Perspective Comparative SUA și Japonia

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2767
Mărime: 15.94KB (arhivat)
Publicat de: Ciprian Molnar
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Mediul de afeceri din Europa

Mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est in luna ianuarie 2008 a fost stabil in comparatie cu luna septembrie 2007, desi investitorii straini au fost mai precauti in legatura cu economiile din zona, potrivit unui studiu publicat luni, in revista BloomBiz. Indicele Reuters & OeKB CEE Business Climate, bazat pe un studiu intreprins in 400 de companii internationale si care administreaza 1.400 companii in regiune, a ramas neschimbat la 55 in ianuarie fata de septembrie 2007.

Rezultatele au aratat ca managerii raman optimisti cu privire la estimarile legate de cresterea economica.

Mediul de afaceri a ramas la un nivel inalt, ceea ce se reflecta si in strategiile de extindere ale companiilor. Aproximativ 40% din companiile straine se extind catre noi piete, potrivit bancii austriece de export Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), care a pregatit studiul.

Studiul vine in urma raportului trimestrial din ianuarie al Bancii Mondiale asupra regiunii, care afirma ca fundamentele raman in mare masura neschimbate.

Cresterea PIB este in continuare robusta, insa ingrijorarile se mentin pentru statele unde persista deficitele mari de cont curent, deficitele continuand sa se mareasca in Bulgaria si Romania.

Studiul intocmit de Reuters & OeKB CEE Business Climate, arata ca mediul de afaceri a fost pozitiv in Rusia, Ucraina si Romania, desi sub nivelul primului studiu publicat in ianuarie 2007.

Stiudiul a fost publicat de trei ori anul trecut, in ianuarie, iulie si septembrie, insa acum este intocmit trimestrial.

Ultimul raport arata ca Rusia a crescut de la 63 la 72, Ucraina de la 56 la 67, iar Romania de la 59 la 66.

Mediul de afaceri a ramas cel mai negativ in Ungaria.

In ciuda crizei creditelor din SUA, afacerile din sectorul proprietatilor din Europa Centrala si de Est a fost pozitiv, cu un mai bun rating decat data trecuta.

In sectorul financiar din Europa Centrala si de Est, dominat de bancile si companiile de asigurari din Europa de Vest, mediul de afaceri a fost mai putin pozitiv, bancile reducandu-si estimarile privind afacerile.

Mediul de afaceri din Japonia

In ultimii ani economia nipona isi continua un usor trend ascendent , cu o dinamica strans dependenta de evolutiile principalilor parteneri comerciali: SUA si China, de consumul intern si de balanta globala a resurselor naturale.

Amplificarea concurentei globale a dus la o strategie de deschidere a firmelor japoneze si a favorizat activitatea companiilor straine prin cresterea oportunitatilor de extindere a afacerilor pe piata locala, in special in domeniul fuziunilor.

O alta tendinta generala manifestata de companiile japoneze a fost externalizarea operatiilor de productie generatoare de mari costuri si cu un consum energetic ridicat, situatie care, in ultima instanta, a produs mutatii importante in domeniul relatiilor de cooperare internationala.

Printre principalii catalizatori ai comertului japonez, raman tendinta de inovare si cresterea consumului de servicii si produse din import sau indigene, clientii japonezi avand o capacitate extraordinara de absorbtie si un apetit deosebit de ridicat fata de produsele de marca (brand) din import.

Date generale

Economia Japoniei este a doua din lume, cu un PIB de 548.246 miliarde yeni (cca. 3.740 miliarde euro), in anul calendaristic 2006, ceea ce echivaleaza cu un PIB per capita de peste 29.300 EURO, fiind inregistrata o crestere economica de 2,2% in termeni reali , fata de anul precedent. Previziunile expertilor pentru anul fiscal 2007 (care se va incheia la 31 martie 2008) estimeaza o crestere a economiei nipone in jurul de 2,2%.

O problema majora in Japonia de azi, cu un impact economic si social deosebit in viitor, este procesul de imbatranire a populatiei cu o multitudine de consecinte negative : cresterea rapida a cheltuielilor alocate pentru ingrijirile medicale si necesitatea fondurilor pentru programele de protectie sociala.

In incercarea de contracarare a acestui fenomen negativ, autoritatile nipone au decis majorarea contributiei persoanelor in varsta (si a celor pensionate) la cheltuielile pentru asistenta medicala, chiar cu riscul aparitiei unor probleme de fiscalitate pentru economia nipona (platitorii de taxe vor fi mult mai putini decat utilizatorii de fonduri bugetare).

Infrastructura

Japonia are o infrastructura moderna si completa: sosele, autostrazi, cai ferate, aeroporturi, porturi si telecomunicatii pentru distributia tuturor tipurilor de bunuri si servicii. In continuare, investitiile in acest domeniu si proiectele de extindere a facilitatilor publice sunt de mare amploare.

Aglomeratia proprie marilor orase japoneze si preturile ridicate ale terenurilor, coroborat cu reglementarile referitor la spatiile comerciale, determina ca magazinele din aceasta tara sa fie mici si lipsite de spatiu de stocare. Cu toate ca retelele internationale de desfacere nu au avut un randament bun si, in consecinta, multe s-au retras de pe piata nipona dupa ani de incercari nereusite de a determina modificarea sistemului de distributie, in prezent unele firme ca METRO si IKEA au strategii de succes in Japonia.

Inca pe primul loc pe piata nipona, micile magazine necesita o aprovizionare frecventa si alaturi de firmele din industria manufacturiera, care au nevoie de diversele semifabricate si componenete, livrate de furnizori in sistemul just-in-time, sunt aprovizionate prin intermediul unui numar foarte mare de camioane de

Preview document

Perspective Comparative SUA și Japonia - Pagina 1
Perspective Comparative SUA și Japonia - Pagina 2
Perspective Comparative SUA și Japonia - Pagina 3
Perspective Comparative SUA și Japonia - Pagina 4
Perspective Comparative SUA și Japonia - Pagina 5
Perspective Comparative SUA și Japonia - Pagina 6
Perspective Comparative SUA și Japonia - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Perspective Comparative SUA si Japonia.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul Resurselor Umane

1. Fundamentele teoretico-metodologice ale managementului comparat al resurselor umane Managementul comparat este o ştiinţă relativ nouă,...

Locul Germaniei în economia mondială

Dezvoltarea economică în Germania a fost un succes de-a lungul celor mai mulţi ani de după război. Cota de angajare maximă, preţuri stabile,...

SUA versus Japonia - perspectivă comparativă

Istoria S.U.A. este stâns legata de economie. Din multitudinea de cauze ce au determinat separarea politica a coloniilor nord-americane de Marea...

Antreprenoriatul și Mediul Corporatist

INTRODUCERE Tema lucrării de licenţă pentru care am optat se intitulează „Antreprenoriatul şi întreprinderile mici şi mijlocii”, iar ca studiu de...

Poziția Uniunii Europene în Economia Mondială

ARGUMENT Lumea, de când există ea, se află într-o continuă transformare şi evoluţie. Omenirea a cunoscut primele conflagraţii mondiale, a asistat...

Managementul comparat între SUA, UE și Japonia

CAPITOLUL 1: Necesitatea managementului comparat Procesul de tranziţie care se petrece în ţara noastră de la economia strict planificată,...

Perspectivă comparativă - SUA și Japonia

În ceea ce priveşte economiile naţiunilor industrializate se observă diferenţe precise în structura avantajului lor competitiv naţional, care de-a...

Piața asigurărilor în Japonia, SUA, Europa

Piaţa internaţională a asigurărilor Raportându-ne la nivel internaţional, piaţa asigurărilor se caracterizează printr-un grad ridicat de...

Ai nevoie de altceva?