Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3618
Mărime: 94.88KB (arhivat)
Publicat de: Mitrofan Busuioc
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mosteanu Tatiana
UNIVERSITATEA VALAHIA DIN TARGOVISTE FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALIZAREA FINANTE-BANCI ANUL II, GRUPA 2

Extras din referat

OBIECTIVE:

1. Intelegerea unor concepte specifice(sistemul monetar, etalon monetar, monometalism, bimetalism, etaloane-aur, etalonul putere de cumparare etc.)

2. Intelegerea semnificatiei proceselor de demonetizare a aurului si de dematerializare a monedei precum si a naturii monedei actuale.

CUVINTE CHEIE: etalon monetar, monometalismul, bimetalism, etaloane-aur, moneda-marfa, moneda fiduciara, etalon putere de cumparare, paritate, curs valutar, mecanismul”punctelor-aur”, cosuri valutare.

INTRODUCERE:

Complexitatea fenomenului monetar, precum si efectele pe care le induce acesta in viata economica si sociala a tarilor lumii a constituit si constituie si in prezent subiectul multor controverse si dispute. Caracterul complex al monedei a facut necesara instituirea, inca de la aparitia acesteia, a unor organisme abilitate cu atrubutii in domeniul reglementarii emisiunii monedelor nationale si al circulatiei lor la nivel intern si international. Formele actuale de organizare a circulatiei monetare din diverse tari, dar si pe plan international, reprezinta rezultatul unui proces continuu de transformari si inovatii in plan monatar, proces care a constat, pe de o parte, in disocierea treptata a aurului de la baza sistemelor banesti, iar pe de alta parte, in dematerializarea instrumentului monetar. Inovatiile contemporane in plan financiar si monetar au o semnificatie foarte complexa si conduc la estomparea din ce in ce mai puternica a granitei dintre moneda si celelalte active financiare.

Studiu de caz

Devalorizarea monetara

Devalorizarea monetara, fenomen opus stabilitatii monetare, se poate defini ca fiind reducerea legala a valorii paritare a monedei nationale.

Valoarea paritara este data de continutul valoric al unitatii monetare al unei tari sau al instrumentelor monetare internationale, ea se exprima printr-un etalon (sens, o alta moneda de referinta sau un”cos de valute”) si serveste la stabilirea paritatii monetare, adica la raportul valoric intre doua monede.

In conditiile etalonului aur – devize, valoarea paritara a unei monede poate fi exprimata in aur, in dolari SUA, iar din 1976 si Drepturi Speciale de Tragere (DST).

Sunt cunoscute in literatura de specialitate mai multe tipuri de devalorizari:

→devalorizarea explicita care este o masura luata de stat in general la intervale mai mari de timp;

→devalorizarea implicita(deprecierea monetara) care este un proces economoco-financiar, de regula, cu caracter de continuitate;

→devalorizarea defensiva care este o operatie de omologare oficialaa pierderii de cumparare a monedei in urma unei inflatii;

→devalorizarea ofensiva, care este o operatie de stimulare pe cale monetara a exportului;

→devalorizare totala – atunci cand nivelul puterii de cumparare a monedei a ajuns sa fie ata de scazut, constituie o piedica pentru indeplinirea corecta a functiilor monetare, situatie in care, singura solutie este inlocuirea vechii monede cu una noua (reforma monetara).

Devalorizarea partiala – atunci cand se reduce valoarea paritara a unitatii monetare nationale in raport cu alte monede de referinta (schimbarea normelor monetare aflate in circulatie pentru satisfacerea cererii de masa monetara). Efectele devalorizarii sunt multiple atat pe plan intern cat si pe plan extern.

Devalorizarea favorizeaza exportul si reduce importul, solutie de dorit in cazul unei balante de plati externe deficitare.

Devalorizarea nu poate fi utilizata ca mijloc in sine pentru redresarea economiei, ci numai sugjugata unei politici monetare coerente, si a unor masuri economice de ansamblu.

SISTEMUL MONETAR INTERNATIONAL

Sistemul monetar internatioanal: poate fi definit ca ansamblul princiipiilor, normelor, mecanismelor si institutiilor care permit persoanelor fizice sau juridice din tari diferite sa reglementeze recuperarea creantelor reciproce si sa realizeze cooperarea in domeniul monetar.

Dupa alte opinii, sistemul monetar international cuprinde norme si principii stabilite si aprobate de statele membre in vederea cooperarii monetare internationale, precum si mecanismele de finantare a schimburilor economice internationale.

Sistemul monetar international presupune un ansamblu de reguli, infrastructuri si institutii stabile de statele membre in scopul dezvoltarii schimburilor economice internationale si al promovarii cooperarii monetare internationale.

Rolul sistemului monetar international decurge din functiile sale principale, si anume:

→asigurarea schimbului si circulatiei monedelor;

→furnizarea de lichiditati monetare internationale necesare derularii tranzactiilor internationale;

→ajustarea balantelor de plati externe in conditiile inregistrarii unor dezechilibre intre incasarile si platile in valuta inregistrate in cadrul lor.

Preview document

Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 1
Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 2
Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 3
Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 4
Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 5
Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 6
Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 7
Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 8
Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 9
Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 10
Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 11
Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 12
Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 13
Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 14
Principii de funcționare ale sistemului monetar internațional - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Principii de Functionare ale Sistemului Monetar International.doc

Te-ar putea interesa și

Etalonul monetar - tipuri de sisteme monetare

CAPITOLUL I MONEDA ŞI EVOLUŢIA SA. SCURT ISTORIC. Secţiunea 1. Moneda şi funcţiile ei 1.1.Noţiune Moneda a contribuit substanţial la...

FMI și Rolul Său în Economia Romaneasca

CAPITOLUL I - EVOLUŢII ISTORICE PRIVIND FONDUL MONETAR INTERNAŢIONAL 1. CONSTITUIREA F.M.I. 1.1. CĂUTAREA UNUI NOU SISTEM. CONFERINŢA DE LA...

Rolul Fondului Monetar Internațional în stabilizarea economică

INTRODUCERE Rolul organismelor financiare internaționale este deosebit de disputat în ultima perioadă, ca urmare a gestionării defectuoase a...

Filosofiile FMI

INTRODUCERE Odata cu destramarea comunismului, o serie de tari se gaseau în fata unor noi perspective, în cautarea unei noi identitati economice,...

Managementul Internațional

Managementul international reprezinta un management intercul-tural din cel putin doua puncte de vedere: mai întâi pentru ca se refera la raporturi...

Sistemul Monetar Internațional de la Bretton Woods

Introducere Această lucrare prezintă, după cum sugerează şi numele, modul de funcţionare a primului sistem monetar internaţional, creat în anul...

De la sistemele bănești naționale la sistemul monetar național

Introducere Dezvoltarea economică din ultimele secole au făcut ca relațiile financiar-monetare internaționale să cunoască o explozie puternică mai...

Portofoliu monedă și credit

Capitolul 1 . Istoria banilor Inainte ca bancnotele si monezile sa fie introduse ca forma permanenta de plata, oamenii au folosit o varietate de...

Ai nevoie de altceva?