Finlanda

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2494
Mărime: 61.74KB (arhivat)
Publicat de: Dumitru Iorga
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sorcaru Iulian

Extras din referat

Repere geografice generale

Pozitie geografica: Finlanda se mai numeste si “Tara celor o mie de lacuri” sau Suomi si este un stat situat in Europa de Nord si se invecineaza la Est cu Rusia, la Nord cu Norvegia, la Nord-Est cu Suedia. De asemenea, Finlanda este scaldata de Golful Botnic si Marea Baltica. Finlanda poseda si o provincie autonoma: arhipelagul Aland, unde traieste o populatie majoritar suedeza.

Populatia Finlandei este de: 5.029.000 locuitori iar densitatea de 16 locuitori/km2. Este alcatuita din : finlandezi 92,9%; suedezi 5,7%; rromi 012%; laponi/saami 0,11% s.a. Populatia se concentreaza in treimea sudica a tarii, unde in arealul Tampere-Helsinki-Turku depaseste 80 loc/mp. Este foarte rara in partea de N, Laponia unde pe 30% din teritoriu locuieste doar 4% din populatie adica 2loc/kmp.

Suprafata Finlandei este de 304.623 km2 de uscat și 33.552 km2 de apă, în total 333.145 km2.

Finlanda a fost membra a Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS) in 1986, iar in 1955 a aderat la Uniunea Europeana fiind membra si astazi.

II. Incadrarea in tipologia statala

Cadrul natural

Altitudinile descresc spre S, cea mai mare parte a tarii avand un relief jos.

In partea central-sudica a Finlandei (Salpa Uselka si Suomenselka) se gasesc depozite de tip glaciar: lanturi morenaice. In nord se intalneste un peisaj tipic in care apar campuri de blocuri eratice-fragmente de roca foarte mari, roci mutanate, acstora adaugandu-li-se niste martori de eroziune cu aspect piramidal care poarta denumirea de numatek formand peisaje de tip tunturi.

Se înregistrează mişcări de înălţare evidente în sectorul sud-vestic al litoralului finlandez (ţărm tipic cu numeroase insule de dimensiuni mici si mijlocii cunoscut sub denumirea de tarm de tip Skaers).

În partea de est se găseşte Podisul Maanselka, ca o reflectare a Scutului Baltic. La contactul dintre acest scut şi platforma Est-Europeană se află lacurile Ladoga si Onega (doua depresiuni lacustre de dimensiuni mari care au fost puternic modelate de calota glaciară).

În urma retragerii calotei Peninsula Scandinavă înregistrează mişcări de înălţare evidente în sectorul sud-vestic al litoralului finlandez.

Clima

Este de tipul boreală umedă influenţată de vecinătatea Marii Baltice, de mulţimea lacurilor, de masele de aer mai calde ale vânturilor de vest cu precipiţatii ce cad mai ales la sfârşitul verii.

În Laponia Finlandeză asprimea climei este legată şi de situarea în zona Cercului Polar de Nord. Aici soarele nu răsare iarna timp de 52 de zile, iar vara nu apune timp de 67 de zile. Verile sunt călduroase, primăvara şi toamna relativ temperate, ierni foarte reci şi ţin din noiembrie până în martie.

Precipitaţiile anuale în S sunt de 700 mm pe an iar in N(Laponia) sunt de 400 mm pe an.

Vegetatia

Pădurile ocupă 2/3 din S teritoriului şi sunt alcătuite mai ales din conifere(pin şi molid). În Laponia dominantă este tundra (cu muşchi, licheni,etc).

Artere hidrografice

Finlanda este supranumita si "Tara celor o mie de lacuri", de aici se deduce si faptul ca aceasta este foarte bogata in lacuri, de fapt Finlanda are mult mai multe, 187.888 mai exact, dupa ultimele numaratori. Acestea formeaza un adevarat labirint, cu numeroase insule, golfuri, fiind legate de lacuri si canale care ofera nu doar imagini frumoase, dar si ocazii pentru drumetii.

Cele mai mari lacuri sunt Saimaa, Inari, şi Păijănne. Arhipelagul Ahvenanmaa (Insulele Lland) se află în sud-vestul Finlandei, înăuntrul M. Baltice şi conţine 6 500 de insule. Principalele râuri ale Finlandei sunt Tornio, Muonio, Kemi şi Oulu. Dar numai Oulu poate fi navigat de marile ambarcaţiuni.

Regim politic

Finlanda are un regim semi-prezidential cu tendinte de parlamentarism. Potrivit regimului constitutional actual, activitatea legislativa este exercitata de Presedinte si Edeskunta (Parlamentul finlandez), compus din 200 de membrii, alesi prin vot direct, pe un mandat de patru ani, iar activitatea executiva se exercita de Presedinte si Guvern format în urma alegerilor legislative.

Conform Constitutiei adoptate la 17.07.1919, amendate in 1987 si ulterior ratificate, Finlanda este o republica prezidentiala.O noua Constitutie, adoptata la 04.06.1993, a intrat in vigoare la 01.03.2000.

Seful statului, Presedintele, este ales prin vot direct, pentru un mandat de 6 ani.

Finlanda este o republica constitutionala cu o forma de guvernare parlamentara si este impartita in 12 Provincii, dintre care una este autonoma, respectiv, Insula Alaska.

Preview document

Finlanda - Pagina 1
Finlanda - Pagina 2
Finlanda - Pagina 3
Finlanda - Pagina 4
Finlanda - Pagina 5
Finlanda - Pagina 6
Finlanda - Pagina 7
Finlanda - Pagina 8
Finlanda - Pagina 9

Conținut arhivă zip

Te-ar putea interesa și

Sistemul de învățământ din România vs Finlanda

Sistemul de învăţământ din România a fost supus unor măsuri de reformă succesive după Revoluţia din Decembrie 1989. Schimbările au vizat în...

Potentialul Turistic și Destinații Turistice în Finlanda

1.Introducere – Date Generale Finlanda Finlanda, ţara din nord-estul Europei, este o destinaţie preferata pentru turiştii care îşi doresc să...

Studiu Comparativ Privind Sistemul Judiciar din Finlanda și Grecia

Studiu comparativ privind sistemul judiciar din Finlanda si Grecia 1. Titlul lucrării si justificarea acestuia Am ales aceasta tema, si anume,...

Finlanda și Chile

Capitolul I PREZENTAREA ŢĂRILOR FINLANDA ŞI CHILE În acest capitol sunt prezentate comparativ ţările Chile şi Finlanda analizându-se următoarele...

Studiu comparativ privind organizarea și funcționarea puterii legislative-parlamentului - în Polonia și Finlanda

1. Justificarea titlului studiului comparativ: Studiu comparativ privind organizarea şi funcţionarea puterii legislative-Parlamentului - în...

Finlanda - Proiect

CAPITOLUL I 1 CARACTERIZAREA GENERALA A FINLANDEI Filanda este o ţară din nord-estul Europei şi o destinaţie preferată pentru turiştii care işi...

Regional Policy - Comparison Between Sweden and Finland

Finland Short presentation of the countries Sweden, officially the Kindom of Sweden is a Nordic country on the Scandinavian Peninsula in Northern...

Studiu comparativ România-Finlanda

1. Scurtă prezentare a țării Finlanda , denumită oficial Republica Finlanda, este o tară nordică situată în regiunea finoscandică a Europei de...

Ai nevoie de altceva?