Cuprins
- 1. Introducere pag. 2
- 2. Lectura - încercare de definiție ... pag. 2
- 3. Importanța lecturii pentru copii de vârstă mică .pag.3
- 4. Influența lecturii asupra dezvoltării creativității și imaginației ...pag. 5
- 5. Influența lecturii asupra elevilor .pag. 6
- 6. Importanța lecturii în viața adolescentului pag. 8
- 7. Beneficiile pe care lectura le insuflă adolescentului ...pag. 8
- 8. Concluzii ..pag. 10
- 9. Referințe bibliografice pag. 11
Extras din referat
Motto:„Cărțile sunt cei mai tăcuți și constanți prieteni; sunt cei mai accesibili și înțelepți consilieri și cei mai răbdători profesori”. (Charles W. Eliot)
„Cetim ca să trecem examene (deci lectura studiu), ca să omorâm timpul (deci lectura de loisir) sau cetim din profesiune (deci lectura informativă). Lectura ar putea fi un mijloc de alimentare spirituală continuă, nu numai un instrument de informație sau de contemplație”.(Mircea Eliade)
Introducere
Eveniment cultural - constituind altădată un privilegiu - lectura cărților devine în zilele noastre o activitate la îndemâna tuturor, și după cum cerințele societății o impun, ea trebuie să se constituie o activitate cotidiană fundamentală, deoarece contribuie la îmbogățirea vieții fiecăruia dintre noi. Dar, pentru ca apropierea de carte să devină o deprindere zilnică și, mai mult, ca plăcerea de a citi să devină o necesitate dorită și trăită, ea trebuie cultivată înainte chiar de învățarea alfabetului, prin preocuparea permanentă a părinților de a-i obișnui cu frumusețea inegalabilă a lecturilor de basme și povestiri.
Lectura - încercare de definiție
Lectura reprezintă un fenomen, deopotrivă social și psihologic, atingând categorii diverse ale populației, cu niveluri diferite de posibilități și pregătire profesională, de cultură. În orice caz, lectura înseamnă, în primul rând, un proces de comunicare: ,,toate sensurile termenului de lectură include semnificația de transmitere și comunicare”.
Lectură (lat. Lectura = „citire”), în sens tradițional etimologic, înseamnă descifrarea sistemului de semne scrise care constituie un text și înțelegerea (decodarea) ansamblului de elemente comunicate în acest fel. Pornind de la acest înțeles general acceptat, cuvântul a căpătat și sensul de interpretare a unui text literar. Capacitatea de a crea mai multe puncte de vedere cu privire la scriere, de a judeca și înțelege în mai multe feluri provine din caracterul ei multifuncțional, din diversitatea nivelurilor și mesajelor cuprinse. Una dintre trăsăturile constitutive ale literaturii fiind tocmai diversitatea mesajelor, ambiguitatea înțelesului, caracterul său de operă deschisă, spre deosebire de scrierile științifice, de pildă, rezultă că lectura (inclusiv în sensul de interpretare) este etapa finală, de o indiscutabilă importanță, a existenței operei. Nu există lectură, ci doar relectură, întrucât sensurile găsite în procesul decodării textului nu sunt întâmplătoare, ci guvernate de preconcepții, informații anterioare, nivel cultural ș.a.
Prin lectură, omul încearcă să capteze și să descifreze un mesaj care, ca în orice sistem de comunicare, înseamnă determinarea unui sens, a unei semnificații. Această receptare nu se reduce numai la perceperea exactă a unui text; ea declanșează multiple procese psihice. În primul rând, un proces de actualizare a vechilor cunoștințe, dar și de noi asocieri, datorate ideilor cuprinse într-un text. În al doilea rând, lectura determină judecăți și raționamente care consolidează sau duc la descoperirea de noi adevăruri. În al treilea rând, descifrarea semnificației unui text înseamnă tot atâtea răspunsuri afective care se traduc prin sentimentul de mulțumire sau o stare de desfătare ori nemulțumire, insatisfacție, plictiseală”.(4)
Bibliografie
1. Cornea, Paul, Introducere în teoria lecturii, București, Ed. Minerva, 1988
2. Robine, Nicole, Lectura, în: Literar și social. Elemente pentru o sociologie a literaturii, București, Ed. Univers, 1974
3. Angelescu, Mircea, Ionescu, Cristina, Lăzărescu, Gheorghe, Dicționari de termeni literari, București, Ed. Garamond, 1995
4. Olăreanu, Costache, Lectura, în: Metode și tehnici de muncă intelectuală, București, Ed. Didactică și Pedagogică, 1979
5. http://www.timpul.md/articol/lectura-cea-de-toate-zilele-31733.html
Preview document
Conținut arhivă zip
- Lectura, ca stimulator al potentialului creativ.docx