Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 7785
Mărime: 36.52KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Caracterizare generala a zaharului si produselor zaharoase
  2. 2. Zaharul
  3. 3. Amidonul si glucoza
  4. 4. Produsele zaharoase
  5. 4.1. Produsele de caramelaj
  6. 4.2. Drajeurile
  7. 4.3. Caramelele
  8. 4.4. Fondanterie
  9. 4.5. Jeleurile
  10. 4.6. Produse zaharoase orientale
  11. 4.7. Ciocolata si alte produse pe baza de cacao
  12. 5. Calitatea, ambalarea si pastrarea produselor zaharoase
  13. 5.1. Caracteristici de calitate
  14. 5.2. Marcare, ambalare depozitare si transport

Extras din referat

Capitolul I

Caracterizare generala a zaharului si produselor zaharoase

Importanta pentru alimentatie si valoarea ei nutritiva.

Produsele obtinute pe baza de amidon, glucoza, miere, zahar se numesc produse zaharoase sau dulciuri. Acestea sunt mult apreciate de consumatori datorita valorii energetice ridicate si proprietatilor psiho-senzoriale de gust, aroma si culoare.

Continutul ridicat de substanta uscata formata in special de glucide confera produselor zaharoase o valoare energetica ridicata.

Pentru 100g halva corespund 500 calorii dezvoltate in organism, 100g de bomboane sticloase dezvolta in organism 384 calorii iar 100g de ciocolata intre 500-600 calorii.

Consumate in cantitati moderate produsele zaharoase au avantajul ca se digera si se asimileaza usor fiind indicate in special in activitati fizice grele, hrana sportivilor si in alte categorii de munca grele (topitorii, furnale).

Proprietatile psiho-senzoriale specifice produselor zaharoase constituie principalele elemente de atractii in special, pentru copii si determina, uneori, un consum abuziv cu urmari negative asupra sanatatii. In aceste corpuri se poate instala obezitatea, supra-solicitarea pancreasului, aparitia diabetului, cresterea colesterolului, a tensiunii arteriale, precum si formarea cariilor dentare.

Zaharul si produsele zaharoase formeaza o grupa larga de alimente ce se caracterizeaza prin continut mare de zahar solubil(zaharoza, glucoza), aspect atragator, gust dulce cu nuante diferite si aroma placuta.

Asupra acestei grupe de marfuri se rasfrange din plin nivelul ridicat atins de tehnologia din industria alimentara, care dispune, in zilele noastre, de posibilitati largi de purificare si rafinare. Se pot obtine produse bine individualizate, cu proprietati pssihosenzoriale bine definite, prin aplicarea unor procedee de prelucrare diferite asupra unui grup restrans de materii prime de baza(zahar si glucoza) cu compozitie apropiata.

Ca urmare se pot fabrica produse zaharoase cu o compozitie chimica unilaterala  produse de caramelaj, fondanterie, drajeuri, dar si dulciuri complexe, implicit mai complete din punct de vedere nutritiv, prin adaugarea unor ingrediente ce contin pe langa glucide, cantitati apreciabile de lipide, protide, substante minerale  ciocolata, bomboane umplute, caramele, produse orientale.

Valoarea energetica a produselor zaharoase formate aproape in exclusivitate din glucide este de cca. 350  400 kcal./100g , iar a acelora ce contin si grasimi poate atinge 600 kcal./100 g.

Valoarea psiho-senzoriala consta tocmai in gustul specific, dulce, de intensitati si nuante variabile, in aroma, coloratia, consistenta si caracteristicile estetice specifice produselor zaharoase, cconstituind principalul element de atractie al consumatorilor.

Pe planul valorii biologice(dupa aportul in substante cu rol plastic si catalitic) constatam diferentieri.

O parte din produse au valoare biologica nula  zaharul, glucoza, caramelajul fara umplutura, fondanteria, cele mai multe produse prezentand valoare biologica mica, datirita continutului redus in saruri minerale, proteine si vitamine, dar sunt si dulciuri care au valoare biologica mai ridicata  ciocolata, halvaua, produsele cu umpluturi din alune, samburi grasi etc.

Consumul produselor zaharoase prezinta avantajul ca se digera si asimileaza usor, ridica glicemia sangelui, fiind indicat presoanelor ce depun eforturi fizice insemnate.

Consumul lor in cantitati mari poate determina dezechilibrarea dietei, facilitarea supraalimentatiei si instalarea obezitatii, aparitia primelor semne ale insuficientei insulare sau chiar a diabetului, mareste incidnta cariilor dentare si modifica echilibrul glucido-tiaminic.

Proportia produselor zaharoase in cadrul dietei trebuie sa se afle in corelatie cu natura si cantitatile celorlalte alimente din hrana omului si cu aportul de tiamina al acestora (tiamina participa la metabolismul glucidelor).

Cand derivatele de cereale, care acopera ½ din hrana omului , sunt produse rafinate  paine alba, orez, gris, paste fainoase, se recomanda ca proportia de energie provenite din zahar si produse zaharoase sa nu depaseasca 10% (40-60 g zilnic).

In cazul consumului de produse cerealiero fainoase cu grad de extractie ridicat de exemplu faina de extractie mare , care contin mai multa tiamina, proportia zaharului si a dulciurilor concentrate se poate ridica la 12-14% din valoarea energetica a hranei zilnice (100 g zahar la valoare energetica de 3000-3500 kilocalorii).

Orientarea actuala a producatorilor spre cresterea ponderii sortimentului de produse zaharoase cu valoare nutritiva complexa prin utilizarea ingredientelor bogate in proteine, grasimi si saruri minerale, dar fara a neglija armonizarea proprietatilor psiho-senzoriale si mentinerea specificitatilor poate determina cresterea consumului dulciurilor.

Sortimentul de marfuri din aceasta grupa e format din:

- zahar

- miere de albine

- glucoza si amidon

- produse zaharoase-produse de caramelaj, drajeuri, caramele, fondanterie, produse gelificate, dulciuri orientale, ciocolata, specialitati de ciocolata si produse dietetice.

Capitolul II

Zaharul

Productia mondiala de zahar depaseste 115 milioane de tone si e localizata in zonele de cultura a materilor prime: sfecla si trestie de zahar.

Aria productiei de sfecla, cultura specifica zonei temperate, este localizata in cea mai mare parte in emisfera nordica , intre 30 si 60 grade , in Europa si America de Nord , dar si in tari din emisfera australa cum ar fi Chile si Uruguay. Productia cea mai mare o detine Europa, randamentele la hectar fiind de circa 3 ori mai mari in zona Vestica fata de cea Rasariteana.

Trestia de zahar este o cultura tropicala. Se cultiva pe o suprafata mai mare decat sfecla, cuprinsa inre 35 grade latitudine nordica si 30 grade latitudine sudica.

Comunitatea Economica Europeana, Brazilia, Cuba, India, SUA, China si tarile desprinse din fosta Uniune Sovietica asigura peste 50 % din productia de zahar din lume.

In tara noastra datorita dificultatilor existente in cultura sfeclei de zahar (lipsa soiurilor de mare productivitate si care au un continut ridicat de zahar, mecanizarea limitata a culturilor, resurse financiare reduse ) si a randamentelor mici de prelucrare in fabricile producatoare, se inregistreaza productii relativ mici si la preturi necompetitive.

Preview document

Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 1
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 2
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 3
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 4
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 5
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 6
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 7
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 8
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 9
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 10
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 11
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 12
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 13
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 14
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 15
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 16
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 17
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 18
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 19
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 20
Zahărul și produsele zaharoase - caracterizare merceologică - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Zaharul si Produsele Zaharoase - Caracterizare Merceologica.doc

Alții au mai descărcat și

Ambalajele Produselor

Capitolul 1 AMBALAREA MARFURILOR Ambalarea este un concept folosit excesiv in legatura cu sfera bunurilor cu existenta materiala. Acutalmente, la...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Studiul de Marketing privind Oferta de Cafea și Implicațiile Sale în Consumul Alimentar

Cap. I De ce consumăm cafea? Cei mai mulţi dintre noi ne trezim dimineaţa cu gândul la cafea. Mulţi oameni sunt dependenţi de această băutură....

Zahărul și Produsele Zaharoase

1. Caracterizare Generala Zaharul si produsele zaharoase formeaza o grupa larga de alimente ce se caracterizeaza prin continut mare de zahar...

Caracterizarea Merceologica a Laptelui

I Caracterizarea merceologica a laptelui 1. Prezentarea produsului Hotaratoare pentru o alimentatie corecta este coexistenta tuturor factorilor...

Caracterizarea Merceologică a Zahărului

Introducere Zahărul care se foloseşte în alimentaţie nu este altceva decât o substanţă numită în chimie zaharoză (C12H22O11) formată din...

Aprecierea calității sortimentului de ciocolată

Argument Ciocolata este un produs alimentar care se obține prin prelucrarea unor semifabricate obținându-se din boabele de cacao (unt de cacao,...

Proiect de expertiză - Fanta

Cap1 Caracterizarea merceologica generala a grupei de produse si a produsului. 1.1 Obiect si domeniu de aplicare Prezentul standard se refera la...

Caracterizarea merceologică generală a principalelor grupe de produse alimentare de origine vegetală

1 Cerealele şi leguminoasele boabe; materii prime şi produse de prelucrare Cerealele au jucat dintotdeauna un rol deosebit în alimentaţie. Este un...

Merceologia Alimentelor

1. Procesele vitale se desfasoara pe baza unui permanent si continuu schimb de substante pe care organismul viu le ia din mediul ambiant si le...

Ai nevoie de altceva?