Crearea, întreținerea și dezvoltarea unei rețele de cunoștințe

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3443
Mărime: 81.55KB (arhivat)
Publicat de: Simona Buzatu
Puncte necesare: 6
Universitatea din Pitesti, Facultatea de Stiinte Economice Specializarea Management

Cuprins

  1. Cap I. Crearea unei retele de cunostinte 3
  2. 1.1. De ce şi cum să construim o reţea? 3
  3. 1.2. Ce poţi face pentru a-ţi construi o reţea în mod eficient? 3
  4. 1.3. Consistenţa identităţii în armonie cu grupul 4
  5. 1.4. Ce ti-ar placea tie, ofera celuilalt 4
  6. 1.5. Prezinta-te cu incredere 4
  7. CAP II. Intretinerea unei retele de cunostinte 5
  8. 2.1. Cum să întreţin o reţea? 5
  9. 2.2. Discuta despre pasiunile si telurile tale. 6
  10. 2.3. Largeste-ti campul de actiune. 7
  11. 2.4. Cultiva relatiile. 7
  12. Cap III: Dezvoltarea unei retele de cunostinte 8
  13. 3.1. Continuarea relaţiilor la un alt nivel 8
  14. 3.2. Team Building 8
  15. CAP IV: Importanta relatiilor in cautarea unui nou loc de munca 9

Extras din referat

Cap I. Crearea unei retele de cunostinte

“Ai nevoie de oamenii din jurul tau, chiar daca esti o persoana implinita pe toate planurile. Iar daca nu esti inca, dar tinzi spre acest tel, cu atat mai mult ai nevoie sa te inconjori de tot acel cerc de prieteni, amici, colegi etc. pe care-i numim in mod generic cunostinte. “

Un proverb modern spune ca nu conteaza ce cunosti, ci pe cine cunosti. Chiar daca respectiva zicala trebuie luata cu niste rezerve, contine o parte importanta de adevar. A dezvolta si intretine o retea de cunostinte nu este insa un lucru foarte usor. Unele persoane, datorita personalitatii sociabile pot stabili rapid contacte si legaturi interumane, altele, in schimb, trebuie sa exerseze comunicarea cu oamenii. Indiferent pe ce pozitie te-ai situa, iti oferim cateva elemente de ghidare.

1.1. De ce şi cum să construim o reţea?

De ce să ne construim o reţea? Pentru că o reţea înseamnă relaţii, atât cantitativ cât şi calitativ. Folosindu-te de relaţiile tale poţi obţine informaţii cheie, poţi să te faci cunoscut, poţi obţine diverse favoruri, poţi să influenţezi oamenii din jurul tău. Ceea ce schimbi cel mai frecvent cu prietenii sunt informaţii şi opinii, iar la cel mai înalt nivel, emoţii. Schimburile frecvente întăresc relaţiile. Celebrul autor Stephen Covey vorbea în relaţiile dintre oameni de noţiunea de “cont afectiv”, un cont similar cu cel bancar în care întâi faci depuneri şi abia apoi poţi aştepta să faci retrageri.

1.2. Ce poţi face pentru a-ţi construi o reţea în mod eficient?

• Să fii permanent pregătit cu atitudinea, îmbrăcămintea, manierele potrivite să întâlneşti oameni noi. Cel mai important e să ştii să îi recunoşti pe cei care doreşti să facă parte din reţeaua ta şi să te concentrezi asupra lor.

• Să nu îţi faci intrarea într-o relaţie în mod brutal, nepoliticos sau anonim, dar nici să îţi fie teamă de respingere sau că vei fi considerat nesimţit. În general, toată lumea acceptă să te cunoască dacă le ceri permisiunea şi dacă le dai un motiv bun să discute cu tine.

• Să înveţi tehnica follow-up-ului şi să pregăteşti din timp următorul pas, e-mail, telefon, vizită

• Să construieşti relaţii, nu cunoştinţe în care să adaugi la momentul potrivit o notă personală unică

• Să îi ajuţi pe cei din reţea să îşi lărgească reţeaua proprie şi să îşi îndeplinească obiectivele

• Să acorzi prioritate mai mare oportunităţilor tangibile. Astfel vei fi mai motivat să investeşti timp în dezvoltarea reţelei.

1.3. Consistenţa identităţii în armonie cu grupul

Reţelele se construiesc pe anumite criterii şi în baza unor similitudini sau interese comune. Dacă eşti disonant şi încerci să vinzi sau să faci campanie electorală când aceste lucruri nu sunt permise, eşti exclus. Nicăieri nu e permis spamul. Nu eşti chiar exclus, dar nu nici nu ai succes, dacă nu reuşeşti să înţelegi cum poţi contribui la binele comun şi ce înseamnă să fii „apreciat, plăcut sau simpatic” într-o anumită comunitate, adică ce calităţi, ce limbaj, ce haine, ce mesaje poţi afişa acolo.

1.4. Ce ti-ar placea tie, ofera celuilalt

Incepe prin a da scurte telefoane, doar ca sa te interesezi ce mai fac amicii si cunostintele tale si sa le urezi o zi buna sau un sfarsit de saptamana tihnit. In acest fel afli cu ce se mai ocupa, unde mai lucreaza etc., elemente importante de stiut daca intentionezi sa le ceri sprijinul in cautarea unui serviciu, spre exemplu.

Dar, mai mult decat atat, da tu o mana de ajutor inainte de a fi ajutat. In aceste conversatii, poti afla, de exemplu, ca prietena cauta un nou loc de munca, iar tu ai la indemana cateva informatii utile, care i-ar putea fi de folos. Binele facut se va intoarce cu bine asupra ta, pentru ca intotdeauna calitatea umana va conta in durata si trainicia unei relatii. Iar cei din jur te vor considera o persoana generoasa si sufletista, nu una oportunista, care ii contacteaza doar atunci cand are un anumit interes.

1.5. Prezinta-te cu incredere

Multi oameni asteapta sa fie abordati, in loc de a face ei primul pas, dar aceasta atitudine nu este prea eficienta. Chiar daca te pune la adapost de o eventuala respingere sau primire inadecvata, ea iti blocheaza si nenumarate sanse de a ajunge la informatii utile pentru tine. Ofera-le celor din jur sansa de a te cunoaste. Cultiva-ti increderea in tine (aminteste-ti intotdeauna cat de multe calitati ai) si prezinta-te tu prima. Indreapta-ti tinuta, zambeste, priveste-ti interlocutorul in ochi si da mana ferm, dar plina de caldura. Foloseste orice prilej, fie ca este legat de activitatea ta profesionala sau nu, pentru a te introduce singura altor persoane.

De asemenea, imparte cu generozitate carti de vizita noilor, dar si mai vechilor, cunostinte, pentru a putea fi contactata mai usor. Explica-le cu ceea ce te ocupi, daca functia de pe cartea de vizita starneste mirare. Poate nu iti vei largi automat cercul de prieteni, dar multa lume va sti de tine si, amanunt deloc de neglijat, de unde sa te ia. Pentru ca nu stii niciodata de unde poate sari iepurele.

CAP II. Intretinerea unei retele de cunostinte

2.1. Cum să întreţin o reţea?

O cale foarte bună de a întreţine o reţea este să ceri şi să oferi informaţii valoroase în reţea. Acest proces te ţine în mintea persoanelor din reţeaua ta şi menţine o oarecare legătură între voi. Acesta este unul dintre motivele pentru care a trimite felicitări de sărbători sau o informaţie despre un curs interesant de care ai aflat, sunt idei bune.

Preview document

Crearea, întreținerea și dezvoltarea unei rețele de cunoștințe - Pagina 1
Crearea, întreținerea și dezvoltarea unei rețele de cunoștințe - Pagina 2
Crearea, întreținerea și dezvoltarea unei rețele de cunoștințe - Pagina 3
Crearea, întreținerea și dezvoltarea unei rețele de cunoștințe - Pagina 4
Crearea, întreținerea și dezvoltarea unei rețele de cunoștințe - Pagina 5
Crearea, întreținerea și dezvoltarea unei rețele de cunoștințe - Pagina 6
Crearea, întreținerea și dezvoltarea unei rețele de cunoștințe - Pagina 7
Crearea, întreținerea și dezvoltarea unei rețele de cunoștințe - Pagina 8
Crearea, întreținerea și dezvoltarea unei rețele de cunoștințe - Pagina 9
Crearea, întreținerea și dezvoltarea unei rețele de cunoștințe - Pagina 10
Crearea, întreținerea și dezvoltarea unei rețele de cunoștințe - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Crearea, Intretinerea si Dezvoltarea unei Retele de Cunostinte.doc

Te-ar putea interesa și

Impactul Noii Economii asupra Mediului de Afaceri și a Problemelor Socio-Politice

Introducere Denumirea de „Noua Economie” a fost dată pentru prima oară de publicaţia Business Week în 1996 în contextul unei realităţi complexe...

Sistemele Expert

Introducere Odată cu trecerea timpului, companiile se confruntă cu cantităţi tot mai mari de date. De fiecare dată când o persoană extrage numerar...

Studiu de caz privind organizarea sistemului informațional la o societate comercială

Societatea Comercială MARISDAL este o societate cu răspundere limitată cu un capital social subscris și vărsat în valoare de 405.080 lei si un...

Guvernarea electronică

GUVERNARE ELECTRONICĂ Introducere Asa cum Jim Melitski descria pe site-ul ASPA, sectiunea e-guvernare: „În toata lumea, organizatiile publice...

Ergonomie informațională

1. Informaţia şi managementul datelor 1.1 Informaţia şi datele Din punct de vedere informatic, prin dată se înţelege un model de reprezentare a...

Atragerea spre lectură a elevilor din școala generală, clasele I-VIII din localitatea Șandra

Scopul acestui proiect îl reprezintă atragerea spre lectură a elevilor din Școala Generală, clasele I-VIII din localitatea Șandra. Grupul țintă îl...

Rețele Neuronale Fuzzy Aplicate în Procesele de Afaceri

INTRODUCERE 1. Obiectul lucrării Managementul cunoştinţelor reprezintă un proces de creare, întreţinere şi consolidare a cunoştinţelor în cadrul...

Franchisingul

Definitie: - engl : franchising - este, in esenta, un aranjament contractual prin care o firma (francizor, cedent) acorda unei alte firme...

Ai nevoie de altceva?