Industria alimentară - poluanți specifici ai apelor

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 6508
Mărime: 29.16KB (arhivat)
Publicat de: Jan Avram
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieţii sau funcţia naturală a ecosistemelor. Chiar dacă uneori poluarea mediului înconjurător este un rezultat al cauzelor naturale cum ar fi erupţiile vulcanice, cea mai mare parte a substanţelor poluante provine din activităţile umane.

Industria poluează absolut toate mediile (aer, apă, sol), provocând prejudicii sănătăţii oamenilor, vieţuitoarelor, agriculturii, transporturilor, construcţiilor, culturii şi chiar ei înşişi.

Poluarea industrială a luat proporţii odată cu creşterea acesteia. Cele mai poluante sunt industria alimentară şi cea chimică. În ţările dezvoltate, industria alimentară provoacă 20-25% din întreaga poluare, iar industria chimică 30% deversând cele mai diferite substanţe toxice, uneori producând poluări deosebit de grave, dacă apele nu sunt epurate înainte de deversare .

Industria alimentară include fabricile care au ca obiectiv producţia de produse comestibile pentru consumul populaţiei. Procesele tehnologice de bază din industria alimentară cuprind în general următoarele etape: spălarea materiei prime şi îndepărtarea părţilor necomestibile, preparea produselor comestibile şi ambalarea lor. De la aceste operaţii rezultă ape uzate cu încărcare predominant organică, acestea deosebindu-se între ele prin stadiul mai mult sau mai puţin avansat de descompunere al unor substanţe componente.

INFLUENŢA EVACUARII APELOR UZATE DIN INDUSTRIA ALIMENTARA IN CANALIZAREA ORĂŞENEASCA

1. Influenţa diferiţilor factori nocivi asupra canalelor

In situaţii în care întreprinderea industrială este într-un oraş cana¬lizat aşa cum se întîmplă adeseori cu întreprinderile din industria alimentară, este judicios ca apele uzate ce iau naştere să fie pre¬luate de canalizarea oraşului după o epurare mai mult sau mai puţin avansată efectuată după un procedeu adecvat apelor uzate industriale, astfel ca acestea să nu stingherească ulterioara epurare împreună cu apele uzate orăşeneşti.

Majoritatea oraşelor preiau apele uzate industriale în canali¬zarea lor pe baza unor reglementări pentru primirea acestor cate¬gorii de ape, după cercetări suficiente şi pe baza unei taxe al cărei cuantum este determinat de cantitatea şi gradul de murdărire al acestor ape. Determinant pentru aceasta este ca aceste ape să nu aibă proprietăţi dăunătoare peniru canale şi să nu îngreuneze în mod evident epurarea celorlalte ape orăşeneşti.

Există totuşi destule oraşe de tip industrial ale căror ape uzate conţin cantităţi însemnate de ape industriale, datorită cărora carac¬terul apelor uzate menajere este complet schimbat. Chiar atunci cînd preluarea apelor uzate industriale are ca urmare o scumpire a exploatării şi a staţiei de epurare, este recomandabil totuşi ca, în măsura posibilului, să se primească şi aceste ape uzate în canali¬zare, deoarece în cele mai multe cazuri se obţine în acest fel cea mai bună garanţie pentru o ulterioară epurare a acestor ape şi prin aceasta pentru protecţia receptorului.

La evacuarea apelor uzate industriale în reţeaua de canalizare orăşenească, trebuie avute în vedere o serie de măsuri de precau¬ţie, care să ţină seama de proprietăţile reţelei de canalizare, considerîndu-se şi ulterioara lor prelucrare în instalaţiile de epurare a apelor uzate orăşeneşti.

Mai ales va trebui solicitat de către oraş, ca la mică distanţă după racordul colectorului uzinal, să fie amenajat un cămin pentru luarea probelor pe canalul orăşenesc, câre să permită oricînd (chiar şi fără ştirea uzinei) să se poată lua probe de apă pentru a se con¬stata dacă întreprinderea respectă măsurile ce trebuie să le ia ca urmare a racordului la reţeaua oraşului, sau dacă n-au intervenit schimbări în exploatare sau tehnologie, care să facă imposibilă menţinerea racordului existent.

Apele menajere orăşeneşti, în stare proaspătă; nu sînt vătămă¬toare, în cele mai multe cazuri, pentru canalizări. La apele uzate industriale situaţia poate fi cu totul alta.

Apele uzate conţinînd substanţe nocive pentru canalizările din tuburi de beton sunt întotdeauna de luat în considerare atunci cînd este vorba de ape provenite de la fabrici, din industria alimentară, de zahăr, amidon, de prelucrare a laptelui, precum şi de la între¬prinderi ce evacuează ape uzate asemănătoare celor menţionate mai înainte.

In toate aceste cazuri o sarcină importantă a specialistului, ce se ocupă cu apele uzate, este aceea de a face inofensive aceste ape uzate, atît cat este posibil, şi de a alege materialul corespunzător pentru canalele de apă uzată.

a. Influenţa asupra canalelor de beton.

In fiecare caz trebuie sa se verifice ce fel de substanţe nocive intră în discuţie şi atunci cînd e posibil şi starea canalului înainte de deversarea acestora. Pentru a împiedica infiltrarea substanţelor agresive din apele uzate, prin neetanşeităţi ale tuburilor de canalizare şi ale altor instalaţii uzinale, infiltrări ce au dus adesea la infectarea subsolului şi la distrugerea fundaţiilor, este adesea foarte necesară etanşarea unor părţi ale reţelei de canalizare prin asfalt, căptuşeli de gudron, azbest, cauciuc tare şi chiar căptuşeli de argilă.

In majoritatea ţărilor, ca şi în ţara noastră, au fost emise nor¬mative care reglementează descărcarea apelor uzate industriale, in¬clusiv a celor din industria alimentară în reţeaua de canalizare. în aceste, normative se interzice în general deversarea uleiurilor şi grăsimilor, a acizilor liberi, a cantităţilor mari de materii cu reacţie puternic alcalină, a materilor solide ce pot duce la înnisipare, înnămolire sau la înfundarea canalelor, a materiilor toxice şi explo¬zive (respectiv gaze), sau a acelora care amestecate cu aerul diţi canalizare devin explozive, punînd în pericol viaţa lucrătorilor din canale, siguranţa canalelor însăşi sau a întreprinderilor. De aseme¬nea sînt reglementate şi deversările apelor uzate acide.

Dată fiind rapida lor intrare în fermentare, este de nedorit o încălzire a apelor uzate din canalizare temperatura apelor eva¬cuate nu trebuie să depăşească 30°C. Apele uzate cu conţinut mare de germeni patogeni, trebuie în prealabil sterilizate, ca măsură de protecţie faţă de lucrătorii care lucrează în canalizare.

b. Influenţa uleiurilor şi a grăsimilor.

Apele uzate de la între¬prinderile industriei alimentare, care conţin uleiuri şi grăsimi, se depun pe pereţii canalelor, prin aceasta micşorînd secţiunea de scurgere şi producînd astfel treptat înfundarea acestora, înfundare ce este greu de îndepărtat. Apele uzate conţinînd uleiuri şi grăsimi fac foarte dificilă epurarea lor ulterioară. întrucît în cele mai multe cazuri este vorba de grăsimi şi uleiuri minerale, acestea se descom¬pun foarte greu şi împiedică pătrunderea oxigenului în apa uzată, în cazul irigaţiilor, grăsimile se depun pe suprafaţa terenului şi împiedică-capacitatea de filtrare a acestuia.

Preview document

Industria alimentară - poluanți specifici ai apelor - Pagina 1
Industria alimentară - poluanți specifici ai apelor - Pagina 2
Industria alimentară - poluanți specifici ai apelor - Pagina 3
Industria alimentară - poluanți specifici ai apelor - Pagina 4
Industria alimentară - poluanți specifici ai apelor - Pagina 5
Industria alimentară - poluanți specifici ai apelor - Pagina 6
Industria alimentară - poluanți specifici ai apelor - Pagina 7
Industria alimentară - poluanți specifici ai apelor - Pagina 8
Industria alimentară - poluanți specifici ai apelor - Pagina 9
Industria alimentară - poluanți specifici ai apelor - Pagina 10
Industria alimentară - poluanți specifici ai apelor - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Industria Alimentara - Poluanti Specifici ai Apelor.doc

Alții au mai descărcat și

Fabrică de procesare lapte SC Agribac SA

Cap.I.Date generale 1.1.Denumirea unitati: SC ,,AGRIBAC”SA 1.2.Amplasament si suprafata ocupata SC,,Agribac” SA are sediul in municipiul Bacau...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Te-ar putea interesa și

Implementarea unui Sistem de Management al Mediului intr-o Unitate din Domeniul Monitorizării Calitații Aerului și Gradul de Poluare în Zona Turnu Măgurele

Introducere Regiunea a cărei stare de mediu este prezentată iîn cele ce urmeaza se află în sudul ţării, pe Valea Dunării între paralelele de...

Studiu privind influența poluării factorilor de mediu asupra produselor agricole

CAPITOLUL I INTRODUCERE POLUAREA IN LUME ȘI ÎN ROMÂNIA În ultimele decenii, poluarea a devenit o problemă des dezbătută de majoritatea...

Fabrică de procesare lapte SC Agribac SA

Cap.I.Date generale 1.1.Denumirea unitati: SC ,,AGRIBAC”SA 1.2.Amplasament si suprafata ocupata SC,,Agribac” SA are sediul in municipiul Bacau...

Ape Reziduale

Capitolul I Introducere l.1 Istoric Poluarea apelor are o istorie în care putem oarecum distinge faze succesive de percepţie a problemelor. În...

Prezentarea Județului Neamț din punctul de vedere al dezvoltării rurale

1.1 DATE ISTORICE Cele mai vechi urme de locuire umană de pe teritoriul actual al judeţului Neamţ datează din paleoliticul superior (cca. 100.000...

Poluarea Deltei Dunării

I.Delta Dunarii-caracterizare Delta Dunării, cea mai umedă zonă a Europei, cea mai joasă şi mai nouă regiune de câmpie, este situată în partea de...

Studii și cercetări privind epurarea și recircularea apelor din industria piscicolă

CAPITOLUL I. STADIUL ACTUAL AL CALITĂŢII APELOR PISCICOLE ÎN ROMÂNIA Calitatea apelor din România este urmărită conform structurii şi principiilor...

Posibilități de Valorificare a Deșeurilor în Industria Vinului

SUMAR EXECUTIV Mi-am ales ca temă de proiect „Valorificarea deşeurilor în industria vinului” din următoarele considerente: - în urma prelucrării...

Ai nevoie de altceva?