Sampling Vademecum

Referat
5/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2097
Mărime: 58.51KB (arhivat)
Publicat de: Ianis Vieru
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adrian Monoranu

Extras din referat

1. DESCRIEREA PIETEI

În momentul achizitiei unui produs destinat igienei orale, principalele criterii luate în calcul sunt: pretul accesibil, calitatea, brandul, eficienta, aroma si ambalajul.

Anul 2005 a adus o adevarata explozie în consumul produselor de igiena personala. Motivul? Ar putea fi invocate chiar mai multe. Dincolo de speculatii si opinii mai mult sau mai putin avizate un lucru ramâne cert: afacerile companiilor din domeniu sunt acum pe val.

Piata este împÎrtitÎ în segmente similare celor de pe pietele occidentale. În prezent, segmentul 'anticarie' dominÎ, dar, desi are o pondere însemnatÎ, acesta se aflÎ pe un trend descendent, în favoarea pastelor cu beneficii multiple. Explicatia este cÎ populatia cautÎ produse eficiente, cu maximum de beneficii. Astfel, se observÎ o crestere a preferintelor pentru pasta de dinti cu ingrediente active de albire, pentru cea care împrospÎteazÎ respiratia, dar si pentru cea care reduce sensibilitatea dintilor.

Evolutia consumului de produse pentru igiena orala este influentata de gradul de educatie al populatiei. Pentru anul 2006, se constata un trend ascendent al pietei în comparatie cu anul precedent, mai ales în ceea ce priveste vânzarile valorice. Astfel, potrivit ACNielsen Romania, în 2006 s-au cumparat putin peste doua milioane de litri de pasta de dinti, în valoare de 120,3 milioane lei, suma cu aproximativ 12% mai mare decât cea înregistrata în 2005. Ponderea vânzarilor de periute de dinti pentru adulti a crescut cu aproximativ 32%, pâna la o valoare de 19,3 milioane lei.

Asadar, desi în crestere, consumul este înca foarte redus, cu precadere în mediul rural, ceea ce ne situeaza în continuare sub nivelul mediei din restul tarilor europene, si chiar sub cel înregistrat în India sau Thailanda.

Pozitia principalilor trei competitori de pe piata locala a produselor de igiena orala a ramas aceeasi de câtiva ani: Colgate Palmolive (cu brandurile Colgate si Super Cristal, fiecare având mai multe variante), Procter & Gamble (Blend – a – med) si GlaxoSmithKline (Aquafresh, Parodontax, Sensodyne, Corsodyl, Corega).

Potrivit reprezentantilor Colgate –Palmolive România, se observa orientarea utilizatorilor catre pasta cu ingrediente active de albire, pentru cea care reduce sensibilitatea dintilor si, mai ales în ultimele noua luni, pentru pasta care împrospateaza respiratia. Grija pentru copii a determinat si cresterea segmentului pastelor si periutelor create special pentru cei mici.

Colgate–Palmolive România lanseaza permanent noi produse sau extensii ale gamelor existente, pentru toate vârstele si categoriile sociale. Promotiile si campaniile educationale pe care le desfasoara compania înca de la intrarea ei pe piata, în 1992, au facut ca brandurile pe care le detine în portofoliu sa devina foarte populare românilor.

GlaxoSmithKline Consumer Healthcare comercializeaza prin divizia sa, în România, o gama variata de produse de îngrijire orala: paste de dinti, periute, apa de gura si ata dentara. Acestea se adreseaza atât persoanelor care nu au afectiuni dentare (pastele de dinti si apa de gura Aquafresh), cât si celor cu probleme (Parodontax si Sensodyne).

Pe segmentul de paste pentru dinti sensibili, Sensodyne este lider de piata, cu o cota de 66,85%, iar pe cel al pastelor medicale, Paradontax detine, de asemenea, suprematia, cu 61,57%(ACNielsen).

Spre deosebire de anii '90, când doar jumÎtate dintre români se spÎlau pe dinti de douÎ ori pe zi, anul trecut cifra a crescut la 75%. În ultimii doi ani, consumul si frecventa de utilizare a produselor de igienÎ oralÎ au rÎmas cam aceleasi, reflectând cresteri minime. Pe mÎsurÎ ce gradul de educatie cu privire la sÎnÎtatea oralÎ creste, acest lucru influenteazÎ direct evolutia consumului de produse de igienÎ oralÎ.

Se remarcÎ un trend ascendent de consum, mai ales fatÎ de anul precedent. Totusi, consumul de produse de igienÎ oralÎ se mentine încÎ sub nivelul mediei tÎrilor din Uniunea EuropeanÎ.

Top 10 producatori de paste de dinti:

1. Colgate – Palmolive

2. Procter&Gamble

3. GlaxoSmithKline

4. Softf Cosmetics

5. Aroma

6. Henkel

7. Unilever

8. Made in China

9. Rubella

10. Arcam

Din punct de vedere cantitativ, producatorii mentionati detin, cumulat, 98,17% din piata. Cele zece branduri care, la rândul lor, ocupa 95,84% din piata de profil sunt: Colgate, Blend-a-med, Super Cristal, Aquafresh, Maxam Soft Cosmetics, Astera, Vademecum, Sensodyne, Maxam Unilever si Parodontax.

Chioscurile, magazinele cosmetice si farmaciile au scazut ca importanta în vânzarile de pasta de dinti, supermarketurile urcând în top si devenind locatia predilecta de unde românii cumpara aceste produse. Dupa volumul vânzarilor, importanta acestui canal aproape s-a dublat, de la 17,7% la 33,6%, iar dupa valoare, cresterea este tot mai mare.

Vademecum, brandul companiei Henkel, este vândut cu preponderenta în Franta si în Europa Centrala. Vademecum a fost creat pentru a oferi dintilor si gingiilor o protectie activa, având în compozitia sa cele mai bune ingrediente naturale si plante medicinale. Vademecum se comercializeaza în multiple variante, pentru igiena orala de care avem nevoie: Whitening, Freshness, Sensitive, Complete, Anti-cavity protection, Children.

Desi o pasta de dinti ce se deosebeste puternic de celelalte prin calitatile pe care le detine, Vademecum nu a reusit sa se impuna pe piata din România, ba mai mult, foarte multi români nici macar nu au auzit de numele ”Vademecum”. Pentru a creste notorietatea brandului, firma Henkel Romania a hotarât lansarea unei campanii de promovare.

Preview document

Sampling Vademecum - Pagina 1
Sampling Vademecum - Pagina 2
Sampling Vademecum - Pagina 3
Sampling Vademecum - Pagina 4
Sampling Vademecum - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Sampling Vademecum.doc

Ai nevoie de altceva?