Influentă mass-media asupra consumatorului

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5097
Mărime: 37.47KB (arhivat)
Publicat de: Teofil Oros
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Ce reprezintă “mass-media” .3
  2. Persuasiunea . 3
  3. Începuturile mass-media. 4
  4. Mass-media în present. 4
  5. Influenţa mass-media. 5
  6. Mass-media şi consumatorul. 7
  7. Decizia de cumpărare. 14
  8. Bibliografie

Extras din referat

1. Ce reprezintă “mass-media”

Mass-media este o denumire generală a tuturor mijloacelor de informare în masă. Aceste mijloace sunt variate: presa sau mijloacele electronice de informare (tv, radio, rețele de calculatoare). Dezvoltarea acestora a dus la o răspândire pe scară largă a informației, această dezvoltare fiind rezultatul dorinței oamenilor de a fi informați.

2. Persuasiunea

Persuasiunea este una dintre principalele forme de abatere de la informarea obiectivă; ea se definește ca acțiunea prin care autorul unui mesaj susține o idee, încercând să convingă auditoriul. Persuasiunea nu conține intenționalitate negativă (nu ascunde fapte, ci le evidențiază doar pe cele favorabile).

Ea ține de forța argumentării, de puterea de convingere a vorbitorului, de modul in care acesta este capabil să-și pună într-o lumină cât mai bună ideea susținută. Cu alte cuvinte, actul persuasiv nu presupune pentru nimeni obligativitatea de a acționa într-un anume fel, ci mai degrabă, oferă argumente logice, emoționale și culturale în sprijinul eventualei asumări a acțiunii respective.

Motivele întemeiate de a acționa trebuie să îi parvină receptorului printr-un mediu adecvat, indiferent dacă este vorba de o comunicare interpersonală „de la om la om” ori de una „de la un individ la o mulțime”, ca în cazul mass-media electronice și tipografice contemporane. Datorită structurii sale complexe și a limbajului specific, care îmbină forța cuvântului cu atuurile artei actoricești (tonul, mimica, expresivitatea mișcării), televiziunea are cel mai persuasiv tip de mesaj dintre toate mijloacele de comunicare în masă.

Trăim într-o lume în care mesajele persuasive dau o adevărată luptă pentru a ne câștiga atenția și bunăvoința. Mai mult, diferite aspecte vitale ale existenței noastre depind de succesul persuasiunii. Aceasta joacă un rol important în comportamentul consumatorului, în comportamentul interpersonal și în cel intrapersonal (autopersuadare).

De cele mai multe ori, nu transmitem mesaje persuasive; în schimb, ne aflăm frecvent în situația de a fi convinși de către alții ori suntem receptori și consumatori de mesaje persuasive. În aceste condiții, azi ne confruntăm cu fenomenul persuasiunii mai mult ca oricând.

Oamenii sunt sensibili la apelurile persuasive ale creatorilor de reclame, ale politicienilor și ideologiilor; respectăm încă instituțiile și valorile tradiționale, precum familia, succesul și educația; asta ne face dintr-un anumit punct de vedere mai vulnerabili,mai expuși la influențare, mai ”naivi”.

Încă ne jucăm de-a politica prin cămine, la locul de muncă, în cadrul organizațiilor, chiar și în familie. În calitate de votanți și de consumatori, trebuie să fim persuadați să sprijinim candidații sau să cumpărăm anumite produse. În calitate de cetățeni, membri ai corporațiilor sau ai guvernului, suportăm procesul persuasiv care ne determină să salvăm și să refacem mediul înconjurător. Din aceste motive și din multe altele, astăzi este vital să învățăm să fim receptori critici și responsabili ai persuasiunii.[ ]

3. Începuturile mass-media

Ziarele au fost primul mijloc de informare de mare audiență. Acestea au apărut în secolul al XVII-lea, iar în secolul al XIX-lea cele mai respectate, precum The Times în Marea Britanie, au exercitat o influență puternică asupra clasei mijlocii educate care forma “opinia publică”. Mai târziu, un sistem de învățământ îmbunătățit și alte progrese au creat prima audiență a presei scrise. Ziare care să satisfacă cerințele publicului cititor au apărut în SUA în anii 1870 și 20 de ani mai târziu în Marea Britanie. [ ]

În locul paginilor cu texte înghesuite, acestea aveau titluri mari, articole scurte și multe ilustrații. Conțineau cazuri de senzație. Întâmplări șocante, campanii și expuneri-dezvăluiri ale ticăloșiilor și defectelor morale, în special în rândul celor bogați, puternici și moderni – pentru a-și păstra audiența. Deși adesea controlată de persoane înstărite, această nouă presă populară lua în considerare punctul de vedere al “omului obișnuit”.

4. Mass-media în prezent

În prezent, cele mai răspândite mijloace de informare sunt presa scrisă, televiziunea, internetul și radioul. Acestea ocupă primele locuri ca popularitate, deoarece informația este transmisă ușor individului. Din păcate însă, acestea sunt și principalele mijloace de dezinformare, pentru că de multe ori informațiile ajung eronate la populație. De exemplu, prin intermediul mass-mediei, două persoane sau instituții publice aflate în conflict își pot face publice opiniile, atrăgând simpatizanți pe de o parte sau alta. Dacă acest conflict are la bază o problemă publică și individul este interest de aceasta, el va prelua orice informație primită din mass-media. Mediatizarea opiniilor poate degenera în alte conflicte.

De aici rezultă că mass-media este cea mai bună cale de manipulare a indivizilor, prin prezentarea repetată a unor idei, opinii, principii, etc. O altă caracteristică a mass-mediei este aceea că poate forma caracterul unui individ, adeseori eronat. În acest caz este vorba de televiziune. Datorită faptului că individul se uită exagerat de mult la televizor, acestuia îi pot fi întipărite idei sau opinii transmise de programul vizionat.

De exemplu, s-a studiat impactul vizionării programelor violente. Rezultatele studiului diferă în funcție de cantitatea vizionată și de vârsta individului. Cel mai interesant rezultat este acela în care o cantitate mare de programe cu conținut ridicat de violență este vizionată de un individ cu o vârstă fragedă: acesta încearcă să copieze ce vede și ceea ce i se pare interesant. De obicei, prin faptul că filmele de acțiune conțin scene violente, implicit spectaculoase, aceste producții atrag audiența tânăra. Rezultatul constă în formarea unui individ cu un caracter violent, eventual o persoană cu o cultura joasa (timpul alocat vizionarii de filme, programe etc. este mult mai mare decăt cel alocat citirii unei cărți).

De aceea este importantă, în primul rând, educația primita de la părinți despre valorile culturale ale vieții. Pe lângă acestea, individul, al cărui caracter este în formare, trebuie controlat și privat de anumite programe ce nu sunt potrivite formării lui. Datorită rolului important pe care îl au mijloacele de comunicare în masă în informarea populației, este absolut necesară o instituție care să monitorizeze informația expusă publicului. Aceste instituții creează un regulament ce impune anumite restricții, limite, cenzuri. Rolul acestui gen de instituții este să controleze tipul de informație transmis publicului larg și să impună o anumită decență în domeniul mass-media.

Bibliografie

1. Mass-media si persuasiunea, disponibil la: http://www.referat.ro/referate/Mass_media_si_persuasiunea_5222b.html

2. Mass-media și opinia publică, disponibil la: http://www.referat.ro/referate/Mass_Media_si_opinia_publica_1110.html

3. Mass-media și influența lor, disponibil la: http://e-scoala.ro/comunicare/mass_media.html

4. Psihologia consumatorului, disponibil la: http://www.scribd.com/doc/15895995/PSIHOLOGIA-CONSUMATORULUI

Preview document

Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 1
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 2
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 3
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 4
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 5
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 6
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 7
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 8
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 9
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 10
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 11
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 12
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 13
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 14
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 15
Influentă mass-media asupra consumatorului - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Influenta mass-media asupra consumatorului.doc

Alții au mai descărcat și

Eșantionarea și modalități de eșantionare

Un eşantion se constituie dintr-un număr de unităţi care sunt selectate din rândurile acelei populaţii care face obiectul cercetării, cu scopul de...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Influența mass-media asupra opiniei publice - atitudinea consumatorilor față de publicitatea tv

Introducere Comunicarea a însoţit omul pe parcursul întregii sale existenţe şi evoluţii, în toate genurile de activităţi în care a fost implicat....

Mass media în educație - aspecte pozitive și negative

INTRODUCERE Lucrarea de faţă prezintă aspecte teoretice şi analize sociologice în domeniul pedagogiei, mai exact referitoare la relaţia dintre...

Protecția Consumatorului de Publicitate

INTRODUCERE Prima conditie ca un produs sa fie vandut este ca oamenii sa il cunoasca, si cine poate obtine astazi mai bine acest lucru daca nu...

Influența Publicațiilor de Tip Tabloid Asupra Formării Personalității Tinerilor

Influenţa publicaţiilor de tip tabloid asupra formării personalităţii tinerilor 1. Presa 1.1. Definirea presei Prin presă se înţelege...

Transformări Discursive ale Presei Scrise Românești în Perioada 1990-1995

Introducere Postcomunismul a început în România printr-un spectacol media: un anunţ televizat, privind fuga lui Nicolae şi Elenei Ceauşescu, apoi...

Aditivi alimentari

I. INTRODUCERE Aditivii alimentari au fost folositi in prepararea si pastrarea alimentelor inca din cele mai vechi timpuri. Insa, in ultimul...

Publicitate în Mass Media

Introducere Publicitatea joacă un rol tot mai important în viaţa socială, fiind indisolubil legată de comunicarea de masă, al cărei impact atât...

Mass-media în Republica Moldova

INTRODUCERE De zece ani Republica Moldova se afla în cautarea drumului sau catre valorile democratice, catre civilizatie si prosperitate...

Ai nevoie de altceva?