Logistică vs marketing

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3824
Mărime: 21.68KB (arhivat)
Publicat de: Oliver Olaru
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Ion

Extras din referat

Termenul “logistic” a fost utilizat prima data in domeniul militar. Conceptul a evoluat din nevoia fortelor militare de a se aproviziona in timpul razboaielor. Astfel, acest termen relativ nou defineste o practica foarte veche. Aparitia logisticii militare, asa cum este ea inteleasa in zilele noastre, coincide cu aparitia armatelor organizate, cu care diversele natiuni sau state au incercat sa isi impugna forta militara asupra vecinilor.

In Grecia Antica, Roma sau Imperiul Bizantin, existau militari ce purtau numele de “Logistikas”. Acestia erau responsabili cu problemele financiare si de aprovizionare.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, armatele participante au elaborat si utilizat diferite modele de sisteme logistice, pentru ca materialele sa ajunga la locul potrivit, atunci cand era necesar. in prezent, termenul “logistica” este larg utilizat pentru a defini activitatea de asigurare materiala, ethnica si medicala a trupelor, inclusiv transportul si cararea acestora.

Inainte ca termenul de logistica sa fie folosit, decenii de-a randul a fost utilizata sintagma “distributie fizica”.

Evolutia istorica a logisticii:

Evolutia conceptului si practicii logistice nu se rezuma la simpla inlocuire a sintagmei de “ distributie fizica” cu termenul “logistica”. Aparitia logisticii, asa cum e ea perceputa astazi, a fost rezultatul unei serii de etape care s-au succedat de la inceputul anilor ’50 ai secolului XX pana in prezent.

Astfel, logistica s-a dezvoltat relativ diferit pe diverse piete, in functie de mediul economic si de afaceri din fiecare tara.

Logistica in SUA:

In cazul Statelor Unite, dezvoltarea logisticii a coincis cu aparitia preocuparii pentru coordonarea operatiunilor de distributie fizica, respectiv a transportului, depositarii, stocarii si prelucrarii comenzilor, cu scopul de a asigura la timp serviciile pentru clienti, in conditii de eficienta din punctul de vedere al costurilor. Decizia firmelor de a spori eficienta conducerii activitatilor de distributie fizica si de management al materialelor marcheaza o a doua etapa a evolutiei logisticii.

Astfel, in deceniul al noualea al secolului XX, a luat nastere conceptul nou de logistica integrata, respectiv de sistem logistic integrat. Termenii descriu “deplasarea marfurilor printr-un lant de verigi consecutive, de valoare adaugata, care au menirea sa asigure ajungerea produselor la momentul si locul potrivit, in cantitatea si forma adecvata”.

Un alt pas semnificativ in dezvoltarea logisticii este aparitia logisticii strategice, in anii ’90. Logistica strategica presupune aliante interorganizationale, care permit combinarea activelor si performantelor unei companii cu serviciile oferite de alti operatori logistici.

Evolutia in Marea Britanie:

Evolutia istorica a logisticii in Marea Britanie s-a realizat sub influenta conceptelor importate din SUA. Astfel, in deceniul al VI-lea si inceputul deceniului al VI-lea nu existau sisteme de distributie planificate si legaturi reale intre variatele functii legate de distributie.

Distributia marfurilor se realiza prin intermediul mijloacelor de transport aflate in proprietatea producatorilor. Conceptul de distributie fizica este preluat abia in anii ’60 din SUA. Treptat, distributia devine pentru tot mai multe firme un domeniu in care este necesara implicarea managementului.

O perioada extrem de importanta in privinta dezvoltarii conceptului de distributie pentru Marea Britanie sunt anii ’70 cand se produc doua mutatii majore: distributia este inclusa in structura managementului functional al organizatiei, iar raportul de forte dintre producatori si detailisti se modifica.

Astfel, spre deosebire de etapa anterioara, puterea principalilor detailisti creste in favoarea producatorilor, ca urmare a faptului ca marile lanturi de magazine isi creeaza propriile structuri de distributie.

Cresterea profesionalismului in domeniul distributiei, concretizat in planificarea pe termen lung si in preocuparea de identificare si aplicare a unor masuri de reducere a costurilor poate fi constatata la inceputul anilor ’80.

Logistica azi:

In momentul de fata, logistica a devenit un instrument de sporire a competivitatii si de pozitionare pe piata. Pe plan mondial se considera ca logistica a ajuns una dintre ariile estentiale ale activitatii organizatiei.

Mutatiile de naturea practicea si conceptuala s-au concretizat in reorientarea treptata de la focalizarea pe distributia fizica, de la stadiul de suma a operatiunilor de distributie fizica desfasurate in mod separat, de diferite compartimente ale organizatiei, la analiza intregului sistem logistic.

În contextul actual, succesul unei companii se construieşte pe principii

moderne de management şi marketing. Numai astfel, o companie poate spera că va

reuşi să pătrundă şi să se menţină pe piaţa, naţională sau internaţională, ambele, fără

deosebire, puternic concurenţiale.

Activitatea managerială este o realitate cu istorie îndelungată, colectivităţile

umane au simţit întotdeauna nevoia unei conduceri care să le asigure coerenţa şi

disciplina eforturilor depuse pentru atingerea unor anumite scopuri. Managementul, în

literatura de specialitate, este definit ca ştiinţa tehnicilor de conducere a întreprinderilor,

dar în acelaşi timp poate fi privit ca un complex de metode şi procedee cu

caracter productiv, economic şi social, inclusiv administrativ intern, ce pot fi folosite

în activitatea de organizare şi conducere a entităţilor productiv economice şi sociale.

Marketingul răspunde cerinţelor manageriale oferind soluţii pentru crearea de

produse noi în acord cu cerinţele pieţei şi a consumatorilor, fundamentarea preţurilor

şi respectiv a costurilor de producţie, distribuţia produselor şi, nu în ultimul rând, în

privinţa celor mai eficiente metode de promovare a produselor pe piaţă. Prin

cercetările de marketing se obţin informaţii valoroase care susţin procesul decizional

contribuind la elaborarea alternativelor decizionale supuse atenţiei factorilor de

decizie.

Preview document

Logistică vs marketing - Pagina 1
Logistică vs marketing - Pagina 2
Logistică vs marketing - Pagina 3
Logistică vs marketing - Pagina 4
Logistică vs marketing - Pagina 5
Logistică vs marketing - Pagina 6
Logistică vs marketing - Pagina 7
Logistică vs marketing - Pagina 8
Logistică vs marketing - Pagina 9
Logistică vs marketing - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Logistica Vs Marketing.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Relația dintre logistică și marketing

1.Interfata dintre logistica si marketing La inceputul secolului, a fost o perioada cand functiunile grupate astazi sub denumirea de logistica...

Legătura dintre logistică și marketing

Obiectivele Marketingului in activitatea unei intreprinderi “Marketingul are o importanta atat de mare,incat nu poate fi tratat ca o functie...

Relația dintre logistică și marketing

1. Obiectivele marketingului in activitatea unei organizatii Obiectivele de marketing ale organizatiei se subordoneaza obiectivelor generale ale...

Relația dintre logistică și marketing

I. CONCEPTELE DE LOGISTICA SI MARKETING 1.1. CONCEPTUL DE LOGISTICA Termenul de logistica a fost utilizat pentru prima data in domeniul militar,...

Relația dintre Logistică și Marketing

Conţinutul şi importanţa marketing-ului pentru activitatea unei organizaţii În prezent, logistica este un domeniu de studiu distinct, iar la...

Relația dintre logistică și marketing

1. Introducere Termenul "logistica" a fost utilizat pentru prima data in domeniul militar. La inceputul secolului XX, logistica era considerata...

Abordări ale marketingului în rețea. Gradul de aplicabilitate la structurile logistice ale armatei

INTRODUCERE Ne propunem în lucrarea de fata sa abordam un subiect sau mai bine spus un adevarat fenomen data fiind amploarea capatata în ultima...

Relația dintre logistică și marketing

Obiectivele marketing-ului în activitatea unei intreprinderi Adoptarea conceptului de marketing de către o întreprindere presupune, între altele,...

Ai nevoie de altceva?