Extras din referat
În țara noastră desființarea regimului politic burghez și trecerea puterii de stat în mâinile clasei muncitoare,aliată cu țărănimea muncitoare și cu ceilalți oameni ai muncii,au avut loc în mod treptat,în cadrul revoluției democrat-populare din anii 1944-1947.
Procesul de cucerire a puterii de stat de către oamenii muncii,a început la 23 august 1944,odată cu doborârea dictaturii militare-fasciste,atunci când partidele comunist și social-democrat au obținut primele locuri în noul guvern,și s-a finalizat în linii mari la 30 decembrie 1947 prin abolirea monarhiei și proclamarea Republicii Populare Române.
Ziua de 30 decembrie 1947 părea să se încheie fara a fi avut loc vreun eveniment important,când seara la orele 18,cei care ascultau la radio,aveau să fie uluiți de știrea ce se transmitea.
Regele se întorsese din străinătate,la sosirea în gară a fost întâmpinat de către membrii guvernului. Din ziarele vremii precum România Liberă și din ziarele independente care erau mult mai citite decât Scânteia ,s-a aflat că Regele învestise niște ,,înalți chiriarhi’’,primind în audiență de prezentare un ministru plenipotențiar.În cele din urmă,Regele îndeplinea prerogativele constituționale,asistat de membrii guvernului Petru Groza,iar unul dintre aceștia a fost chiar detestata Ana Pauker.La 30 decembrie Regele este chemat la Palat de către Groza,el fiind la Sinaia acesta vine la București . Groza și Gheorghiu-Dej cer să fie primiți în audiență. Regele îi primește. Groza îl șantajează pe Rege cu un pistol în mână. Palatul era înconjurat de ,,pandurii’’ din Divizia sovietică ,,Tudor Vladimirescu’’conduși de către ministrul comunist al Armatei Emil Bodnăraș. Majestatea Sa este șantajat să abdice imediat ,altfel ar fi fost împușcați cei peste o mie de studenți anticomuniști și regaliști.Peste câteva zile Regele însoțit de catre Regina Mamă Elena și de apropiații din anturajul regal ,Regele a fost silit să părăsească țara și să ia drumul exilului.Urcând în tren,Majestatea Saa auzit plansul unui soldat român care lăcrima tăcut.
Tototdată ziarele mai informau că Regele și Regina Mamă plecaseră la Sinaia la 24 decembrie 1947 să petreacă sărbătorile,fiind menționat în ce localități aveau să plece de sărbători înalții demnitari.Parlamentul intrase în vacanță de zece zile iar sesiunea avea să se redeschidă la 20 ianuarie 1948.Ziarul Scânteia nu era prea citit nici de cei care erau obligați să se aboneze la el . În capitală a apărut o ediție specială a ziarului Scânteia. Autorul nu a găsit-o în colecția Bibliotecii Academiei Române.Dar ceea ce s-a întâmplat este confirmat în Numărul Special de Anul Nou al acestui ziar,difuzat pe 31 decembrie 1947: ,,Ediția specială a << Scânteii>> anunțând abdicarea regelui este răspândită pe culoare și smulsă dintr-o mână într-alta.’’ Pe 3 ianuarie 1948, după lovitura de stat comunistă de la 30 decembrie 1947 care a determinat abdicarea forțată a Regelui Mihai, acesta a fost silit de noile autorități să părăsească România. Plecarea s-a făcut din Gara Regală de la Sinaia, în Trenul Regal, după detaliate și umilitoare controale de valori ce s-au făcut asupra bagajelor, asupra membrilor Familiei Regale și asupra personalului (singurele bunuri de valoare permise au fost patru automobile, proprietatea personală a Regelui, care au fost încărcate pe un vagon separat). Pe peron, Familia Regală și însoțitorii ei au mers la tren printre două șiruri de militari ce fuseseră instruiți să stea cu spatele la Rege, pentru a evita contactul vizual. La plecare, ușile și ferestrele Trenului Regal au fost închise cu obloane, fără vizibilitate, sub strictă pază militară a autorităților comuniste. În tren, chiar și pâinea și fructele ce se găseau pe masa din vagonul destinat Reginei Elena au fost tăiate în bucăți, pentru a nu ascunde eventuale bijuterii sau alte obiecte personale de valoare.
Bill Lawrence, corespondentul ziarului New York Times în România, a dorit să asiste la plecarea Familiei Regale, dar acest lucru nu i-a fost permis de către noile autorități. El a insistat, privind evenimentele de pe o înălțime din apropiere; reportajul său despre eveniment a apărut în presa americană câteva zile mai târziu.
Pistolul care a fost confiscat de către gărzile comuniste aghiotantului regal Jacques Vergotti, la urcarea în tren, nu a mai fost înapoiat.
Bibliografie
Ioan Ceterechi,Ștefan Lache,Paraschiva Nichita,Gheorghe Surpat,Gheorghe Țuțui,30 DECEMBRIE’47.PREMISE ȘI SEMNIFICAȚII,Ed.București,1972
Eleodor Focșeneanu,Două săptămâni dramatice din Istoria României(17-30 Decembrie 1947),Ed.ALL EDUCATION S.A,București,1997.
Andrei- Iustin Hossu,Restituirea adevărului:monarhia constituțională în România 10 mai 1866-30 decembrie 1947,Ed. Universității din Pitești,1998.
https://www.dcnews.ro/30-decembrie-1947-republica-instaurata-ilegal-de-un-parlament-ilegitim-intr-o-sedinta-fara-cvorum_30198.html, accesat în data de 16.05.2017
http://adevarul.ro/locale/constanta/abdicarea-regelui-mihai-monarhia-reprezenta-ultimul-bastion-rezistentei-regimului-democratic-fata-fortelor-comuniste-loiale-moscovei-1_586506605ab6550cb8e345fe/index.html ,accesat în data de 16.05.2017
Preview document
Conținut arhivă zip
- O zi din secolul XX - 30 Decembrie 1947.docx