Contractul de Franciză

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 9499
Mărime: 42.42KB (arhivat)
Publicat de: Nicolaie Farcaș
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: But Ioan

Cuprins

  1. I. Consideratii generale
  2. 1. Itoric
  3. 2. Notiune
  4. 3. Categorii de francize
  5. II. Contractul de franciza
  6. 1. Reglementarea francizei
  7. 2. Caracterele juridice ale contractului de franciza
  8. 3. Partile in contractul de franciza
  9. 4. Incheierea contractului de franciza
  10. 5. Continutul contractului de franciza
  11. 6. Drepturile proprietatii intelectuale
  12. 7. Obligatia de informare precontractuala
  13. III. Executarea contractului de franciza
  14. 1. Obligatiile francizorului
  15. 2. Obligatiile francizatului
  16. IV.Incetarea contractului de franciza
  17. 1. Moduri de incetare
  18. 2. Efectele incetarii
  19. 3. Reinnoirea contractului

Extras din referat

I.Consideratii generale privind franciza

1.Istoric

Istoria francizei dateaza din 1850, cand in New South Wales a fost folosit acest tip de contract in domeniul hotelier. In SUA s-a folosit pentru prima data contractul de franciza in domeniul telecomunicatiilor de catre Western Union. Tot in aceasta tara a existat un contract de franciza intre fabricantii de automobile si dealerii locali.

Istoria recenta a francizei cunoaste o crestere spectaculoasa incepand cu anul 1930. In anul 1950 aceasta industrie explodeaza odata cu aparitia si dezvoltarea restaurantelor fast food.

Franciza ca institutie de drepdt comercial a aparut in SUA odata cu legislatia antitrust prin care s-a interzis desfacerea marfurilor de catre producator.

Contractul de franciza, ca mod de comercializare a unor produse a devenit, in toate tarile europene, datodrita dinamismului si rentabilitatii sale, o forma de cooperare comerciala. Fiind o varietate recenta a contractului de concesiune, constituie o metoda de a face afaceri pe baza colaborarii permanente intre parteneri.

La inceputul anului 2002 in Romania erau aproximativ 30 de lanturi de franciza. Acum, potrivit statisticilor oficiale, exista 170 de branduri francizate, respectiv 1300 de francizati. Ipreuna, ei totalizeaza afaceri de 900 de milioane de euro. Cea mai noua intrare pe piata romaneasca este maazinul Mr. Bricolage pentru care investitia se ridica la 6,2 milioane de euro, franciza apartinand companiei Brico Expert.

Pe piata romaneasca ar fi loc pentru francize, mai ales ca o asemenea afacere are 80% sanse de reusita. In Romania principala piedica in dezvoltarea acestui sitem este costul mare al finantarii. Asa ca astfel e afaceri au, deocamdata, o pondere de numai 7% din totalul comertului.

2.Notiune

In Romania, franciza a fost pentru prima data in art. 1 din O.G. nr.52/1997 privitoare la regimul juridic al francizei, modificata si completata prin Legea nr.79/9.04.1998:

Franciza este un sistem de comercializare a produselor, serviciilor si tehnologiilor, bazat pe o colaborare stransa si continua intre persoane fizice si juridice, independente din punc de vedere financiar, prin care o persoana, denumita francizor acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata o afacere, un produs sau un serviciu.

Dupa cum s-a aratat in literatura de specialitate aceasta definitie cuprinde unele elemente specifice insa este deficitara sub mai multe aspecte.

Astfel, partenerii contractului de franciza au o independenta din toate punctele de vedere, nu doar financiar; de asemenea, sunt lasate in afara definitiei elementele esentiale ale francizei: insemnele de atragere a clientelei, know how-ul si asistenta tehnica si comerciala.

Pentru a suplini carentele aratate, legiuitorul, intr-o tehnica legislativa alambicata, a introdus o parte dintre elementele definitorii ale francizei in definitiile date partenerilor contractului - francizor si beneficiar- , iar altele sunt prezentate o data cu obligatiile partilor.

Prin Legea nr. 79/1998 pentru aprobarea si modificarea O.G. nr.52/1997 definitia francizei a fost modificata si completata: Franciza este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice si juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita francizor, acorda unei alte persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata au de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.

Se constata ca noua definitie nu schimba carentele criticate, lasand ca temei legal pentru delimitarea contractelor de franciza, o definitie sub acoperisul careia isi pot face loc o serie de alte contracte din gama contractelor de distributie -si nu numai- care sunt departe de a se identifica cu franciza.

Au ramas in continuare in afara definitiei elementele esentiale ale francizei: know how tehnic si/sau comercial, asistenta tehnica si comerciala, folosinta de catre beneficiar a insemnelor de atragere a clientelei ale francizorului. Din Definitie s-a scos enumerarea care determina obiectele posibile a fi comercializate prin intermediul francizei -produse, servicii sau tehnologii- ceea ce este o schimbare buna pentru ca pe de o parte enumerarea era inutila, pe de alta parte crea intrebari asupra naturii enumerarii.

O definitie legala corecta, in masura sa configureze contractul de franciza de alte contracte de distributie, licente sau cesiuni, isi gaseste utilitatea atunci cand legea impune partilor o anumita conduita -de exemplu obligatia precontractuala de informare corecta a beneficiarului de catre francizor-, sau, raportandu-se la legislatia concurentiala, cand prin calificarea unui contract putem intra sub incidenta unei legi prohibitive sau exceptionale.

Specialistii in domeniu au definit in mod constant franciza reliefand elementele specifice ale acesteia. Astfel intr-o definitie se arata ca acordurile de franciza constau, esential, in licentierea drepturilor de proprietate industriala sau intelectuala relative la marci, brevete, embleme sau know how, care pot fi combinate cu restrictii asupra livrarilor sau cumpararilor de produse.

4.Categorii de francize

Fata de multitudinea si diversitatea afacerilor care se extind in prezent in sistem de francize, o clasificares atotcuprinzatoare este imposibil de realizat. De aceea, dorim sa precizam ca prezentul capitol nu epuizeaza toate categoriile de francize existente. Cu toate acestea, consideram ca o prezentare a principalelor tipuri de francize este utila si necesara celor care doresc sa investeasca intr-o afacere in sistem de franciza.

a. Dupa domeniul de activitate in care este utilizata distingem:

-franciza de distributie. Numerosi francizori recurg in acelasi timp la diverse retele de distributie Astfel, distributia produelor si/sau serviciilor are loc fie prin intermediul beneficiarilor si/sau al distribuitorilor agreati sau selectionati, fie -cel mai adesea- prin beneficiari si/sau sucursale proprii.

-franciza de servicii.

-franciza de productie in care francizatul fabrica produsele pe care apoi le vinde respectand indicatiile oferite de francizor in privinta procesului de productie.

b. Dupa modalitatile de exploatare a unei francize deosebim:

-franciza monocelulara sau directa;

-franciza pluricelulara;

-franciza de dezvoltare zonala;

-franciza de master in care francizorul acorda unui sef de intreprindere dreptul de a franciza el insusi marca detinuta intr-un spatiu geografic bine determinat. Este folosita de francizori straini, in special pentru a patrunde pe piete noi.

c. Dupa obiectul francizei distingem:

-franciza de produs si marca;

-franciza afacerii sau franciza pura.

d. Alte tipuri de franciza:

-polifranciza creeaza mai multe retele de franciza dominate e o societate holdin.

-franciza incrucisata presupune un francizor ce devine beneficiarul unei alte retele de franciza.

-franciza stand sau de corner in cadrul careia un comerciant independent ofera, in cadrul magazinului sau, posibilitatea vanzarii produselor fabricate de un producator renumit, conform prescriptiilor acestuia. Daca produsele au vanzare, fiind cautate si cumparate de consumatori, producatorul va putea propune partenerului sau de a destina intregul magazin in vederea comercializarii produselor sale, incheind un veritabil contract de franciza.

Preview document

Contractul de Franciză - Pagina 1
Contractul de Franciză - Pagina 2
Contractul de Franciză - Pagina 3
Contractul de Franciză - Pagina 4
Contractul de Franciză - Pagina 5
Contractul de Franciză - Pagina 6
Contractul de Franciză - Pagina 7
Contractul de Franciză - Pagina 8
Contractul de Franciză - Pagina 9
Contractul de Franciză - Pagina 10
Contractul de Franciză - Pagina 11
Contractul de Franciză - Pagina 12
Contractul de Franciză - Pagina 13
Contractul de Franciză - Pagina 14
Contractul de Franciză - Pagina 15
Contractul de Franciză - Pagina 16
Contractul de Franciză - Pagina 17
Contractul de Franciză - Pagina 18
Contractul de Franciză - Pagina 19
Contractul de Franciză - Pagina 20
Contractul de Franciză - Pagina 21
Contractul de Franciză - Pagina 22
Contractul de Franciză - Pagina 23
Contractul de Franciză - Pagina 24
Contractul de Franciză - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Contractul de Franciza.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea și analiza creanțelor și datoriilor comerciale - SC Trans Europa SA Galați

CAPITOLUL I CONTRACTE COMERCIALE 1.1. Notiuni generale Etimologic, termenul „contract” provine din latinescul contrahere (a trage împreuna)....

Contractul de franciză - studiu de caz

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să se concentreze asupra importanţei contractului de franciză într-o reţea care leagă titularul afacerii...

Franchisingul - Garanție a succesului în afaceri

De-a lungul timpului afacerile au avut o dezvoltare mai accentuată sau mai redusă datorită unor numeroşi factori. Originea afacerilor se pierde în...

Dezvoltarea sistemului de franciză în țările europene și în România

INTRODUCERE Cuvântul “franchise” este de origine franceză şi se traduce ca privilegiu sau permisiune. Franciza nu este altceva decât un raport în...

Franciza

I. Introducere 1.1. Franciza de la inceputuri pana in prezent Franciza este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre...

Franciză - tehnică de comercializare

Introducere În contextul global actual, este din ce în ce mai răspândită idea că franciza este cea mai sigură metodă de investiţie pentru cei care...

Contractul de Franciză

Capitolul I. Consideraţii generale asupra francizei I.1. Noţiune. Privită din perspectiva comercială, franciza este, fără îndoială, una dintre...

Contractul de franciză - studiu de caz - Agenția Caravelle

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să se concentreze asupra importanţei contractului de franciză într-o reţea care leagă titularul afacerii...

Ai nevoie de altceva?