Fundamenetele Psihologice ale Management-ului Resurselor Umane

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2024
Mărime: 18.31KB (arhivat)
Publicat de: Panagachie Marin
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Puiu
A fost prezentat in cadrul facultatii de psihologie, programul de master 'Psihologia resurselor umane', universitatea Titu Maiorescu.

Extras din referat

Rezumat

In aceasta lucrare sunt prezentate, pe scurt, etapele care sunt presupuse de procesul selectiei resurselor umane, calitatile pe care un test administrat pe calculator ar trebui sa le aiba si conceptul de ‘smart management’. Sunt descrise astfel fundamentele management-ului resurselor umane, incepand cu analiza functiei/postului pana la modul in care ar trebui gestionate aceste resurse umane.

Evaluarea psihologica in selectia resurselor umane

In urma aplicarii procedurilor de selectie profesionala, trebuiesc identificati candidatii care indeplinesc concomitent urmatoarele criterii: adecvare pe post, aptitudini pentru performanta, inalt potential de dezvoltare profesionala. Evaluarea psihologica a candidatilor, ca parte a procesului de selectie profesionala, este unul din mijloacele prin care putem determina acesti parametri.

Etapa premergatoare a procesului de selectie profesionala propriu-zis este cea de stabilire a criteriilor de selectie, definirea caracteristicilor ocupantului postului vizat de selectie, profesionale si psihologice, criterii utilizate penru eliminarea sau departajarea candidatilor.

Analiza postului presupune parcurgerea urmatoarelor etape distincte:

1. Observatia libera

2. Observatia sistematizata

3. Investigatia pe baza de chestionar (autodescriere si heterodescriere)

4. Analiza preliminara a datelor

5. Analiza altor surse (fise anterioare de descriere a functiei (monografii profesionale etc.)

6. Interviu cu ocupantul functiei si cu terti (sefi, colegi, colaboratori)

7. Sinteza: Fisa de descriere a caracteristicilor postului si Fisa de descriere a exigentelor postului.

1. Observatia libera consta in urmarirea persoanei pe parcursul zilei de lucru, astfel analistul se familiarizeaza cu specificul functiei si identifica principalele activitati si subactivitati care vor fi analizate mai detaliat in urmatoarea etapa.

2. Observatia sistematizata se face utilizand grila de observatie (un cap de tabel care sistematizeaza pe orizontala activitati si subactivitati iar pe verticala intervalele orare ale unei zile de lucru). Se stabilesc esantioane de timp foarte bine delimitate si se inregistreaza tipul si durata fiecarui comportament al angajatului in cadrul acestor esantioane de timp.

3. Investigatia pe baza de chestionar solicita ocupantului postului/functiei analizate completarea unui chestionar care cuprinde urmatoarele elemente:

a. elemente legate de identificarea postului / functiei: nume, sectie/departament, institutie

b. sarcinile postului/functiei: descrierea functiei, a sarcinilor si a modului in care acestea sunt executate

c. evaluarea timpului acordat fiecarei sarcini: in minute, ore, procente

d. descrierea altor caracteristici: evaluarea randamentului, eficientei

e. evaluarea exigentelor profesionale si psihologice solicitate: studii, certificare, abilitati, competente, experienta, caracteristici psihologice

f. descrierea relatiilor de colaborare si subordonare

g. alte elemente importante pentru descrierea postului

Un chestionar similar este completat si de anumiti terti (sefi, colegi, colaboratori, subalterni).

4. Analiza preliminara a datelor consta in sistematizarea datelor colectate anterior acestei etape si realizarea unei prime schite a descrierii postului si a unei prime evaluari a exigentelor acestuia.

5. Analiza altor surse urmareste consultarea altor surse relevante (fise anterioare de descriere a functiei / monografii profesionale, etc.) pentru ca acestea pot oferi informatii privind dimensiuni sau aspecte ale postului care au fost ignorate.

6. Interviul cu ocupantul functiei sau cu terti ofera analistului posibilitatea de a solicita informatii suplimentare cu privire la caracteristicile postului si exigentele care se cer indeplinite cu ajutorul unui ghid de interviu.

7. Sinteza informatiilor consta in rezumarea aspectelor descriptive esentiale ale postului si integrarea lor in Fisa de descriere a caracteristicilor postului si Fisa de descriere a exigentelor postului.

Analiza postului reprezinta o etapa pregatitoare in vederea procesului de selectie profesionala. Demersul standard complet al unui examen de selectie profesionala mai cuprinde si urmatoarele etape:

Preview document

Fundamenetele Psihologice ale Management-ului Resurselor Umane - Pagina 1
Fundamenetele Psihologice ale Management-ului Resurselor Umane - Pagina 2
Fundamenetele Psihologice ale Management-ului Resurselor Umane - Pagina 3
Fundamenetele Psihologice ale Management-ului Resurselor Umane - Pagina 4
Fundamenetele Psihologice ale Management-ului Resurselor Umane - Pagina 5
Fundamenetele Psihologice ale Management-ului Resurselor Umane - Pagina 6
Fundamenetele Psihologice ale Management-ului Resurselor Umane - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Fundamenetele Psihologice ale Management-ului Resurselor Umane.doc

Alții au mai descărcat și

Principiile Psihologiei

Rezumat „Smart management” insistă ca organizaţia să îşi producă „propria cultură”, ceea ce ar putea deveni, tot mai mult, obiectivul esenţial al...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Selecția Resurselor Umane

Selecţia personalului Natura şi particularităţile procesului de selecţie Selecția personalului constituie una din activităţile pe care se pune...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Hipnoza

Legata de secole de diverse practici curative, hipnoza a generat o serie de credinte si mituri mai mult decat oricare alte fenomene psihice sau...

Te-ar putea interesa și

Fundamenetele Psihologice ale Management-Ului Resurselor Umane

1.1. Conceptul de management al resurselor umane În România, acest concept de "management al resurselor umane" este relativ nou. El apare odată cu...

Ai nevoie de altceva?