Branding

Referat
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 20630
Mărime: 66.79KB (arhivat)
Publicat de: Visarion-Dinu Varga
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Pozitia si dimensiunea brandului

In epoca globalizarii, lumea devine din ce in ce mai complexa si implicit individul isi propune sa descopere noi modalitati, mai eficiente de a exista si progresa. In zilele noastre, vorbind din punct de vedere al consumatorului, acesta tinde sa se opreasca asupra celor mai increzatoare semne ce ii ies in cale, de cele mai multe ori pentru a castiga timp.Trendul actual i-a determinat pe specialistii in marketing sa elaboreze strategii de orientare spre client iar mediul afacerilor pune un accent semnificativ pe satisfactia clientilor. Cea mai importanta legatura comunicativa intre producator si consumator, principala conexiune a celor doua parti este brandul.

Importanta brandului

Studii britanice reliefau faptul ca de cele mai multe ori oamenii se incred in nume de branduri mai mult decat in Politie sau in sistemul juridic. Astfel se poate spune ca relatia dintre consumatori si branduri de succes este extrem de relevanta.

Un brand de succes inseamna un produs, serviciu, persoana sau loc foarte cunoscut prezentat pe piata intr-un mod pe care utilizatorul sau cumparatorul il gasesc ca fiind relevant sau unic.

Brandurile sunt folosite atat pentru produse cat si pentru servicii si poate fi asociat chiar cu oameni cum ar fi actori, cantareti sau locuri, de exemplu marketingul folosit pentru prezentarea atractiilor turistice.Brandurile pot apartine deasemenea organizatiilor non-profit, cel mai frecvent in cazul celor internationale cum sunt Crucea Rosie sau Greenpeace.

Succesul unui brand depinde cel mai mult de claritatea mesajului sau de intentie.

Un grup social bine determinat ca target si atingerea obiectivului principal de a satisface si extinde nevoile consumatorilor sunt principalele actiuni ce stau la baza succesului unui brand.

Ca si la o persoana, se poate vorbi despre caracterul unui brand, despre valori si o imagine care il face cu adevarat unic si deosebit de celelalte.Aceasta diferentiere determina motivatia clientilor unei companii de a prefera alegerea acestui brand fata de celelalte, iar puterea brandului va determina longevitatea relatiei create.

Consumatorii prezinta nevoi atat la nivel rational cat si la nivel emotional, nevoi ce sunt acoperite de beneficiile aduse de branduri. Brandurile de succes sunt acelea ce ating echilibriul perfect in ceea ce priveste abilitatea de a satisface nevoile rationale si emotionale.Ca exemplu putem vorbi despre consumatorii de inghetata cu o varietate de nevoi rationale cum sunt gustul, calitatea, ambalajul sau pretul. Pe langa acestea, ei tind sa satisfaca si nevoile emotionale cum ar fi in cazul inghetatei nostalgia din copilarie a unei plimbari cu bunicul pe plaja intr-o dupamiaza torida de vara. Considerand toate aceste tipuri de nevoi, marketerii trebuie sa gaseasca modalitati prin care brandurile lor sa satisfaca nevoile rationale si emotionale si apoi sa elaboreze programe de marketing corespunzatoare.

Mai mult, brandul este cel ce produce constientizarea produsului sau serviciului de catre consumator si diferentierea sa fata de competitori.. Utilizeaza in acest sens nume, etichete, semne, simboluri, forme si culori cu scopul de a identifica bunurile si serviciile unui vanzator si a le diferentia de cele ale celorlalti jucatori de pe piata.Sticlele rosu-alb Coca-Cola, familiara scriere de mana Disney, sau arcadele aurii McDonald’s sunt toate elemente ale acestor arhi cunoscute branduri si le confera in acelasi timp o identitate distincta.

Diferitele companii au diverse abordari de branding. Unele se concentreaza pe cladirea unui singur brand – American Express sau Amazon.com - in timp ce altele isi impart eforturile intre brandul major al companiei si produsele individuale.

Ca proces, brandingul este unul foarte complex,sprijinind crearea si dezvoltarea unei identitati specifice a companiei , produsului, utilitatii, grupului de persoane.Brandingul este rezultatul lucrului diferitilor profesionisti care provin de cele mai multe ori din domeniile publicitatii, marketing-ului si relatiilor publice. Advertising-ul ajuta produsul sa devina cunoscut publicului sau tinta iar imaginea si atitudinea utilizate contureaza definirea produsului in mintea publicului. Marketingul ajuta la crearea entitatii in care se va transforma brandul iar relatiile publice solidifica opinia publica despre brand si o definitiveaza.

Advertising-ul – Chiar si cele mai cunoscute branduri trebuie sa isi faca reclama in climatul de afaceri actual. Desi detine un volum de vanzari extrem de ridicat, McDonald’s inca isi promoveaza produsele prin campanii publicitare extrem de populare in intreaga lume. Nike este un exemplu mai potrivit cheltuind sume enorm de ridicate pe advertising. Compania plateste miliarde pe aparitia celebritatilor in reclamele sale considerate legendare.Un bun contractant de publicitate este intotdeauna implicat in nasterea unui brand alaturi de ceilalti specialisti.

Modul in care arata o reclama tv sau un print este foarte important. De exemplu sunetul trebuie sa se adapteze la tipul de brand prezentat – muzica cu volum ridicat merge intr-o reclama la bauturi racoritoare dar nu si la un detergent.In afara de aceste aspecte, programele in timpul carora sunt infiltrate reclamele reflecta caracteristici ale personalitatii produsului, la fel alegerea publicatiilor in care vor aparea printurile.

Cand brandul este nou, este esential ca audienta tinta sa il identifice cu usurinta si sa se poata identifica cu acesta rapid.Publicitatea nu creeaza identitatea dar alege modul de prezentare a identitatii.

Marketingul este cel care stabileste cum ar trebui sa arate imaginea unui produs.Bazandu-se pe audienta ce constituie target al produsului, marketingul va determina ce aspecte vor fi considerate atractive de segmentul de populatie vizat.Ca exemplu, cu ani in urma, Apple Computers a intampinat anumite dificultati in vanzari. Un nou produs urma a fi lansat Imam Computer.Personalitatea produsului trebuia sa fie esentiala – utilizatorilor fideli ai marcii trebuia sa li se aminteasca de ce a fost placut produsul initial iar noii posibili clienti trebuiau convinsi sa incerce ceva nou fata de ceea ce folosisera pana atunci.

Ceea ce a facut compania a fost sa analizeze punctele forte ale Apple si imam. S-a stabilit ca Apple era ceva nou, distractiv, foarte potrivit pentru publicul tanar.Agentii de marketing s-au asigurat ca Imax era ceva inovativ, inteligent si usor de accesat. Reclamele tv au accentuat imaginea computerului si usrinta de instalare si conectare la internet. Noul produs arata complet diferit de celelalte de pe piata, foarte colorat, o schimbare totala fata de orice productie din intraga industrie a computerelor. Ca rezultat Apple si-a crescut cota de piata si a vandut milioane de iMac-uri. Campania iMac a inregistrat succesul in randul cumparatorilor deoarece cercetatorii pietei inplicati au definit corect tinta demografica. Oamenii au considerat ca iMac era inovativ si interesant deoarece alegerile de marketing facute au fost cele corecte.

Preview document

Branding - Pagina 1
Branding - Pagina 2
Branding - Pagina 3
Branding - Pagina 4
Branding - Pagina 5
Branding - Pagina 6
Branding - Pagina 7
Branding - Pagina 8
Branding - Pagina 9
Branding - Pagina 10
Branding - Pagina 11
Branding - Pagina 12
Branding - Pagina 13
Branding - Pagina 14
Branding - Pagina 15
Branding - Pagina 16
Branding - Pagina 17
Branding - Pagina 18
Branding - Pagina 19
Branding - Pagina 20
Branding - Pagina 21
Branding - Pagina 22
Branding - Pagina 23
Branding - Pagina 24
Branding - Pagina 25
Branding - Pagina 26
Branding - Pagina 27
Branding - Pagina 28
Branding - Pagina 29
Branding - Pagina 30
Branding - Pagina 31
Branding - Pagina 32
Branding - Pagina 33
Branding - Pagina 34
Branding - Pagina 35
Branding - Pagina 36
Branding - Pagina 37
Branding - Pagina 38
Branding - Pagina 39

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Fundamentarea Strategiei de Promovare a Imaginii Companiei

IMAGINEA CONTEAZĂ Orice companie vinde odată cu produsul ei, propria imagine: vinde speranţe, idei, sentimente, valoare. În economiile de astăzi,...

Identitate și Brand Personal

Introducere Motivaţia alegerii temei Un brand reprezintă tot ceea ce vrei să transmiţi prin imaginea pe care o ai, începând de la cele mai mici...

Rolul brandingului în activitatea de piață a firmei

INTRODUCERE Actualitatea temei. Retorica economică actuală stimulată de problematica tranziţiei la economia de piaţă situează, printre altele, în...

Marketingul pe Internet - E-Branding

Odata cu cresterea exponentiala a popularitatii Webului – instrumentul primordial de utilizare a Internetului – o activitate din ce în ce mai...

Persuasiunea și emoțiile în publicitate - influență asupra comportamentului consumatorului

1. CONTEXTUL ECONOMIC ACTUAL ŞI PUBLICITATEA Trăim într-o lume în care în fiecare zi apar noi produse şi servicii asemănătoare, iar publicitatea...

Brand de țară

Brandul de tara este un subiect din ce in ce mai discutat de romani. Dar, avem noi un brand de tara? Daca da, cum arata el si cum il protejam?...

Branding-ul Viitorul unei Afaceri de Succes

1. Introducere, definitii Ce este un brand? Este un brand definit de logo-ul unei companii sau de campanii masive de publicitate si PR? Dr....

Determinarea personalității mărcii Swatch

CAP. 1 Prezentare marcă 1.1 Scurt istoric Industria de ceasuri elveţiene a suferit la sfȃrşitul anilor `70 - profundă criză economică. Cu toate...

Te-ar putea interesa și

Brandingul de națiune în contextul globalizării, din perspectiva relațiilor publice internaționale

Argument Lucrarea de faţă este rezultatul unei duble provocări. Primul factor care a declanşat dorinţa de construire a unui discurs privind...

Strategia de Branding a Thailandei

1. Scurta prezentare Forma statala : Regatul Thailandei Imn naţional: Phleng Chat Forma de guvernamânt: monarhie constituţională Suprafaţa:...

Rolul brandingului în activitatea de piață a firmei

INTRODUCERE Actualitatea temei. Retorica economică actuală stimulată de problematica tranziţiei la economia de piaţă situează, printre altele, în...

Marketingul pe Internet - E-Branding

Odata cu cresterea exponentiala a popularitatii Webului – instrumentul primordial de utilizare a Internetului – o activitate din ce în ce mai...

Strategia de Branding a Spaniei

1. Prezentarea țării Spania este un stat situat în sud-vestul Europei, ocupând cea mai mare parte din Peninsula Iberică, precum şi Insulele...

Branding în industria hoteliera

Introducere Turismul este important pentru redresarea economiei naţionale fiind foarte bine cunoscut efectul său multiplicator, dezvoltarea...

Strategia de Branding a Japoniei

I. Abordari teoretice privind brandul si brandingul de tara Conform American Marketing Asociation (AMA) „Un nume, termen, design, simbol sau orice...

The role of branding at the national and intenational level in the competitiveness of firms - case study

INTRODUCTION Branding can create value for a company especially when they reive a positive evaluation from consumers compared to that of other...

Ai nevoie de altceva?