Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă

Referat
8.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4381
Mărime: 51.57KB (arhivat)
Publicat de: Paula P.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Grigoruta Mariana
PROCESUL DECIZIONAL IN CADRUL UNEI ORGANIZATII DE SERVICII PUBLICE. DECIZIA ADMINISTRATIVA uaic, feaa

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. Capitolul 1:Consiliul Judetean Botosani
  3. Capitolul 2:Procesul decisional in cadrul unei organizatii de servicii
  4. publice.decizia administrativa…
  5. 2.1.Proces decisional
  6. 2.1.1.Structura procesului decizional
  7. 2.1.2.Etapele procesului decizional…
  8. 2.1.3.Elaborarea deciziei in institutiile publice
  9. 2.2.Decizia administrativa
  10. 2.2.1.Definitia deciziei administrative
  11. 2.2.2.Particularitati ale deciziei administrative
  12. 2.2.3.Cerinte ale deciziei administive
  13. 2.2.4.Tipuri de decizii administrative
  14. 2.2.5.Fundamentarea deciziei administrative…
  15. 2.3.Proiecte si programe.
  16. Capitolul 3:Concluzii si propuneri…

Extras din referat

Consiliul Judetean Botosani se constituie la nivel judetean, în urma alegerilor locale, ca autoritate a administratiei publice locale pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale si orasenesti, în vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean.

Raporturile dintre Consiliul Judetean si autoritatile administratiei publice locale din comune si orase se bazeaza pe principiile autonomiei, legalitatii, responsabilitatii, cooperarii si solidaritatii în rezolvarea problemelor întregului judet. Între Consiliul Judetean si autoritatile administratiei publice locale din comune si orase nu exista raporturi de subordonare.

Consiliul Judetean este compus din consilieri alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, în conditiile stabilite de Legea privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

Numarul membrilor Consiliului Judetean se stabileste de prefect, în functie de populatia judetului, raportata de Institutul National de Statistica si Studii Economice la data de 1 ianuarie a anului în curs, sau dupa caz, la data de 1 iulie a anului care precede alegerile.

Potrivit legii, în termen de 20 de zile de la data desfasurarii alegerilor va avea loc sedinta de constituire a consiliului judetean. Convocarea consilierilor declarati alesi, la sedinta de constituire a consiliului, se face de catre prefect, prin ordin.

Sedinta este legal constituita daca participa cel putin doua treimi din numarul consilierilor declarati alesi. În cazul în care nu se poate asigura aceasta majoritate, peste 3 zile se va organiza o noua sedinta. În acest scop prefectul va emite un nou ordin de convocare. Daca nici de aceasta data nu se prezinta cel putin doua treimi din numarul consilierilor declarati alesi de catre biroul electoral de circumscriptie, prefectul va face o noua convocare peste alte 3 zile, emitând în acest scop un nou ordin.

Daca nici la a treia convocare nu se prezinta cel putin doua treimi din numarul consilierilor declarati alesi, prefectul va dispune verificarea motivelor care au determinat neprezentarea la sedinta a consilierilor absenti. Daca absentele nu au la baza motive temeinice, prefectul va emite un ordin prin care va declara vacante locurile consilierilor declarati alesi, care au lipsit nemotivat de la cele 3 convocari anterioare. Ordinul prefectului poate fi atacat de cei interesati la instanta de contencios administrativ în termen de 5 zile de la comunicare. Hotarârea instantei este definitiva si irevocabila.

Înainte de emiterea ordinului prefectul va verifica daca pe listele de candidati depuse de partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale ai caror consilieri declarati alesi au lipsit nemotivat mai sunt supleanti. În caz afirmativ, prin acelasi ordin se va dispune organizarea unei noi sedinte de constituire la care vor fi convocati supleantii.

Daca pe listele de candidati nu mai sunt supleanti sau acestia refuza, la rândul lor, sa se prezinte la sedinta, prefectul va dispune organizarea de alegeri pentru completarea posturilor declarate vacante. Alegerile se vor organiza în conditiile Legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, în cel mult 30 de zile de la data emiterii ordinului si la acestea vor putea participa toate partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale care au depus initial liste de candidati, precum si candidati independenti care nu au fost declarati alesi la alegerile anterioare.

Sedinta de constituire este deschisa de prefect sau de reprezentantul acestuia, care îl invita pe cel mai în vârsta dintre consilieri, precum si pe cei 2 asistenti ai acestuia sa preia conducerea lucrarilor sedintei. Asistenti ai presedintelui de vârsta vor fi desemnati cei mai tineri consilieri.

Desemnarea candidatilor pentru comisia de validare se face de catre grupurile de consilieri. Numarul de locuri cuvenite fiecarui grup se determina în functie de numarul de mandate obtinute de grupul în cauza.

Alegerea membrilor comisiei de validare se face individual, prin votul deschis al majoritatii consilierilor prezenti la sedinta de constituire, iar rezultatul va fi consemnat în Hotarârea Consiliului Judetean.

Comisia de validare a mandatelor alege din rândul membrilor sai un presedinte si un secretar, prin votul deschis al majoritatii consilierilor prezenti la sedinta de constituire.

Invalidarea alegerii unui consilier poate fi propusa de comisia de validare numai daca aceasta a constatat ca au fost încalcate conditiile de eligibilitate stabilite expres prin lege sau daca alegerea s-a facut prin frauda electorala constatata de catre biroul electoral, potrivit prevederilor Legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

Consilierii care lipsesc motivat de la sedinta de constituire pot fi validati sau invalidati în lipsa.

Preview document

Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 1
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 2
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 3
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 4
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 5
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 6
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 7
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 8
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 9
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 10
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 11
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 12
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 13
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 14
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 15
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 16
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 17
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 18
Procesul decizional în cadrul unei organizații de servicii publice - decizia administrativă - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Procesul Decizional in Cadrul unei Organizatii de Servicii Publice - Decizia Administrativa.doc

Alții au mai descărcat și

Decizii Manageriale

Managerii eficace trebuie sa ia decizii pentru a solutiona problemele care apar în cadrul organizatiilor. Este necesar sa se ia o decizie atunci...

Resursa umană de la recrutare la dezvoltarea carierei

Recrutarea si selectia sunt subcomponente ale procesului de recrutare si selectie de personal. Calitatea acestui proces depinde de modul în care...

Managementul Resurselor Umane în Administrația Publică Locală

Societatea româneasca se afla într-un proces de schimbare în care toate elementele de ordin economic, social, politic, civic au cunoscut o noua...

Reforma în administrația publică

STRATEGIA GUVERNULUI PRIVIND ACCELERAREA REFORMEI ÎN ADMINISTRATIA PUBLICA 1. Consideratii generale Sistemul politic din România a suferit...

Îmbunătățirea relațiilor primăriei municipiului Roșiori de Vede cu publicul

Cap 1-prezentarea institutiei Necesitatea de a investi în capacitatea instituţională este recunoscută de Orientările Strategice Comunitare privind...

Sistemul Decizional al Marketingului Industrial al Firmei Atlassib

Capitolul 1 . Sistemul decizional al marketingului industrial 1.1. Procesul decizional în marketingul industrial Termenul de marketing industrial...

Sistemul Decizional - Decizii Manageriale privind Profitul

Justificarea temei Pentru o buna perioada de timp managementul a fost considerat o adevarata arta, talent însusit prin învatarea din încercari si...

Servicii Publice Locale

Cap. I Evolutia si dezvoltarea conceptului de management public Aparitia si dezvoltarea notiunii de management public corespunde unei evolutii...

Te-ar putea interesa și

Reproiectarea managerială a sistemului informațional al Primăriei Constanța

INTRODUCERE Lumea se află într-o complexă revoluţie în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (IT&C), fapt care transformă complet...

Principiile Administrației Publice

INTRODUCERE Prezenta lucrare are la bază modul în care funcţionează, este organizată administraţia publică locală şi principiile pe care se...

Program de Monitorizare a Climatului Etic

INTRODUCERE Administratia publica în unitatile administrativ-teritoriale se organizeaza si functioneaza în temeiul principiilor autonomiei locale,...

Rolul Procesului Decizional în Administrația Publică

1. Noțiuni introductive 1.1. Conceptul de administrație publică Din punct de vedere etimologic, termenul de administrație provine din cuvintele...

Procesul Decizional

Capitolul I Organizaţia publică aleasă: Comuna Frumusica este asezata in partea de sud a judetului Botosani, fiind traversata, pe directia N-S,...

Studiu privind eficientizarea unei instituții publice din Onești

1. Organizarea şi funcţionalitatea unei instituţii publice. Premise şi factori de impact 1.1. Cadrul general de înfiinţare şi organizare a...

Rolul Procesului Decizional în Administrația Publică

Administraţia publică trebuie să asigure servicii publice, la acelaşi nivel de calitate, în toate zonele şi localităţile ţării. De aceea, membrii...

Organizarea și Funcționarea Primăriei Comunei Tomești

Prezentare generală Comuna Tomeşti (sat Tomeşti, cartier de blocuri Tomeşti, sat Chicerea, sat Goruni, sat Vlădiceni) Co, cu o suprafaţă totală...

Ai nevoie de altceva?