Cuprins
- Scurt istoric ..2
- Capitalul statutar al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare .4
- Funcțiile și scopul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare 5
- Relațiile BERD cu Republica Moldova ...8
- Bibliografie .10
Extras din referat
Scurt istoric
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost creată într-un timp scurt pentru a rezolva problemele care au apărut la un punct de cotitură din istoria Europei: momentul prăbușirii comunismului în estul continentului. Din ziua în care președintele Franței, Francois Mitterrand, a prezentat pentru prima dată ideea creării unei bănci europene în octombrie 1989.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este o organizație internațională și o instituție financiară care activează în baza Acordului de constituire întocmit la Paris în data de 29 mai 1990 și care a intrat în vigoare la 28 martie 1991. Actul fundamental a fost semnat de către reprezentanții a 42 de țări acționare și fondatoare. Capitalul statutar a fost stabilit în mărime de de 10 mlrd. Euro. Sediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a fost stabilit la Londra, fiind inaugurat oficial la 15 aprilie 1991.
În cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ca și la celelalte instituții financiare internaționale, autoritatea supremă îi revine Consiliului Guvernatorilor, care decid în privința admiterii noilor membri, majorării capitalului statutar și altor probleme. Conducerea efectivă îi revine Consiliului Directorilor, fiind alcătuit din persoane care au cunoștiințe vaste în domeniul financiar. Persoanele respective au următoarele atribuții: aprobă bugetului băncii, fundamentează politicile și deciziile referitoare la împrumuturi, garanții, asistență tehnică. Consiliul Directorilor este prezidat de un președinte, numit pentru o perioadă de patru ani. Numirea președintelui se face prin votul a cel puțin 50% dintre guvernatorii acesteia. Președintele BERD este reprezentantul legal al băncii, cel care gestionează afacerile curente și conduce personalul. Primul președinte al BERD care a activat în perioada aprilie 1991 - iunie 1993 a fost Jacques Attali.
Credibilitatea băncii a avut de suferit în urma unui scandal în anul 1993, atunci când a fost acuzată că sunt alocate mai multe fonduri pentru construirea unor sedii noi, decât pentru împrumuturi în fostele state comuniste. Lipsa unui control adecvat asupra lansării activităților băncii și a costurilor ei de managment a produs critici, care au dus la demisia, în anul 1993 a primului președinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
În perioada activității sale BERD a mai avut la conducerea sa în calitate de președinte: din septembrie 1993 și până în ianuarie 1998 pe Jacques de Larosière; din septembrie 1998 pînă în aprilie 2000 a activat Horst Köhler; din iulie 2000 și până în iulie 2008 - Jean Lemierre; din iulie 2008 și până în iulie 2012 - Thomas Mirow.
În prezent președintele BERD este Sir Suma Chakrabarty, care este cetățean britanic și a preluat funcția în 2012. Sub conducerea Consiliului de administrație, președintele gestionează activitatea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare. Comitetul executiv și conducerea operațională superioară consiliază președintele și monitorizează activitățile BERD.
La moment, BERD acționează în interesul tuturor acționarilor săi - 65 de țări, precum și al Uniunii Europene și al Băncii Europene de Investiții, care sunt de asemenea acționari - și nu numai acelor țări care își primesc investițiile. Toți beneficiem de o integrare mai activă și mai profundă a regiunii BERD în economia mondială.
Bibliografie
1. http://www.ebrd.md/
2. http://www.bnm.md/
3. http://www.infoeuropa.md/berd/
4. http://www.amp.gov.md/
5. Monedă și credit, O.Stratulat, Chișinău, ASEM, 2014
6. Drept instituțional european, Vasile Cucerescu, Chișinău: Print-Caro, 2013
Preview document
Conținut arhivă zip
- Caracteristica generala a Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare.docx