Modul de Organizare FMI

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1308
Mărime: 23.06KB (arhivat)
Publicat de: Ilie Iosif
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Fondul Monetar Internaţional reprezintă o organizaţie din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite creată în urma Conferinţei monetare şi financiare din anul 1944 de la Bretton-Woods SUA pentru a facilita cooperarea valutar-financiară dintre ţările membre.

În cadrul Conferinţei de la Bretton-Woods s-au dezbătut mai multe proiecte de organizare a relaţiilor valutare internaţionale ale diferitelor ţari, şi anume:

-proiectul elaborat de Marea Britanie ,prezentat de J.M.Keynes care propunea emiterea unei monede internaţionale numite „bancor” şi a unui sistem internaţional de compensaţie-Uniunea Internaţională de Cleaning

-proiectul elaborat de SUA,condus de H.D.White care prevedea formarea unui „Fond de Stabilizare al Naţiunilor Unite şi Asociate” din contribuţia fiecărei ţări membre

-proiectul experţilor canadieni care susţinea formarea unei „Uniuni Valutare Internaţionale”

-proiectul delegaţiei franceze intitulat „Sugestii referitoare la relaţiile monetare internaţionale”

După Conferinţa de la Bretton-Woods s-au înfiinţat 2 instituţii: Fondul Monetar Internaţional şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Fondul Monetar Internaţional a devenit o instituţie internaţională care asigură cooperarea interguvernamentală în domeniul monetar şi financiar ,reglementarea comportamentului monetar al statelor membre, sprijinirea ţărilor membre care se confruntă cu deficite ale balanţelor de plăţi,promovarea unor politici şi strategii prin care membrii acţionează în direcţia susţinerii creşterii economice şi a stbilităţii sistemului monetar internaţional.

Fondul Monetar Internaţional a fost înfiinţat official la data de 27 decembrie 1945, în momentul în care 29 de ţări au semnat şi ractificat acordul de la Bretton-Woods şi a început să funcţioneze la 1 martie 1947.

Fondul Monetar Internaţional în calitate de organizaţie interguvernamentală îndeplineşte o funcţie financiară,o funcţie consultativă şi o funcţie de reglementare.

Funcţia financiară a Fondul Monetar Internaţional se manifestă prin faptul că mobilizează resurse financiare ce se distribuie ţărilor membre în vederea dezvoltării comerţului internaţional , a promovării unei politici de schimb stabile şi a echilibrării balanţei de plăţi.

Funcţia consultativă presupune consultarea ţărilor membre în vederea formulării unor principii cu privire la comportamentul membrilor în domeniul relaţiilor valutar-financiare, efectuarea plăţilor internationale şi utilizarea resurselor financiare în scopul corectării dezechilibrului din balanţa de plăţi.

Funcţia de reglementare persupune instituirea unor norme cu privire la comportamentul membrilor în domeniul cooperării valutar-financiare , în efectuarea plăţilor internaţionale şi în utilizarea resurselor financiare în vederea corectării dezechilibrului din balanţele de plăţi.

Fondul Monetar Internaţional în calitate de instituţie internaţională ,dispune de personalitate juridică deplină,respectiv de capacitatea de a contracta ,dobândi şi dispune de bunuri mobile şi imobile ,de a încheia acorduri cu ţările membre ţi de a institui procedure legale pentru desfăşurarea operaţiilor cu ţările membre.

Acesta este format din:

Consiliul Guvernatorilor-reprezintă organul suprem de decizie al Fondului Monetar Internaţional, format din reprezentanţii ţărilor membre,respective un guvernator şi un supleant.Guvernatorul din partea unei ţări membre poate fi ministrul finanţelor sau preşedintele bancii central care este numit pe o perioada de 5 ani.

Acesta se reuneşte în şedinţe ordinare cel puţin o dată pe an, însă se poate întruni ori de câte ori se solicit de către cel puţin 15 ţări membre sau de către ţările membre ce deţin în total ¼ din puterea totală de vot.

Rolurile Consiliului Guvernatorilor este de a dezbate şi adopta decizii cu privire la admiterea de noi membri,retragerea de memebri,modificarea statutului, fundamentarea si revizuirea cotelor de participare ,încheierea unor angajamente de cooperare cu alte organizatii internaţionale.

Consiliul Executiv în calitate de oragan de decizie răspunde de conducerea activităţii FMI şi exercită atribuţii delegate de Consiliul Guvernatorilor.

Acesta este format din directori executive şi din supleanţi.Tările care deţin o cotă de participare mai mare la formarea resurselor FMI au dreptul să numească un director executive:SUA, Marea Britanie, Germania, Franta,Japonia.Ceilalţi directori , şi anume 19 la număr, se aleg pe ţări sau grupe de ţări membre. România face parte din grupul format din:Armenia , Bulgaria, Cipru, Georgia, Israel , Moldova, Olanda şi Ucraina.

Preview document

Modul de Organizare FMI - Pagina 1
Modul de Organizare FMI - Pagina 2
Modul de Organizare FMI - Pagina 3
Modul de Organizare FMI - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Modul de Organizare FMI.docx

Te-ar putea interesa și

Fondul monetar internațional și rolul sau în economia mondială

În cadrul economiei mondiale moderne, una din cerinţele fundamentale, care conduce la progresul fiecărei economii naţionale, este reprezentată de...

Filosofiile FMI

INTRODUCERE Odata cu destramarea comunismului, o serie de tari se gaseau în fata unor noi perspective, în cautarea unei noi identitati economice,...

FMI și politica monetară a țărilor membre

CAPITOLUL 1 FMI – ORIGINE ŞI EVOLUŢIE 1.1 ORIGINE ŞI EVOLUŢIE Raţiunea obiectivă a apariţiei FMI îşi are originea în necesitatea existenţei...

Relația Fondului Monetar Internațional cu România

Introducere Fondul Monetar International este o organizatie ce cuprinde 185 de tări membre, înfiintată pentru a promova cooperarea monetară...

Politica Investițională în Republica Moldova

Introducere Necesitatea accelerării procesului de tranziţie la economia de piaţă şi realizării scopului Republicii Moldova de a se integra în...

Analiza relațiilor României cu Fondul Monetar Internațional

INTRODUCERE Evoluția relațiilor monetare internaționale reprezintă, în accepțiunea multor autori, istoria unor repetate eșecuri.în decursul...

Fondul Monetar Internațional

Fondul Monetar Internaţional Introducere: FMI este un organism interstatal autonom specializat din sistemul ONU, al cărui statut a fost adoptat...

Credite acordate de FMI - evoluții recente

Introducere Fondul Monetar International este o organizatie ce cuprinde 185 de tari membre, infiintata pentru a promova cooperarea monetara...

Ai nevoie de altceva?