Importanța imaginii în carieră

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 7761
Mărime: 31.39KB (arhivat)
Publicat de: Caius Filimon
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Haina il face pe om. Adevarat sau fals? Cat se poate de adevarat. Vechiul proverb, care se referea in secolul al XVIII-lea la rangul pe care hainele il reprezentau (boieri, nobili sau tarani), si-a pierdut in timp insemnatatea originala, a revenit acum in actualitate, si nu ca fiind ceva superficial, ci ajutator.

De ce haina il face pe om? Pentru ca prima impresie conteaza. Nimeni nu isi va dori vreodata sa angajeze o persoana cu aspect neingrijit, cu haine murdare sau vechi, de prost gust sau neadecvate jobului respectiv. In final, este vorba despre prima impresie. Stim cu totii ca o a doua sansa nu exista. De aceea este foarte important ca aspectul nostru exterior sa fie cat mai placut, cat mai congruent cu personalitatea noastra, si cat mai adecvat situatiei.

Suntem oare superficiali atunci cand ii judecam pe cei din jurul nostru dupa felul in care se imbraca? Probabil ca da, insa adevarul este ca oamenii judeca. Atunci cand esti in cautarea unui job, pentru obtinerea lui ai nevoie sa parcurgi cateva etape: in scrisorile de recomandare, primul paragraf si calitatile tale sunt cele care conteaza. Intr-un CV, importante sunt realizarile. Cand te prezinti la un interviu, felul in care te imbraci este cel care da tonul situatiei.

Comunicarea inseamna:

• 55% infatisare, limbaj corporal si proxemica

• 38% tonul, ritmul si volumul vocii

• 7% continutul mesajului

A te imbraca pentru a avea succes nu inseamna a imbraca un “anume” costum, a avea o “anume” tunsoare sau a purta un “anume” ceas. Inseamna a te imbraca astfel incat sa poti relationa fara grija cu cei cu care doresti sa faci afaceri. Inseamna a fi un cameleon. Inseamna a te adapta.

Sigur putem cita din memorie numele catorva indivizi care au reusit sa aiba o cariera de succes, in ciuda unei infatisari neingrijite: un “computer genius” care se imbraca mereu cu acelasi tricou murdar si mirosind a transpiratie sau antreprenorul multimilionar obez, cu jeansi uzati si care e la volanul unei masini de mana a doua. Acest grup minoritar pare sa fi reusit in ciuda infatisarii. Sau poate ca infatisarea lor face parte dintr-un efort calculat, intentionat sa comunice lipsa lor de interes fata de niste probleme relativ neinsemnate. Talentele lor sunt atat de formidabile, incat nu mai au nevoie de sprijin extern.

Totusi, cei mai multi dintre noi nu suntem atat de binecuvantati de la natura. Avem nevoie de sprijin, mai ales cand e vorba de prezenta vizuala.

De ce? Pentru ca, atunci cand te afli intr-un mediu profesional, totul despre tine trebuie sa comunice profesionalism. Mersul, privirea, strangerea de mana, hainele, vocea, pana si machiajul sunt componente ale acestei comunicari.

Mai mult de jumatate (55%) din mesajul pe care il comunici se bazeaza pe infatisare, limbajul corporal si proxemica (modul in care ocupam spatiul). 38% se bazeaza pe felul in care transmiti mesajul (tonul, volumul si ritmul vocii) si doar 7% se bazeaza pe cuvinte.

In plus, primele impresii se formeaza in mai putin de 7 secunde din momentul intalnirii, iar studiile sociologice arata ca aceste prime impresii sunt corecte in 67% din cazuri. Se intampla sa cunosti pe cineva si sa gandesti: ”Nu stiu de ce, dar chiar mi-a facut o impresie buna!” sau, din contra: “Hm, e ceva la tipul asta care nu-mi place…”.

Asa cum spuneam mai devreme, oamenii doresc sa se asocieze cu cei asemenea lor. Daca nu esti pe picior de egalitate cu ei in ceea ce priveste imbracamintea, manierele sau pozitia, vei fi privita ca un outsider. E posibil ca acesti oameni sa nu se simta niciodata in largul lor alaturi de tine, pentru ca sa poata sa te cunoasca mai bine, cu atat mai putin sa faca afaceri.

Acum ai doua optiuni: poti respinge toate aceste lucruri, condamna superficialitatea si ingustimea acestora, declarandu-te deasupra unor prostii ca astea… si ramanand etern frustrata ca oamenii nu te trateaza asa cum meriti. Sau poti folosi aceste informatii in avantajul tau, incepand sa-ti construiesti o imagine profesionala.

Pleaca la drum cu gandul ca imaginea inseamna mai mult decat imbracaminte. Imaginea profesionala are 4 componente: infatisarea (care include imbracamintea si accesoriile), prezenta (comunicarea non-verbala, manierele), ingrijirea personala, machiajul si coafura.

Cand te hotarasti sa iti creezi imaginea dorita, va trebui sa tii cont de audienta (persoanele cu care lucrezi: clienti, pacienti, studenti, potential angajator), locatia (locul unde iti vei desfasura activitatea - birou, sala de conferinte, sala de clasa) si scopul tau (ce incerci sa obtii: sa semnezi un contract? Sa fii angajat? Sa pari o persoana de incredere? Sa castigi respectul celor din jur? Ce anume?)

Raspunde-ti la 4 intrebari:

- Ce incerc sa comunic prin infatisarea mea?

- Cum sunt sau voi fi perceput(a)?

- Ce asteapta audienta de la mine?

- Am mai mult de un singur tip de audienta?

Cu alte cuvinte: ce va spune infatisarea mea (hainele, in special) despre mine si despre organizatia in care lucrez?

De asemenea, trebuie sa tii cont de sectorul in care lucrezi si de codul vestimentar impus de organizatie (daca exista). De exemplu, un psiholog care lucreaza intr-un centru care se ocupa de femei agresate in familie sau o doctorita intr-un spital de copii bolnavi de cancer se vor imbraca asemanator – imaginea lor trebuie sa transmita profesionalism, dar si faptul ca sunt persoane deschise, prietenoase, de incredere, al caror rol este sa isi ajute pacientii sa treaca prin momente dificile. In schimb, un avocat se va imbraca diferit de o actrita-diva, desi poate castiga la fel de mult.

In cazul schimbarii cursului sau accelerarii unei cariere, cel mai des intalnit scop este castigarea respectului, increderii si crearea unei impresii pozitive. Acest lucru il poti realiza cel mai usor apeland la articole vestimentare care comunica autoritate.

Aceste haine care transmit credibilitate si iti subliniaza capacitatile profesionale contin elemente cheie, cum sunt reverele, gulerul tare, manecile lungi, pantalonii si fustele cu croiala clasica, sacourile sau haine din tesaturi cu “tinuta” si in culori neutre. Articolele care comunica autoritate iti imprumuta din consistenta lor, apoi dispar imediat in fundal, lasand audienta sa se concentreze pe ceea ce spui sau demonstrezi. Imbracata in astfel de tinute, vei fi vazuta ca fiind o persoana competenta, care merita atentie. Fara ele… nu esti. De fapt, chiar ai putea sa fii ridiculizata sau ignorata, in functie de situatie.

In cazul in care doresti o promovare, va trebui sa cauti acele detalii care iti vor imbunatati imediat infatisarea, cu cheltuieli foarte mici: pantofi intotdeauna lustruiti si ingrijiti, o geanta de calitate, haine curate si calcate, machiaj adecvat, o tunsoare mai putin tinereasca. Studiaza lungimile fustelor, manichiura, bijuteriile si accesoriile grupului din care vrei sa faci parte..

Nu spun ca ar trebui sa iti petreci mai mult timp incercand sa arati bine, decat a fi competent. Bineinteles ca nu. Daca nu te pricepi la ceea ce faci, nici un fel de haina nu va putea ascunde acest lucru. A arata bine deschide usi; competentele tale profesionale iti permit sa ramai in camera. Tocmai de aceea trebuie sa iti adaptezi infatisarea profesionala, pentru ca oamenii sa acorde, tie si experientei tale, respectul cuvenit.

Preview document

Importanța imaginii în carieră - Pagina 1
Importanța imaginii în carieră - Pagina 2
Importanța imaginii în carieră - Pagina 3
Importanța imaginii în carieră - Pagina 4
Importanța imaginii în carieră - Pagina 5
Importanța imaginii în carieră - Pagina 6
Importanța imaginii în carieră - Pagina 7
Importanța imaginii în carieră - Pagina 8
Importanța imaginii în carieră - Pagina 9
Importanța imaginii în carieră - Pagina 10
Importanța imaginii în carieră - Pagina 11
Importanța imaginii în carieră - Pagina 12
Importanța imaginii în carieră - Pagina 13
Importanța imaginii în carieră - Pagina 14
Importanța imaginii în carieră - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Importanta Imaginii in Cariera.doc

Alții au mai descărcat și

Procesul de construcție al brandului de oraș - Sighișoara versus Sibiu

Introducere Obiectivul principal al acestei teze de dizertaţie este acela de a aduce în prin plan procesul prin care un oraş, ce nu are o...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Abordări sociologice ale valorilor și securității naționale

Pagină albă INTRODUCERE Interesul pentru valori, pentru modul în care acestea sunt transmise prin intermediul proceselor de socializare, s-a...

Sistemul de Management Integrat de Mediu

Etapa I . Pregatirea organizatiei pentru implementarea unui sistem de management de mediu 1.DESCRIEREA FIRMEI Firma X este o companie dedicata...

Managementul Carierei

Capitolul 1. Elemente introductive privind managementul carierelor 1.1. Conceptul de carieră Managementul carierelor este procesul de proiectare...

Imaginea de sine

~ Imaginea de sine ~ IMAGINEA DE SINE, caci despre ea vorbim, reprezinta o evaluare globala a propriei persoane, care nu este innascuta, ci se...

Motivarea Tinerilor de Liceu în Alegerea Facultății

Motivarea alegerii temei Una din cele mai importante decizii pe care orice adolescent trebuie să o ia este aceea a alegerii profesiei. Pe...

Dezvoltarea personală și școlară

I.1. Introducere Prin excelenţă profesia didactică presupune permenenta formare şi dezvoltare a cadrului didactic astfel încât acesta să poată să...

Carieră la Raiffeisen Bank

1. DESPRE RAIFFESEN BANK Raiffeisen Bank este o bancă universală, oferind o gamă completă de produse şi servicii de cea mai bună calitate...

Cercetari de marketing

Tema proiectului o reprezinta identificarea principalelor asteptari pe care le au elevii in ceea ce priveste alegerea unei facultati. Problema...

Ai nevoie de altceva?