Competitivitate

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2062
Mărime: 17.72KB (arhivat)
Publicat de: Gheorghe Păduraru
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iacob Catoiu

Extras din referat

Competitivitatea se refera la capacitatea unei firme, sector de activitate sau tara de a vinde si a furniza bunuri sau servicii pe o piata data.

1. Teorii referitoare la competitivitate

La început economistii s-au straduit sa-si explice factorii care asigura competitivitatea unei natiuni, definita prin abilitatea firmelor din cadrul unei economii nationale de a concura pe piata internationala.

Ricardo - o încercare timpurie de a întelege cum se concureaza natiunile (teoria asupra avantajului competitiv - fiecare tara are un avantaj dat de tehnologia de fabricatie pentru cel putin o marfa). Rezulta: competitivitatea nationala depinde de tehnologie.

Heckscher and Ohlin (anii 20) - structura comertului mondial depinde de înzestrarea cu factori de productie. Rezulta: competitivitatea nationala depinde de disponibilitatea factorilor de productie.

Marx si Engels - mediul socio-economic al unei natiuni este esential pentru dezvoltarea competitivitatii sale economice.

În sec. al XX-lea contributiile cele mai importante la clarificarea conceptului de competitivitate au apartinut lui Schumpeter si Porter.

Schumpeter pune accentul pe spiritul întreprinzatorului, ca motor al dezvoltarii.

Robert Solow (cîstigator al premiului Nobel) - rolul fundamental al inovatiei tehnologice si al cresterii know-how-ului în economie (a studiat factorii cresterii pentru economia SUA între 1948 si 1982)

Porter (1990) - abordarea "diamantului" - ilustreaza relatia sistematica dintre factorii competitivitatii (4 arii - conditiile factorilor, conditiile cererii, contextul strategiei firmei si concurentei, industriile înrudite).

În concluzie, exista mai multi factori determinanti ai competitivitatii.

2. Rapoarte privitoare la competitivitate

În prezent sunt elaborate studii comparative anuale privitor la competitivitatea natiunilor, care utilizeaza un mare numar de criterii de coparatie a statelor. Cele mai cunoscute sunt:

- Global Competitiveness Report (elaborat de the World Economic Forum)

- World Competitiveness Yearbook (elaborat de the Institute for Management Development)

“Institute for Management Development” din Lausanne este una dintre cele mai importante scoli de afaceri din lume, cu o experienta de peste 50 de ani in dezvoltarea competentelor de leadership ale managerilor companiilor internationale. Participantii la programele institutului de management provin din mari corporatii orientate spre internationalizarea afacerilor.

«The World Competitiveness Yearbook» este cel mai renumit raport anual asupra competitivitatii natiunilor ce analizeaza conditiile oferite de mediul economic si de afaceri din fiecare tara pentru sustenabilitatea competitivitatii firmelor.

Raportul anual analizeaza 60 de tari si regiuni economice competitive pe baza a 323 de criterii (anexa 1), grupate dupa patru factori competitivi:

1. Performanta economica. Este evaluata în functie de indicatori macroeconomice (ex.: PIB), evolutia preturilor (ex.: inflatia), piata muncii (ex.: somajul), dezvoltarea comertului international sau a investitiilor straine .

2. Eficienta guvernamentala. Este evaluata pe baza unui mare numar de criterii grupate în categorii cum ar fi: politica fiscala, situatia finantelor publice (ex.: datoria publica), legislatia comerciala, maturitatea cadrului institutional (ex.: coruptia) si a celui social (ex.: coeziune sociala, discriminare)

3. Eficienta afacerilor. Criteriile pentru evaluare se refera la productivitatea muncii, accesul la credite, caracetristicile resurselor de munca, practicile manageriale, atitudini fata de globalizare, schimbare

4. Infrastructura. Criteriile apartin infrastructurii fizice ( suprafata, demografie, mijloace de transport, asigurarea resurselor energetice etc.), tehnologice (ex.: telefonie, IT), cercetare stiintifica, educatie, sanatate si cultura.

Alaturi de studiile comparative la nivel global, în unele tari (SUA, Irlanda, Croatia, Grecia) au fost înfiintate organisme care se ocupa de problemele competitivitatii nationale si raporteaza asupra evolutiilor anuale.

Unul dintre cele mai performante astfel de organisme este “National Competitiveness Council” din Irlanda. În acceptiunea acestui agentii, competitivitatea nationala se defineste prin totalitatea factorilor care au impact asupra capacitatii firmelor din Irlanda de a concura pe pietele internationale, contribuind astfel la cresterea calitatii vietii poporului irlandez. Pornind de la aceasta perspectiva:

- Pe termen scurt competitivitatea poate include impactul unor factori cum sunt costurile, preturile si salariile, deoarece acestea influenteaza capacitatea firmelor de a concura pe pietele internationale.

- Totusi, firmele nu pot concura cu succes bazându-se pe salarii mici, ci mai degraba pe baza unei productivitati înalte, a calitatii si inovatiei. Astfel, pe termen lung, factorii determinanti ai competitivitatii sunt performanta infrastructura, gradul de educatie si cunoastere, mediul institutional favorabil afacerilor, spiritul întreprinzator si inovatia.

România, nu dispune de un organism public specializat în problemele competitivitatii, autoritatile sunt preocupate de caile pentru cresterea competitivitatii economiei si firmelor românesti.

Preview document

Competitivitate - Pagina 1
Competitivitate - Pagina 2
Competitivitate - Pagina 3
Competitivitate - Pagina 4
Competitivitate - Pagina 5
Competitivitate - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Competitivitate.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Prioritățile structurale și problema intensificării competitivității economiilor naționale în condițiile globalizării

INTRODUCERE Unul dintre procesele de bază ce au loc în sistemul unitar al economiei mondiale îl constituie procesul de globalizare Globalizarea...

Competitivitatea Întreprinderilor Mici și Mijlocii ale Republicii Moldova pe Piețele Externe

Introducere Actualitatea temei. Intensificarea activităţii ţărilor în curs de dezvoltare pe pieţele internaţionale şi confruntarea cu concurenţii...

Posibilități de Creștere a Competitivității Produselor și Serviciilor în Cadrul SC Lorben SRL Tecuci

Capitolul 1. Analiza nivelului competiţiei şi competitivităţii în România Relansarea economică a României, noţiune îndelung dezbătută şi utilizată...

Tendințe privind Competitivitatea Serviciilor Turistice din România

CAPITOLUL 1. LOCUL TURISMULUI ÎN ECONOMIA ROMÂNEASCĂ. ORGANIZAREA ACTIVITĂŢII TURISTICE DIN ROMÂNIA Turismul mobilizează nenumărate rezerve şi...

Performanța Economică și Căi de Sporire a Avantanjului Competitiv

Introducere Cuvinte cheie care ar trebui să se regăsească în vocabularul oricărui întreprinzător. În mod sigur, chiar dacă nu descoperă pe deplin...

Analiza competitivității pe piața ciocolatei

Introducere Rolul fundamental al competitivității reiese din funcțiile acesteia și reprezintă, în esență, conform opiniei numeroșilor...

Competitivitatea Privită prin Prisma Raportului preț-calitate

Cuvânt înainte Produsul, după cum este definit conform standardului ISO 9000:2001 (punctul 3.4.2) este «rezultatul unui proces», existând patru...

Organizarea și Desfășurarea Competițiilor la Jocurile Sportive

Capitolul 1. CONSIDERAŢII GENERALE 1.1 Istoria competiţiei sportive Dezvoltarea psihică a omului nu poate fi înţeleasă în plenitudinea ei dacă...

Ai nevoie de altceva?