Riscuri în Leasing

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 7067
Mărime: 185.72KB (arhivat)
Publicat de: Paul Muntean
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Aspecte generale ale riscurilor implicate în activitatea de leasing.1
  2. 2. Riscul de credit.2
  3. 3. Riscul valorii reziduale.9
  4. 4. Alte riscuri aferente activităţii de leasing.12
  5. 5. Situaţia actuală privind reglementarea riscurilor implicate de nivelul expunerilor.18
  6. 6. Concluzii.22

Extras din referat

1. Aspecte generale ale riscurilor implicate în activitatea de leasing

Globalizarea economiei mondiale a creat noi oportunităţi pentru dezvoltarea operaţiunilor de leasing şi totodată defineşte noi categorii de riscuri aferente.

Riscul este definit ca expunerea probabilă la posibilitatea producerii unei daune sau a pierderii totale a unui bun datorate hazardului sau evenimentelor de natură periculoasă.

Acestă definire poate sugera existenţa unui element de hazard sau şansă, însă riscurile sunt considerate a fi întotdeauna cuantificabile şi nominalizate, deşi depind în bună masură de circumstanţele şi de eforturile de minimalizare sau înlăturare a efectelor produse.

Considerăm că tematica privind riscurile este deosebit de complexă iar în cele ce urmează vom prezenta o structură a riscurilor selectate în funcţie de mai multe criterii, astfel:

Figura 1. ilustrează într-o bună măsură multitudinea aspectelor legate de problematica riscurilor aferente activităţii de leasing, remarcând totodată faptul că o parte dintre aceste riscuri identificate sunt riscuri generale ale unei activităţi de finanţare propriu-zise iar altele, precum riscul valorii reziduale şi riscul de proiect pot fi calificate drept riscuri specifice leasing-ului.

Din alt punct de vedere remarcăm faptul că o parte din aceste riscuri le putem califica drept riscuri semnificative, cu impact însemnat asupra situaţiei patrimoniale şi reputaţionale a societăţilor de leasing financiar.

Fig. 1 Principalele riscuri aferente leasing-ului

Problematica riscului implică de asemenea teme foarte importante precum prevenirea şi acoperirea acestora, monitorizarea şi controlul expunerilor mari, evaluarea poziţiior, cerinţele de raportare şi supravegherea pe bază consolidată.

2. Riscul de credit

Riscul de credit, riscul de nerambursare sau denumit şi risc de insolvabilitate exprimă probabilitatea încasării efective la scadenţă a creditului acordat şi a dobânzilor aferente acestuia.

La nivelul fiecărui finanţator în parte trebuie să existe capacitatea necesară de administrare a riscului de credit asumat în raport cu politica de finanţare şi implicit cu situaţia propriilor clienţi.

Prin urmarirea permanentă a gradului de risc se poate realiza o gestiune a riscului de credit pe bază a două principii de bază:

- divizarea riscurilor;

- limitarea riscurilor.

De asemenea, o preocupare principală pentru evitarea imposibilităţii de administrare a riscului de credit constă în necesitatea adoptării de măsuri la nivel macroeconomic prin existenţa de norme bancare care să protejeze atât furnizorii de surse cât şi finanţatorii.

În acest context financiar bancar românesc exsită deja măsuri adoptate pentru prevenirea situaţiilor de insolvabilitate atât în ceea ce priveşte activitatea bancară cât şi activitatea de leasing.

Riscul de credit în studiul nostru este abordat ca risc principal al activităţii de finanţare fără a omite să-l tratăm în paralel cu ricurile specifice operaţiunilor de leasing financiar. Astfel în cele ce urmează vom realiza paralele între riscul de credit specific leasing-ului financiar şi riscul de credit tratat în diferite studii realizate de specialişti consacraţi.

Neîndeplinirea obligaţiilor reprezintă un prim risc de credit la care companiile de leasing trebuie să ia masuri de protecţie. Un risc suplimentar de client este legat de refuzul de plată al beneficiarului de leasing până când echipamentul nu este fabricat corespunzător, întreţinut şi reparat.

Riscul de neplată a ratelor de leasing este mult mai evident decât riscul valorii reziduale, deoarece în fond, clientul astăzi se află în relaţii de parteneriat cu compania de leasing şi nu peste cinci sau zece ani în viitor. Cu toate acestea, o monitorizare adecvată a creditării, este o sarcina dificil de realizat deoarece are de-a face cu evenimente viitoare.

Preview document

Riscuri în Leasing - Pagina 1
Riscuri în Leasing - Pagina 2
Riscuri în Leasing - Pagina 3
Riscuri în Leasing - Pagina 4
Riscuri în Leasing - Pagina 5
Riscuri în Leasing - Pagina 6
Riscuri în Leasing - Pagina 7
Riscuri în Leasing - Pagina 8
Riscuri în Leasing - Pagina 9
Riscuri în Leasing - Pagina 10
Riscuri în Leasing - Pagina 11
Riscuri în Leasing - Pagina 12
Riscuri în Leasing - Pagina 13
Riscuri în Leasing - Pagina 14
Riscuri în Leasing - Pagina 15
Riscuri în Leasing - Pagina 16
Riscuri în Leasing - Pagina 17
Riscuri în Leasing - Pagina 18
Riscuri în Leasing - Pagina 19
Riscuri în Leasing - Pagina 20
Riscuri în Leasing - Pagina 21
Riscuri în Leasing - Pagina 22
Riscuri în Leasing - Pagina 23
Riscuri în Leasing - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Riscuri in Leasing.doc

Te-ar putea interesa și

Leasingul - Formă Modernă de Creditare

INTRODUCERE Leasingul, prin istoria sa relativ scurtă, este un produs al economiei de piaţă, rezultat ca urmare a procesului evolutiv de...

Leasingul și Creditarea în Economia Întreprinderii

INTRODUCERE Pentru ca o întreprindere să supravieţuiască pe piaţă aceasta trebuie să se adapteze mediului în care funcţionează, menţinându-şi în...

Analiza procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică

CAPITOLUL 1 PARTENERIATUL DEZVOLTĂRII LOCALE 1.1.Consideraţii generale Parteneriatul, este definit ca fiind „un acord între două sau mai multe...

Contabilitatea operațiunilor de leasing

Introducere Piaţa serviciilor financiare a parcurs în ultimii ani etape impunătoare, care se datorează în mare parte oportunităţilor oferite de...

Contabilitatea Operatiunilor de Leasing Reflectate în Situatiile Financiare conform Standardului International de Contabilitate

INTRODUCERE În orice societate, economiile si investitiile au jucat un rol deosebit de important, atât la nivel macroeconomic cât si la nivelul...

Finanțarea prin Leasing

INTRODUCERE În ultimul timp marea majoritatea a produselor financiare au fost importate ca denumire de peste hotare. Aşa s-a ,,împrietenit”...

Contractul de leasing - Speță privind contractul de leasing

I. Noțiuni introductive privind contractul de leasing 1.1. Aspecte generale privind contractul de leasing Contractul de leasing nu este...

Riscurile Contractului de Leasing

I. Noţiuni introductive privind contractul de leasing Leasingul este un contract complex, original, de sine stătător, fiind reglementat de...

Ai nevoie de altceva?