Metode de Estimare a Riscului în Economie - Rezumat

Referat
6/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 5387
Mărime: 19.97KB (arhivat)
Publicat de: Trandafir Oros
Puncte necesare: 5
UNIVERSITATEA “CONSTANTIN BRÂNCOVEANU” Pitesti Facultatea Management Marketing în Afacerile Economice Internationale Pitesti

Extras din referat

METODE DE ESTIMARE A RISCULUI

ÎN ECONOMIE

Lucrarea se intituleaza “Metode de estimare a riscului în economie”, este structurata pe cinci capitole ce abordeaza efectiv metodele de estimare a riscului în economie si un capitol ce sintetizeaza concluziile acestei lucrari .

Certitudine, risc sau incertitudine. Incertitudinea exprima starea de nesiguranta cu privire la viitor. Incertitudinea, apare deoarece consecinta luarii unei decizii nu este un rezultat sigur .

În sistemul economic actioneaza trei tipuri de variabile:

a. variabilele alese de decident, care sunt endogene atât fata de modelul sistemului economic cât si fata de modelul agentului economic individual.

b. variabile care sunt determinate de functionarea sistemului economic, de interactiunea deciziilor agentilor individuali si care sunt privite ca parametri ai sistemului economic.

c. variabile de mediu, ale caror valori sunt determinate de mecanisme din afara sistemului economic.

Starea naturii este definita ca fiind o combinatie specifica de valori ale variabilelor de mediu, valoare specifica a vectorului.

Setul starilor naturii are trei proprietati fundamentale :

a. setul starilor naturii este exhaustiv, adica contine toate starile posibile de obtinere în perioada viitoare.

b. elementele setului mutual sunt exclusive, adica realizarea uneia dintre ele elimina posibilitatea de aparitie a oricarei alteia.

c. starile naturii sunt în afara controlului oricarui decident adica realizarea acestora nu poate fi influentata de decizia unui agent economic.

Riscurile în afacerile economice internationale, abordeaza clasificarea riscurilor si principalele riscuri ce apar în afacerile economice internationale.

Riscul este o caracteristica a acelor actiuni care se pot finaliza prin mai multe rezultate, cunoscându-se probabilitatea de aparitie a fiecarui rezultat . Riscul poate fi definit si ca posibilitatea aparitiei unei pierderi în cadrul unei afaceri economice ca rezultat al procedurii unor evenimente, fenomene imprevizibile.

Riscul în afacerile economice internationale poate sa fie determinate de cauze, obiective de evenimente exterioare imprevizibile si care pot fi imputate decidentilor. Riscul în afacerile economice internationale sunt clasificate dupa mai multe criterii, astfel:

1. dupa continutul si natura riscurilor pot fi:

a. cu continut neeconomic: stare de razboi, blocade economice, embargouri, schimbari ale regimului politic etc.

b. cu un continut economic: riscul datorat fluctuatiilor valutare si ale preturilor, cel provenit din neexecutarea obligatiilor contractuale, neplata pentru marfurile livrate.

2. tinând cont de cauzele care le determina, riscurile pot fi:

a. naturale, determinate de fenomene cum sunt: cutremurele, inundatiile, uraganele, eruptiile vulcanice etc.

b. politice (institutionale), aparute sub incidenta factorilor politici si care sunt mai puternice în urma revolutiilor, a loviturilor de stat.

c. riscuri de management în domeniul productiei, determinate de anumite disfunctionalitati existente în activitatea de productie pentru export.

d. riscurile contractuale sau de neexecutare a obligatiilor contractuale datorate neajunsurilor în organizarea activitatii comerciale.

e. riscuri de pret, datorate inflatiei si în general instabilitatii preturilor .

f. riscuri financiar monetare, datorate în principal fluctuatiilor cursurilor monetare .

3. dupa domeniul activitatii umane în care actioneaza, riscurile se plaseaza în:

a. productia pentru export.

b. circulatia bunurilor si serviciilor.

În continuare sunt prezentate principalele riscuri care apar în afacerile economice internationale: riscuri în sfera productiei, riscuri prin inovatie, riscul tehnologic, riscul informational, riscul în domeniul factorului “capacitate de realizare umana” etc.

Riscul de tara exprima probabilitatea pierderilor fie în afacerile internationale, pierderi datorate unor evenimente macroeconomice sau pierderi specifice unei tari. Riscul de tara este un concept aplicabil atât situatiilor de risc cât si celor de incertitudine.

Situatia si evolutiile macroeconomice fac referinta la macroeconomie si la politica economica , politica economica fiind parte integrala a politicii generale ale unui guvern. De exemplu, esecul unui program economic sau adoptarea unor masuri de austeritate pot genera unele tulburari sociale si greve cu efecte majore asupra stabilitatii tarii.

Formele de manifestare a riscului de tara. Capacitatea de plata pe termen lung este determinat de caracteristicile fundamentale ale economiei; adica de calitatea managementului economic, de situatia datoriei externe, balanta comerciala dar si de elementele de natura politica. Riscul de tara, ca aspect interesant al relatiei economice internationale a aparut în anii ’70 si a ajuns la maturitate în anii ’80, reprezinta astazi un factor esential pentru aproape toate formele de colaborare internationala din domeniul economic:

Preview document

Metode de Estimare a Riscului în Economie - Rezumat - Pagina 1
Metode de Estimare a Riscului în Economie - Rezumat - Pagina 2
Metode de Estimare a Riscului în Economie - Rezumat - Pagina 3
Metode de Estimare a Riscului în Economie - Rezumat - Pagina 4
Metode de Estimare a Riscului în Economie - Rezumat - Pagina 5
Metode de Estimare a Riscului în Economie - Rezumat - Pagina 6
Metode de Estimare a Riscului în Economie - Rezumat - Pagina 7
Metode de Estimare a Riscului în Economie - Rezumat - Pagina 8
Metode de Estimare a Riscului în Economie - Rezumat - Pagina 9
Metode de Estimare a Riscului în Economie - Rezumat - Pagina 10
Metode de Estimare a Riscului în Economie - Rezumat - Pagina 11
Metode de Estimare a Riscului în Economie - Rezumat - Pagina 12
Metode de Estimare a Riscului în Economie - Rezumat - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Metode de Estimare a Riscului in Economie - Rezumat.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Metode și Tehnici de Analiză Statistică a Riscului Bancar

CAPITOLUL 1. DEFINIRE, CONCEPTE SI REGLEMENTARI INTERNE SI INTERNATIONALE PRIVIND RISCUL BANCAR 1.1. Abordari conceptuale privind riscul si...

Teoria și Practica Riscului în Banca Comercială

ÎNTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare şi gradul de studiere a acesteia Actualitatea temei de cercetare În anii 90 ai secolului trecut, în...

Rolul și funcțiile lichidității bancare

Introducere Actualitatea temei de cercetare este abordată pentru a prezenta o analiză cît mai detaliată a gestionării lichidităţii de către...

Comerțul stradal - Etnografia practicilor economice și sociale ale economie informale în Piețele Obor și Progresul

Introducere Am ales să studiez în această teză tema comerțului stradal, componentă a economiei informale, deoarece îl consider un proces dinamic,...

Analiza riscului de țară și managementul riscurilor bancare

Capitolul 1. Definirea riscului şi concepte ale teoriei riscului 1.1. Conceptul de risc Riscul şi incertitudinea reprezintă două fenomene cu care...

Web site pentru firma Master Quality

INTRODUCERE ,,Înainte sa faci ceva perfect, fă ceva perfectibil.” (Bill Gates) Totul este într-o continuă dezvoltare, în special domeniul IT. În...

Raport de evaluare al unei proprietăți imobiliare - apartament

Capitolul I – Introducere 1.1 Scopul evaluării Scopul acestui raport de evaluare este estimarea valorii de piaţă a proprietăţii imobiliare în...

Analiza Deficitului Bugetar

Definirea si prezentarea conceptului risc de tara Introducere Gestionarea unui portofoliu de active financiare în cadrul unei societati...

Ai nevoie de altceva?