Pătrunderea pe piața vest europeană cu căsuțe de vacanță

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1727
Mărime: 15.81KB (arhivat)
Publicat de: Valeriu Antal
Puncte necesare: 5

Extras din referat

1.Necesitatea patrunderii pe piata vest-europeana

Conducerea societatii comerciale Forestexim, specializata in productia de elemente din lemn pentru constructii si de case prefabricate din lemn, in urma analizei activitatii desfasurate de la construirea sa din1997 si pana in prezent, a ajuns la concluzia ca este oportuna si necesara extinderea activitatii firmei, prin export pe piata vest-europeana.

Orientarea exportului catre piata vest-europeana se explica, in principal, atat prin potentialul de consum international al acesteia, cat si prin coonditiile favorabile create de apropierea teritoriala. Apropierea relativa a acestei piete in comparatie cu alte piete importante SUA, Japonia, Australia, creeaza conditii favorabile exportului firmei Forestexim, atat ca nivel mai redus al cheltuielilor de derulare a unor contractede mare volum, cat si al posibilitatilor de transport. Trebuie mentionata, in acest sens, durata relativa mica a transportului, posibilitatea livrarii in stare demontata, cu timp minim de montaj.

Intrebarile esentiale la care trebuie sa raspundsa conducerea firmei sunt:

- Cu ce produse sa patrunda pe piata vest-europeana?

- Pe ce piata sa lanseze produsele sale: pe intreaga piata vest-europeana sau numai in cateva tari ale acesteia?

2. Analiza pietei vest-europene

Evolutia pietei produselor analizate in tarile vest europene depinde, in buna masura, de modul cum se manifesta cererea si oferta pentru lemn. La randul lor, acestea depind de factori macroeconomici specifici fiecarei tari si de elemente cu un caracter mai general. In privinta factorilor de mediu, pietele pentru toate produsele din lemn din Uniunea Europeana au avut de suportat efectele cererii slabe si a incertitudinii care domina economia in general, la care se adauga rata dobanzii si volumul de activitate in constructii, in mod deosebit.

In tarile vest-europene se estimeaza o crestere a PIB cu 1,6% anul acesta, ea putand atinge 2,3% anul viitor. Deoarece in majoritatea tarilor acestei regiuni rata inflatiei si rata dobanzii nu scad, se observa o reluare slaba a cheltuielilor de investitii. In Uniunea Europeana activitatea de constructii ar trebui sa scada anul acesta sis a urce usor anul viitor, insa este certa o crestere in Germania si scaderi in alte cateva tari. In scopul realizarii de catre Forestexim a ceea ce si-a propus, aceasta si-a concentrate atentia asupra a trei piete potentiale: Suedia, Germania si Franta.

Piata suedeza

Din 1995 incoace, numarul constructiilor rezidentiale a crescut in fiecare an de la 28.791 unitati de case la 66.886 unitati de case. Dintre acestea 28.685 au fost singure sau cuplate si 38.201 au fost apartamente in cladiri Numarul cladirilor inregistrate anul trecut a scazut la 57.400 fata de 65.100 existente cu un an inainte. O constructie rezidentiala, in special de case, este piata principala pentru profile, plinte si placaje, piata ce va fi in decline in acest an.

Cea mai mare parte din profile, plinte si placaje folosite in Suedia este produsa pe plan local. Productia de lemn profilat a atins valoarea de 238 mil. Coroane suedeze (SEK). Suedia exporta cantitati semnificative din aceste produse si este un mare exportator net. Insa statisticile de productie sunt incomplete si nu corespund cu cifrele de export si de import. De aceea, este imposibil sa se avanseze o cifra pentru consumul aparent.

Cu toate ca este exportatoare, Suedia efectueaza si importuri din lemn profilat de rasinoase si foioase. Importurile din lemn profilat de rasinoase s-au cifrat la 7,6 mil. SEK anul trecut, ceea ce a reprezentat 3,2% din consum. In acelasi an s-a importat lemn profilat de foioase in valoare de 10,8 mil. SEK, adica 22& din consum. Se estimeaza ca importurile constau, in principal, din stejar care este rar in Suedia si din unele specii tropicale.

Principalele tari de unde provine lemnul importat sunt, in ordinea importantei - atat pentru rasinoase, cat si pentru foioase: Norvegia (4,1 mil. SEK import rasinoase si 2,9 mil. SEK import foioase), Finlanda (1,8 mil. SEK import rasinoase), Danemarca (577.000 SEK import rasinoase si 1,7 mil. SEK import foioase), Italia (1,1 mi. SEK import foioase). Lor li se adauga Malaezia (883.000 SEK), Indonezia (340.000 SEK) si Coasta de Fildes (603.000 SEK) la importul de esente tropicale. Toate cifrele se refera la anul trecut.

Pentru majoritatea acestor produse exista preturi mondiale bine stabilite in functie de specie, calitatea si cantitatea de munca investita. Preturile au crescut timp de mai multi ani, insa au inceput sa scada acum doi ani, datorita scaderii activitatii in contructii. Pentru moment exista o presiune de jos asupra preturilor, deoarece toate tarile producatoare incearca sa-si exporte surplusul. In Europa, plata se efectueaza contra facturii, deci imediat, in timp ce exportatorii de peste ocean solicita plata prin scrisoare de credit.

Livrarea este efectuata, de obicei, cu camionul franco destinatie. Uneori se recurge la vagoane de tren si containere si, in cazul tarilor tropicale, la vapoare (in containere).

Canalele de distributie. Producatorii suedezi de profile isi cumpara in mod current material prima de la proprietarii de paduri autohtoni sau prin agenti de import, in cazul in care nu o importa singuri.

Exista mai multe uniuni (cooperative) de proprietari de paduri si societati forestiere care au propiile fabrici dde cherestea, inclusive pentru fabricarea profilelor.

Producatorii de profile primesc material prima sub forma bruta sau de cherestea inainte de prelucrare, in vederea producerii profilelor pe care le vand.

In mod normal, producatorii au o gama fixa de produse pe care o fabrica in mod permanent, dar pot satisface usor si cerinte deosebite ale clientilor. Gama de produse este vanduta de cater mari depozite, daca nu este vanduta direct utilizatorilor. Produsele sunt distribuite apoi la depozite catre beneficiarii finali care sunt, in mod normal, antreprenorii de cladiri si constructorii.

Preview document

Pătrunderea pe piața vest europeană cu căsuțe de vacanță - Pagina 1
Pătrunderea pe piața vest europeană cu căsuțe de vacanță - Pagina 2
Pătrunderea pe piața vest europeană cu căsuțe de vacanță - Pagina 3
Pătrunderea pe piața vest europeană cu căsuțe de vacanță - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Patrunderea pe Piata Vest Europeana cu Casute de Vacanta.doc

Te-ar putea interesa și

Ama Forest Exim SRL - pătrunderea pe piața vest-europeană cu componente pentru căsuțe de vacanță

Descrierea firmei AMA FOREST EXIM SRL Ama Forest Exim S.R.L., a fost fondata in 1997 in Bucuresti si este o companie recunoscuta pe plan local...

Marketing Strategic Competitiv

În toate etapele evoluţiei sale, orientarea strategică a activităţii de marketing a fost o componentă fundamentală a întregii întreprinderi....

Ai nevoie de altceva?