Vița de vie

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3365
Mărime: 19.20KB (arhivat)
Publicat de: Martin Cazacu
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Capitolul I

Aspecte genereale privind vita de vie

1.1. Importanţă

Viţa de vie este atestată pe teritoriul ţării noaste încă din antichitate.

Se cultivă pentru fructele sale, strugurii, care prin compoziţia lor chimică exercită o influenţă pozitivă asupra organismului îndeplinind un rol energetic, vitaminizant, alcalinizant, diuretic.

Viţa de vie se cultivă pe terenuri improprii altor culturi valorificând superior terenurile în pantă mare şi nisipurile.

Strugurii şi vinul sunt produse deosebit de apreciate atât pe piaţa internă cât şi la export aducând venituri importante unităţilor cultivatoare.

Din punct de vedere social, viticultura oferă activitate multor oameni în tot timpul anului iar prin specificul ei contribuie la ridicarea nivelului profesional al cultivatorilor.

1.2. Clasificare

Viţa de vie aparţine familiei Vitaceae, genul Vitis, care cuprinde specii americane folosite ca portaltoi şi specia euroasiatică (Vitis vinifera) ce grupează soiurile roditoare, cultivate pentru struguri de masă, de vin şi de stafide.

În viticultură mai întâlnim aşa- numiţii hibrizi producători direcţi , rezultaţi din încrucişarea dintre speciile americane şi europene, dar care dau struguri şi vin de calitate inferioară şi producţii scăzute.

1.3. Înmulţire

Înmulţirea viţei de vie se face asexuat, pe cale vegetativă (prin butaşi, marcote, altoire) fiind metoda generalizată de înmulţire la viţa de vie.

Înmulţirea de bază la viţa de vie este altoirea Ca rezultat al îmbinării de natură anatomică, fiziologică şi biochimică dintre portaltoi şi altoi rezultă o nouă plantă. Altoiul generează partea aeriană, iar portaltoiul formează sistemul radicular.

Reuşita altoirii, este condiţionată în principal de afinitatea şi starea fiziologică a partenerilor, de metoda folosită şi de perfecţiunea tehnică a operaţiei.

Capitolul II

Producerea materialului săditor viticol

Materialul săditor viticol se produce în unităţi specializate (pepiniere) care au următoarele sectoare de activitate:

- plantaţia de viţe portaltoi din speciile americane rezistente la filoxeră, din care se obţin coarde (butaşi) portaltoi;

- plantaţia de viţe roditoare din soiurile zonate, care produc coarde altoi;

- complexul de altoire şi forţare a viţelor;

- şcoala de viţe pentru înrădăcinarea şi creşterea viţelor;

- complexul de sere cu plastic (solarii) pentru înrădăcinarea şi creşterea viţelor.

2.1. Producerea coardelor portaltoi

Portaltoii folosiţi în ţara noastră se caracterizează prin rezistenţă la filoxeră, afinitate bună la altoi, rezistenţă la secetă, temperaturi scăzute şi conţinutul în calcar din sol.

Înfiinţarea plantaţiei se face prin lucări de desfundare a terenului la 60-70 cm şi fertilizare toamna, iar primăvara nivelarea şi pichetarea terenului la 2 x 2 m în cazul susţinerii pe piramide sau 2 x 1,5 m pentru şpalierul orizontal.

Plantarea se face primăvara devreme sau toamna şi se folosesc butaşi înrădăcinaţi. În timpul vegetaţiei se aplică lucrări de îngrijire generale – praşile, fertilizări, udări, tratamente fitosanitare – iar în toamna celui de al doilea an de la înfiinţare se recoltează coardele. Coardele recoltate se fasonează în coarde de 3, 2 sau 1 lungime standard, se leagă în pachete de 100 bucăţi şi se etichetează.Păstrarea coardelor se face până în luna martie, în beciuri, silozuri de nisip, în saci de plastic depozitaţi în localuri sau camere frigorifice.

Producerea coardelor altoi.

Coardele altoi se recoltează din plantaţiile pentru producţie, recunoscute de inspectorii aprobatori cât şi din plantaţiile mamă, înfiinţate pentru acest scop.În plantaţie, pe lângă lucrările de îngrijire obişnuite, se acordă o atenţie deosebită selecţiei, marcându-se distinct butucii ce nu corespund ( aparţinând altor soiuri, bolnavi etc).Recoltarea se face obligatoriu din toamnă, după căderea frunzelor. În funcţie de vigoarea butucului se recoltează 2 - 4 - 6 coarde în vârstă de 1 an crescute pe coarde de 2 ani. Coardele se adună în pachete de 100 bucăţi, se ambalează în saci de polietilenă şi se depozitează pentru păstrare în silozuri de nisip sau camere frigorifice la o temperatură de +10C.+40C şi o umiditate relativă a aerului de 85 %.

2.2. Producerea viţelor altoite

Procesul de obţinere a viţelor altoite din îmbinarea celor două componente, portaltoiul şi altoiul, constă din următoarele verigi:

- pregătirea materialului biologic

- altoirea

- stratificarea

- forţarea şi fortificarea lui

Perioada de execuţie este de la 1 martie la 15 aprilie, când fortificarea se face în sere de plastic(solarii) şi 15 martie - 5 mai, când aceasta are loc în şcoala de viţe obişnuită, pe teren descoperit, neprotejat.

2.3. Producerea viţelor nealtoite

Viţele nealtoite se folosesc pentru înfiinţarea plantaţiilor pe nisipuri şi se obţin din coarde (butaşi ) altoi, lungi de 40-50 cm.

Toamna, după recoltarea coardelor din plantaţiile cu soiuri roditoare identificate şi recunoscute de aprobatori, se trece la fasonarea butaşilor de lungimile solicitate.Peste iarnă materialul se păstrează în silozuri sau camere frigorifice, planatarea butaşilor se realizează în scoala de viţe, folosind de obicei metoda biloanelor, primăvara.

Lucrările de îngrijire sunt cele uzuale ca în orice pepinieră viticolă, tinând seama că cultivarea se face pe teren nisipos, ceea ce necesită mai multă apă. Recoltarea viţelor are loc toamna, după căderea frunzelor.

Preview document

Vița de vie - Pagina 1
Vița de vie - Pagina 2
Vița de vie - Pagina 3
Vița de vie - Pagina 4
Vița de vie - Pagina 5
Vița de vie - Pagina 6
Vița de vie - Pagina 7
Vița de vie - Pagina 8
Vița de vie - Pagina 9
Vița de vie - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Vita de Vie.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Înființarea unei Plantații de Viță de Vie pentru Vinurile Albe de Calitate Superioară în Centrul Viticol Valea Călugărească din Podgoria Dealul Mare

MEMORIUL DESCRIPTIV Scurt istoric Pe teritoriul ţării noastre viţa de vie se cultivă din comuna primitivă şi anume din neoliticul mijlociu. În...

Dăunătorilor din plantațiile de viță de vie și combaterea lor

INTRODUCERE Agricultura sec. XX, pe lânga preocuparile tot mai intense de a obșine recolte cât mai mari pe unitatea de suprafașa, a dus însa,...

Înființarea unei plantații de viță de vie

Obiectivul acestui proiect este înființarea unei plantații de viță de vie în localitatea Panciu, județul Vrancea. Suprafaţa agricolă a judeţului...

Amendamente Utilizate în Viticultura Ecologică

Capitolul I Introducere 1.1. Definiţia şi conţinutul viticulturii Viticultura este o ştiinţă aplicativă care studiază însuşirile morfologice,...

Înființarea unei culturi de viță de vie

Introducere Obiectivul acetui proiect este infiintarea unei plantatii de vita de vie in localitatea Blandiana, judetul Alba Iulia Vita de vie...

Proiect Management - SC Horticultorul SRL

1.1.Importanţa culturii Viticultura, ramură tradiţională a agriculturii, a însoţit formarea şi dezvoltarea civilizaţiei umane de-a lungul...

Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin

Pentru intretinerea unei plantatii de 100 de ha vita de vie pentru struguri de vin pe un teren cu panta 20% in zona Dealul Mare avem nevoie de: •...

Lucrari și Operatii în Verde la Vita de Vie Cultivata în Sistem Biologic Durabil

În ultimele decenii, în literatura de specialitate agronomică abundă termeni ca cei de sistem, ecosistem, sistem natural, agroecosistem care au,...

Ai nevoie de altceva?