SC Romtelecom SA

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1991
Mărime: 23.31KB (arhivat)
Publicat de: Cristea Roșca
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Zgura Daniel
Academia de Studii Economice, Bucureşti Facultatea de Comerţ

Extras din referat

Romtelecom este o companie de telecomunicații din România, care a deținut monopolul în telefonia fixă până la 1 ianuarie 2003. In iunie 2010 compania a avut 2,6 milioane clienți de telefonie fixă. Compania, deținută inițial de statul român, aparține Organizației Elene de Telecomunicații OTE, care are 54,01% din acțiuni. Restul de 45,99% din acțiuni au rămas în posesia statului român. Romtelecom deține, de asemenea, 30% din acțiunile operatorului român de telefonie mobilă Cosmote România.

În ultimii ani Romtelecom a evoluat inteligent, cu multe eforturi, de la un fost monopol de stat la o companie privată, conectată la tehnologia sofisticată a acestui mileniu.

Romtelecom oferă astăzi servicii de încredere, inovatoare şi uşor de folosit, de la tradiţionala telefonie fixă, la Internet de cea mai bună calitate, televiziune digitală, IPTV, dar şi cel mai sigur spaţiu de găzduire de date din România, servicii combinate de date şi voce şi un program permanent controlat şi îmbunătăţit de Customer Care.

Prezentă de mai mult de 75 de ani pe piaţa românească, Romtelecom este astăzi una dintre cele mai bine cotate companii din România, depăşind perioada de dificultăţi financiare prin care a trecut în urmă cu câţiva ani, cu servicii şi produse de cea mai înaltă calitate, cu o intrare spectaculoasă pe pieţele de Internet şi televiziune digitală şi planuri îndrăzneţe pentru viitor.

Compania a depus eforturi considerabile pentru a ajunge la acest nivel şi a străbătut perioade de tranziţie nu tocmai uşoare şi nu întotdeauna înţelese şi acceptate de marea masă a românilor. Chiar şi după privatizarea din decembrie 2008, Romtelecom a fost percepută in continuare de cei mai mulţi dintre aceştia ca furnizor de servicii sociale, aceasta datorându-se cu siguranţă tradiţiei sale îndelungate ca unic operator de telefonie fixă din România. Romtelecom este însă astăzi un adevărat operator competitiv de comunicaţii.

Schimbarea vine după implementarea unui plan de transformare iniţiat în anul 2003 care a coincis cu liberalizarea pieţei comunicaţiilor din România, iar pentru Romtelecom pierderea monopolului a reprezentat cel mai puternic stimul până în acel moment.

Scurt istoric

În decembrie 1989 se înfiinteaza Rom-Post-Telecom ca operator de telecomunicatii, posta si radiocomunicatii.

Iulie 1991 are loc reorganizarea Rom-Post-Telecom. Înfiintarea Romtelecom ca operator de servicii de telecomunicatii, titularul monopolului pentru servicii de baza. Situatia mostenita: 9,5% grad de telefonizare, telefonie analogica, comutatie rurala prevalent manuala, peste 3.000 de localitati neconectate, retea de distributie cu cabluri de izolatie de hârtie, putine circuite internationale etc.

1991-1998 se fac ambitioase investitii si se restructureaza societatea, se extinde si modernizeaza retelele fara ajutor prin subventii guvernamentale.

În noiembrie 1997 Romtelecom devine societate nationala pe actiuni, în vederea privatizarii.

Decembrie 1998 Hellenic Telecommunications Organization OTE cumpara 35% din actiunile Romtelecom plus uzufruct pentru înca 16%, platind 675 mil. USD, preluând totodata managementul firmei; se încheie un contract de management pe 2 ani cu firma GTE (azi Verizon) din SUA.

În ianuarie 2003 OTE devine actionar majoritar cu 54,01% din capitalul social contra 273 mil. UDS, restul de 45,99% din actiuni este în posesia statului român.

2005: MCTI anunţă iniţierea procesului de continuare a privatizării Romtelecom pentru acţiunile deţinute de statul român, cel mai probabil printr-o ofertă publică de acţiuni.

2008: în acţionariatul OTE se implică Deutsche Telekom prin preluarea a 25% din acţiunile grupului din Grecia;

2009: Deutsche Telekom preia încă 5% din acţiunile OTE, astfel implicarea DT în grupul din Grecia ajungând la 30%;

Principalii concurenti

Concurenții principali sunt: UPC, RCS & RDS, Vodafone și Orange.

Romtelecom este principalul furnizor din România de servicii de telefonie fixă pentru clienţii de business, 87% dintre companii şi instituţii folosind serviciile operatorului, potrivit unui sondaj realizat de către The Gallup Organization, realizat la cererea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în comunicaţii (ANCOM).

Nivelul de penetrare a serviciilor de telefonie fixă prin linii de acces (inclusiv de tip office-zone / office-pack de la furnizorii de telefonie mobilă) este de 94%.

Romtelecom este unicul furnizor de business pentru telefonie fixă în 70% dintre cazuri, iar în 17% este uti lizat împreună cu alt furnizor.

Preview document

SC Romtelecom SA - Pagina 1
SC Romtelecom SA - Pagina 2
SC Romtelecom SA - Pagina 3
SC Romtelecom SA - Pagina 4
SC Romtelecom SA - Pagina 5
SC Romtelecom SA - Pagina 6
SC Romtelecom SA - Pagina 7
SC Romtelecom SA - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • SC Romtelecom SA.docx

Te-ar putea interesa și

Comunicarea pe internet la SC Romtelecom SA

INTRODUCERE În ziua de azi nimeni nu se mai miră când aude de Internet. Dimpotrivă. Acest termen aproape necunoscut publicului larg în urmă cu...

Cercetarea Calitații Serviciilor Romtelecom în Localitatea Sibiu

INTRODUCERE Calitatea superioară a produselor sau serviciilor oferite de firme constituie criterii de bază pentru obţinerea satisfacţiei...

Managementul sistemului de salarizare la SC Romtelecom Caraș-Severin

Capitolul I MOTIVAŢIA ÎN MUNCĂ - FACTOR IMPORTANT ÎN OBŢINEREA SUCCESULUI 1.1. MOTIVAŢIA - DEFINIRE, CONCEPT, TEORII, MECANISME, VECTORI În...

Politica firmei Romtelecom SA în domeniul culturii organizaționale - cale de creștere a performanțelor acesteia

1.1. Aspecte teoretice privind managementul culturii organizationale Cultura organizationala reprezinta unul dintre conceptele importante care...

Modele de Guvernanță Corporativă în România - Studiu de Caz Romtelecom

INTRODUCERE O definiţie simplă a guvernanţei corporative ar fi totalitatea sistemelor şi proceselor implementate pentru a conduce şi a controla o...

Proiect Romtelecom

Scurt istoric În decembrie 1989 se înfiinteaza Rom-Post-Telecom ca operator de telecomunicatii, posta si radiocomunicatii. Iulie 1991 are loc...

Comportament Organizațional - Romtelecom

CAPITOLUL 1. Prezentarea generală a organizaţiei 1.1. Tradiţie şi repere istorice Prezentă de mai mult de 75 de ani pe piaţa românească,...

Analiza procesului de vânzare la SC Romtelecom SA

I.PREZENTAREA GENERALE A S.C. ROMTELECOM S.A I.1.DATE GENERALE RomTelecom este cea mai importanta companie de telecomunicatii din Romania, cu un...

Ai nevoie de altceva?