Carl Gustav Jung - Psihobiografie

Referat
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 5424
Mărime: 29.17KB (arhivat)
Publicat de: Petre Farcaș
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vitalia Ileana

Extras din referat

Psihiatru elveţian, filosof şi fondator al psihologiei analitice, Jung a fost o persoană paradoxală şi o personalitate controversată. Era simlutan un individualist, un mare excentric, dar şi întruchiparea vie a omului universal. Şi-a trăit viaţa într-o manieră unică, lipsită de compromisuri şi s-a străduit să-şi realizeze întregul potenţial uman.

Deşi se considera un om de ştiinţă raţional, ţinea să acorde atenţie chestiunilor catalogate în mod convenţional drept iraţionale sau ezoterice, nefiind prea afectat atunci când astfel de preocupari îl excludeau din comunitatea ştiinţifică.

Abordarea unică şi nuanţată a psihologiei de către Jung a accentuat înţelegerea psihicului prin explorarea lumii viselor, a artei şi mitologiei, a religiei şi filosofiei. Deşi a fost psiholog teoretician şi clinician practicant aproape întreaga viaţă, majoritatea lucrărilor sale explorează domenii dintre cele mai diverse cum ar fi filosofia, alchimia, astrologia, sociologia literatura şi artele. Printre contibuţiile notabile aduse de Jung psihologiei se numără concepte ca arhetip, inconştient colectiv etc. şi teoria sincronicităţii.

Jung a subliniat importanţa echilibrului şi armoniei. El a atras atenţia asupra raţionalismului excesiv al omului modern, care se bazează exclusiv pe logică şi neglijează integrarea spirituală şi aprecierea inconştientului.

Carl Jung: Cronologie

ani evenimente

1875 Jung se naşte în Kesswill, Switzerland, fiu al uni pastor protestant, Johann Paul, şi al Emiliei Preiswerk.

1895 Jung intră la Universitatea din Basel ca să studieze ştiinţa şi medicina.

1896 Moare tatăl lui Jung.

1900 Jung absolvă Universitatea din Basel şi este numit asistent la Spitalul psihiatric Burgholzli, Zurich, sub direcţia profesorului Eugen Bleuler.

1900- 1909 Jung lucrează la Burgholzli, în Zurich.

1902 Absolvă Universitatea din Zurich cu o teză de doctorat avînd titlul: "Despre psihologia şi patologia fenomenelor aşa-zis oculte".

1903 Jung se căsătoreşte cu Emma Rauschenberg. Va vea cu ea 5 copii.

1905- 1913 Jung ţine conferinţe de psihiatrie la Universitatea din Zurich.

1906 Jung iniţiază corespondenţa epistolară cu Sigmund Freud şi îl vizitează anul următor la Viena.

1907 Prima întîlnire cu Freud. Scrie cartea Psihologia Demenţiei Praecox.

1909 Jung demisionează de la Burgholzli. Vizitează Statele Unite împreună cu Freud şi Ferenczi.

1909 Jung îşi deschide cabinetul particular de practică psihanalitică la Kussnacht.

1910 Este ales Preşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Psihanaliză. Scrie Simbolurile transformării. Conferinţe la Universitatea Fordham.

1912 Publică Neue Bahnen der Psychologie.

1913 Demisionează din funcţia de preşedinte. Ruptura finală de Freud.

1916 Jung publică Structura inconştientului.

1917 Publică Die Psychologie der unbewussten Prozesse.

1919 Utilizează pentru prima oară termenul arhetip (în Instinct und Unbewusstes).

1921 Publică Psychologische Typen (Tipuri psihologice).

1923 Jung începe construcţia turnului de la Bollingen care va fi finalizată în 1956..

1923 Vizitează indienii pueblo din Noul Mexic.

1925 Vizită de studii la Elgonyi de la muntele Elgon, Africa de est.

1929 Comentează textul taoist Secretul florii de aur.

1931 Publică Seelenprobleme der Gegenwart.

1932- 1940 Lucrează ca profesor de psihologie la Universitatea Politehnică din Zurich.

1934 Publică Wirklichkeit der Seele. Începe seria seminariilor despre Zarathustra lui Nietzsce . Preşedinte (pînă în 1939) al Societăţii internaţionale de psihoterapie medicală.

1935 Conferinţele de la clinica Tavistock, London, despre psihologia analitică.

1937 Ţine conferinţe despre psihologie şi religie la Universitatea Yale.

1937 Vizită de studii în India..

1941 Publică cartea Eseuri despre o ştiinţă a mitologiei împreună cu Karl Kerenyi.

1944- 1945 Devine profesor de psihologie medicală la Universitatea din Basel şi publică Psihologie şi alchimie.

1945 Publică Nach der Katastrofe.

1948 Se fondează Institutul Jung din Zurich.

1950 Publică Aion - Fänomenologie des Selbsts.

1951 Ţine conferinţe despre sincronicitate.

1952 Publică Antwort für Job.

1955 Publică Mysterium Coniunctionis.

1957 Publică Un mit modern, o carte dedicată farfuriilor zburătoare. Se înfiinţează la Zurich Societatea elveţiană de psihologie analitică.

1961 Moare în Kusnacht, la 85 de ani, după o scurtă suferinţă.

Biografie

Copilăria

Carl Gustav Jung s-a născut pe 26 iulie 1875 în Kessvill, fiind primul născut al lui Paul Achilles Jung şi Emilie Preiswerk.

Tatăl său, Paul Jung, a fost un pastor de ţară în Biserica Reformată Elveţiană, în timp ce mama sa, Emilie provenea dintr-o familie înstărită elveţiană.

Bunicul patern, Carl Gustav Jung (1794-1864) al cărui nume îl primise la botez, fusese un medic foarte respectat care devenise rectorul Universităţii din Basel şi mare maestru al lojei Francmasonilor Elveţieni.

Mama lui Jung, era fiica mezină a lui Samuel Preisswerk (1799-1871) un teolog renumit, dar excentric, care îşi dedicase întreaga viaţă studiului ebraicei fiind convins că este limba care se vorbeşte în rai şi purta conversaţii cu cei răposaţi.

Acest amestec Jung – Preisswerk de medicină, teologie şi spiritism avea să-şi pună puternic amprenta asupra evoluţiei lui Carl.

Când Carl avea 6 luni, Paul Jung a obţinut un post la o parohie importanta în Laufen şi familia s-a mutat aici, unde relaţiile dintre părinţii săi şi aşa tensionate s-au înrăutăţit şi mai mult. În autobiografia sa „Amintiri, vise, reflecţii”, Jung spune ca atmosfera de acasă era irespirabilă; îl sufoca un simţămânu atocuprinzător de proximitate a morţii, de melancolie, de nelinişte, însoţit de aluzii nedesluşite la un dezacord între părinţii săi. Povesteşte că ei nu aveau acelaşi dormitor, iar el, dormea cu tatăl său. Emilie petrecea mult timp în dormitorul ei captivată de spiritele care pretindea că o vizitau noaptea.

Când Jung împlinise trei ani mama sa a suferit o cădere nervoasă şi a fost spitalizată pentru câteva luni. Micul Carl, a fost dat în grija unei mătusi , iar ulterior a fost readus la vicariat şi lăsat în grija unei guvernante care i-a lasat o impresie foarte puternică şi i-a oferit toată dragostea si grija de care mama sa îl privase. Carl a fost profund marcat de absenţa mamei sale – a făcut chiar şi o eczemă; şi a fost în general un copil cu o predispoziţie accentuată către accidente şi o imaginaţie morbidă.

Dupa trei ani în Laufen, Paul Jung a solicitat un transfer şi a fost mutat în Kleinhuningen în 1879. Relocarea a adus-o pe Emilie mai aproape de familia ei şi aceasta a condus la ameliorarea dispoziţiei sale depresive.

Preview document

Carl Gustav Jung - Psihobiografie - Pagina 1
Carl Gustav Jung - Psihobiografie - Pagina 2
Carl Gustav Jung - Psihobiografie - Pagina 3
Carl Gustav Jung - Psihobiografie - Pagina 4
Carl Gustav Jung - Psihobiografie - Pagina 5
Carl Gustav Jung - Psihobiografie - Pagina 6
Carl Gustav Jung - Psihobiografie - Pagina 7
Carl Gustav Jung - Psihobiografie - Pagina 8
Carl Gustav Jung - Psihobiografie - Pagina 9
Carl Gustav Jung - Psihobiografie - Pagina 10
Carl Gustav Jung - Psihobiografie - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Carl Gustav Jung - Psihobiografie.doc

Alții au mai descărcat și

Teorii ale Personalității

1. Teoria Psihanalitică. Sigmund Freud. 1.1. Date biografice – Sigmund Freud. S-a născut în 1856 în Freiburg, Moravia, pe teritoriul Cehiei de...

Psihanaliza lui Sigmund Freud

1.INTRODUCERE Orientarea analitică (dinamică) este prima propunere de intervenţie psihoterapeutică sistematică, ce se dezvolta la începutul...

Psihologia situației existențiale a bolnavilor oncologici

1. Introducere Neputinţa medicinei de a explica exclusiv prin mecanisme specifice - fiziologice, biochimice, genetice etc. apariţia şi evoluţia...

Terapia Existențială

1. Fundamente filosofice Psihoterapia existențială a luat naștere la jumătatea secolului XX în Europa, din dorința de a găsi o modalitate mai...

Rolul Psihologului Clinician

Putine domenii ale stiintei au generat atâta valoare si impostura ca domeniul clinic. Este interesant cum astazi, în secolul internetului si al...

Psihologia Comportamentului Alimentar

Psihologia evoluţionista a tulburărilor alimentare: competiţia feminină pentru parteneri sau pentru statut? S-a studiat relaţia dintre tulburările...

Psihanaliza lui Freud versus psihologia analitică a lui Jung

Introducere Istoria modernă a psihologiei este marcată de apariția, la începutul secolului XX, a Școlii psihanalitice întemeiată de Sigmund Freud...

Tipuri psihologice - Carl Gustav Jung

Platon şi Aristotel! Ei nu sunt doar cele doua sisteme, ci şi tipurile a două naturi umane diferite ce se opun, mai mult sau mai puţin vrăjmaş, sub...

Ai nevoie de altceva?