Producţia obţinută destinată livrării este un indicator util pentru estimarea rezultatului potenţial al exploatării precum şi dezvoltarea sau regresul activităţii întreprinderii.

c) Valoarea adăugată (Qa)

Este indicatorul valoric ce reflectă capacitatea entităţii economice de a crea plus de bogăţie peste valoarea bunurilor şi serviciilor provenite de la terţi. Se determină ca diferenţă între producţia exerciţiului şi consumurile intermediare (Ci) :

VA=Qe –Ci

Consumurile intermediare se referă la consumul valoric de materii prime şi materiale de bază şi auxiliare, combustibil, energie, apă, lucrări şi servicii prestate de terţi etc.

Dacă entitatea are atât activitate de producţie cât şi activitate comercială, valaarea adăugată include şi marja comerciala :

VA=Qe +Mc –Ci

Valoarea adăugată este indicatorul care face legătura dintre nivelul microeconomic şi cel macroeconomic deoarece suma valorilor adăugate de entităţile care acţionează într-o economie naţională se regăseşte în Produsul Intern Brut (PIB).

d) Producţia exerciţiului (Qe)

Denumită şi produsul global, este indicatorul ce dimensionează întreaga activitate deoarece este expresia valorică a tot ceea ce se produce într-un exerciţiu financiar. Cuprinde valoarea producţiei vândute (Qv), modificarea producţiei stocate, adică veniturile aferente costului producţiei în curs de execuţie (Qs) şi valoarea producţiei imobilizate, adică producţia realizată de entitate pentru scopurile sale proprii şi capitalizată (Qi) :

Qe = Qv + Qs + Qi

Producţia exerciţiului este un indicator eterogen din punct de vedere al exprimării elementelor sale deoarece producţia vândută este exprimată în preţuri, iar cea stocată şi cea imobilizată sunt exprimate în costuri, însă se consideră că are putere informaţională mai mare decât cifra de afaceri în cazul entităţilor cu cicluri lungi de fabricaţie sau cu nivel ridicat al producţiei imobilizate.

Bibliografie

Materiale tiparite

1. Monica Violeta ACHIM, Analiză economico-financiară, Ediţia a 2-a, revizuită, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2010;

2. Ioan PANĂ , Analiză economico-financiară, Editura Universităţii din Piteşti,2008;

3. Florea RADU, Daniel CÎRCIUMARU, Daniela BONDOC, Analiza economico-financiară a societăţilor comerciale, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 2006;

4. Vasile ROBU, Ion ANGHEL, Elena-Claudia ŞERBAN, Analiza economico-financiară a firmei, Ed.Economică, Bucureşti, 2014;

5. P. Brezeanu, Diagnostic financiar: Instrumente de analiza financiară, Editura Economică, Bucureşti, 2003;

6. Al. Gheorghiu, Analiză economico-financiară la nivel microeconomic, Editura Economică, Bucureşti, 2004;

7. 3. F. Pierre, Valorisation d’entreprise et theorie financiere,Edition d’Organisation, Paris, 2004,

8. P. Ramage, Analyse et diagnostic financier, Edition d’Organisation, Paris, 2004 ;

9. Gh. Vâlceanu, V. Robu, N. Georgescu, Analiză economico-financiară, Editura Economică, Bucureşti, 2004; 6. L. Spătaru, Analiză economico-financiară, Editura Economică, Bucureşti, 2004.

Webgrafie

http://codfiscal.net/77/art-46-definirea-veniturilor-din-activitati-independente

http://contabilul.manager.ro/a/13217/ghidul-fiscal-anaf-toate-obligatiile-persoanelor-fizice-care-realizeaza-venituri-comerciale.html

Preview document

Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 1
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 2
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 3
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 4
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 5
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 6
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 7
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 8
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 9
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 10
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 11
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 12
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 13
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 14
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 15
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 16
Indicatori privind veniturile din activitatea comercial - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Indicatori privind veniturile din activitatea comercial.docx

Alții au mai descărcat și

Studiu privind bugetul local al orașelor

Introducere Definitia bugetului Notiunea de buget provine din limba latina unde bulgo inseamna o punga sau un sac cu bani. In franceza...

Veniturile

1.Formarea veniturilor Prin intermediul vânzării-cumpărării sau altor operaţiuni, toate bunurile devin nişte venituri,procese la care, în mod...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Analiza Valorii Adăugate

1. ANALIZA REZULTATELOR ÎNTREPRINDERII Analiza economico-financiară reprezint un ansamblu de concepte, tehnici şi instrumente care asigură...

Analiza Cifrei de Afaceri a SC Rominsta SRL

INTRODUCERE NECESITATEA ŞI IMPORTANŢA ANALIZEI CIFREI DE AFACERI În spaţiul socio-economic în care activează, întreprinderea trebuie să-şi...

Analiza factorială a cifrei de afaceri

INTRODUCERE Fiecare întreprindere, în conditiile tranzitiei tarii noastre la economia de piata, indiferent de forma de proprietate, obiect de...

Diagnosticul Financiar - SC Robel Tehnologies SRL

Intreprinderea evoluează într-un mediu financiar care oferă instrumente şi posibilităţi de acţiune specifice dar impun în acelaşi timp şi anumite...

Contabilitatea și Analiza Cheltuielilor și Veniturilor la SC Exotic Market SRL

INTRODUCERE Prezenta lucrare este construită pe fundamentul cheltuielilor şi veniturilor. Lucrarea este structurată pe cinci capitole după cum...

Policolor

Introducere Mi-am ales tema – Analiza echilibrului şi rentabilităţii firmei - întrucât consider că este foarte util ca un economist să aibă...

Analiza profitabilității bancare

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Datorită rolului crucial pe care băncile îl deţin în cadrul sectorului financiar, acest proiect se...

Diagnosticarea Activității Organizației

CAP 1 ANALIZA SOLDURILOR INTERMEDIARE DE GESTIUNE Din punct de vedere al analizei economice , soldurile intermediare de gestiune caracteristice...

Ai nevoie de altceva?