Paralimbajul

Referat
5.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 7212
Mărime: 33.80KB (arhivat)
Publicat de: Nicolae Cazacu
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢELE EDUCAŢIEI SPECIALIZAREA PSIHOLOGIE CURS – FUNDAMENTELE PSIHOLOGIEI

Cuprins

  1. Mesaje verbale 2
  2. Mesaje nonverbale 3
  3. Clasificarea paralimbajului 4
  4. Funcţiile comunicării paraverbale 4
  5. Tonul vocii 5
  6. Ritmul vorbirii 5
  7. Inălţimea sunetelor 6
  8. Volumul vocii 6
  9. Sunetele de umplutură 6
  10. Calitatea sunetelor 6
  11. Aspecte ale semnalelor unui discurs şi ale expresivitaţii lui 7
  12. Funcţiile comunicării nonverbale 8
  13. Ascunderea inşelăciunii 8
  14. Observaţii ce reies din folosirea paralimbajului 8
  15. Persuasiunea paralimbajului 10
  16. Persuasiune şi credibilitate 10
  17. Nivelul temporal al comunicării 11
  18. Factori care influenţează folosirea paralimbajului 11
  19. Contextualizarea 12
  20. Procesele de exprimare identitară 12
  21. Râsul, un liant social 14
  22. Lmbajul Silbo 14
  23. Abuzul verbal 15

Extras din referat

Unul dintre termenii cheie ai deceniului în care trăim este “comunicarea nonverbală”. Toată lumea pare interesată de comunicarea nonverbală - de mesajele care se comunică prin posturile corpului, mişcările ochilor, expresii faciale, gesturi, volumul vocii şi rata discursului, chiar şi de tăcere. Vrem să învăţăm să citim o persoană ca pe o carte. Vrem să fim capabili să vedem ceea ce este dincolo de mesajele verbale evidente. În acelaşi timp vrem să ştim cum ne putem controla propria comunicare nonverbală pentru a comunica mai eficient. Dar din păcate nu cunoaştem destul de mult pentru a putea formula reguli ale comunicării nonverbale.

Discursul nu este un simplu mesaj destinat descifrării, ci şi un produs pe care-l lăsăm la aprecierea altora, deci valoarea va fi definită prin relatia lui cu alte produse mai rare sau mai comune. Efectul lingvestic care se referă la conştientizarea timidităţii sau a emoţie în timpul vorbirii în public ajunge să fie exersat în timpul vieţii cotidiene.

Mesajele verbale

Pentru a întelege la ce se referă mesajele paraverbale, trebuie să aflăm mai întai câte ceva despre mesajele verbale.

Cuvintele luate separat transmit puţine mesaje emoţionale. Ca şi cuvintele de pe ecranul unui calculator, ele nu transmit decât fapte şi informaţii. În conversaţiile directe, efectul maxim al cuvintelor nu depăşeşte 7%. Atunci când sunt aşternute pe hârtie, cuvintele işi pierd conţinutul lor emoţional. Este necesară, aşadar, inţelegera contextului, a împrejurărilor şi a modului în care sunt utilizate cuvintele.

Modul în care folosim limbajul are o putere decizională în a crea atmosfera din jurul nostru. Cuvinte care sunt critice, învinuitoare sau acuzatoare tind să creeze în partenerul de conversaţie o rezistentă defensivă. Pentru a transmite un punct de vedere în mod eficient, trebuie să ne explicăm cât mai succint posibil. Discursurile lungi şi explicaţiile care se repetă nasc confuzii în mintea asculătorului, iar mesajul işi pierde din inţeles, relevanţă şi impact. Pentru ca un mesaj verbal să fie bine recepţionat trebuie să fie: succint si bine organizat, să nu conţină jargon şi să nu creeze reacţii negative în ascultător.

Este bine să ştim, de exemplu că termenul “al meu” indică implicarea emoţională a vorbitorului faţă de obiectul comunicării. “Soţia mea” arată un ataşament emoţional, în timp ce cuvântul simplu “soţia” neagă orice implicare emoţională şi chiar denotă un oarecare dispreţ şi ostilitate.

Paralimbajul se referă la elemente nonverbale ale comunicării folosite pentru a modifica inţelesul şi pentru a exprima emoţiile. Paralimbajul poate fi exprimat în mod conştient sau inconsştient şi include nivelul, accentul, volumul şi intonaţia discursului. Uneori definiţia este restricţionată la sunetele produse vocal. Paralimbajul poate schimba înţelesul cuvintelor. Studiul paralimbajului este cunoscut sub numele de paralingvistică.

Termenul de paralimbaj este des folosit pentru a include termenul de limbaj al trupului, care nu este neaparat legat de limbaj şi de fenomenele paralingvistice ale unui discurs.

Proprietăţile paralingvistice joacă un rol important în comunicarea interumană. Nu există exprimare a unui discurs din care să lipsească proprietăţile paralingvistice, din moment ce discursul include prezenţa unei voci care poate fi modulată. Această voce are diferite proprietăţi, iar acestea sunt incluse în paralimbaj. Diferenţele între lingvistic şi paralingvistic se aplică nu numai în discursuri, ci şi în scrieri şi nu sunt legate de vreo modalitate senzorială.

Mesajele paraverbale

Mesajele paraverbale se referă la mesajele pe care le trensmitem prin ton, intensitate şi ritmul vorbirii. Se referă la modul în care spunem ceva, nu la ce spunem. Mesajul este format în proporţie de 38% din conţinut paraverbal. O propoziţie poate avea diferite inţelesuri, în funcţie de modul în care se pune accentul pe cuvinte şi de tonul vocii.

Exemplu:

“Eu trebuie să accept această slujbă!”(Trebuie să o accept eu înaintea ta)

“Eu trebuie să accept această slujbă!”(Nu am alta alegere)

“Eu trebuie să accept această slujbă!”(Nu trebuie nici să o critic, nici să o resping, ci să o accept)

“Eu trebuie să accept această slujbă!”(Şi nu alta)

“Eu trebuie să accept această slujbă!”(O dispreţuiesc)

Exemplul arată că prin accentuarea diferitelor cuvinte este posibilă manipularea a ceea ce oamenii aud. Fiecare dintre cele cinci propoziţii comunica ceva diferit, deşi cuvintele folosite sunt identice. Tot ceea ce diferenţiază propoziţiile este accentul pus pe alte cuvinte. Paralimbajul poate fi astfel definit ca dimensiunea vocală, dar nonverbală a discursului, a comunicării.

In fară de accent, înălţimea sunetelor, volum şi ritm, paralimbajul include şi plânsul, şoptitul, ţipătul, tăcerea, văicăreala, căscatul, râgâiala, gemetele. Orice variaţie a acestor trăsături comunică ceva. De exemplu, o persoană care vorbeşte repede comunică ceva diferit de una care vorbeşte încet, rar, chiar dacă cuvintele pot fi aceleaşi. Dacă diferă ritmul vorbirii, volumul şi înălţimea sunetelor, întelesul cuvintelor va fi altul.

Când suntem supăraţi sau bucuroşi, discursul nostru tinde să devină mai rapid şi sunetele tind să aibă o înalţime mai mare. Când suntem plictisiţi şi adormiţi, discursul nostru tinde să încetinească şi să fie monoton. Când suntem în defensivă el devine rapid.

Intrebarea interesantă este: Când doi oameni comunică faţă in faţă, cât din conţinut este comunicat verbal şi cât din conţinut este comunicat nonverbal? Această problemă a fost cercetată de Albert Mehrabian şi scrisă in două lucrări ale sale. Ultima concluziona: “Se sugerează că efectul combinării simultane a mijloacelor verbale, vocale şi atitudinilor faciale este compus din însumarea efectelor lor individuale, respectiv 7%, 38% şi 55%. Aşadar, acestea sunt reprezentate prin cuvinte pronunţate, tonul vocii şi de expresiile faciale.

Clasificare paralimbaj

Lingvistul George Trager (1961) a dezvoltat un sistem de clasificare al paralimbajului ce este alcătuit din: elemente referenţiale, caliţatile vocii şi vocalizare.

Elementele referenţiale au la bază contextul în care emiţătorul vorbeşte. El poate include: situaţia, genul, dispoziţia, vocea, vârsta şi nivelul cultural al persoanei.

Calitaţile vocii sunt: volumul, tempoul, ritmul, articularea, rezonanţa, nazalitatea şi accentul. Acestea dau fiecărei voci un tipar distinct.

Vocalizarea are la baza trei subcategorii: caracterizatori, calificatori şi segregat. Caracterizatorii reprezintă emoţii exprimate în timpul discursului precum: râsul, plânsul sau căscatul. Calificatorii reprezintă elementele ce dau sens mesajului, ţinand de volumul vocii şi intonaţie, în timp ce segregatele anunţa vorbitorul că receptorul ascultă, acestea având la bază predominant interjecţiile.

Preview document

Paralimbajul - Pagina 1
Paralimbajul - Pagina 2
Paralimbajul - Pagina 3
Paralimbajul - Pagina 4
Paralimbajul - Pagina 5
Paralimbajul - Pagina 6
Paralimbajul - Pagina 7
Paralimbajul - Pagina 8
Paralimbajul - Pagina 9
Paralimbajul - Pagina 10
Paralimbajul - Pagina 11
Paralimbajul - Pagina 12
Paralimbajul - Pagina 13
Paralimbajul - Pagina 14
Paralimbajul - Pagina 15
Paralimbajul - Pagina 16
Paralimbajul - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Paralimbajul.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza comparativă între două procese psihice - senzația și percepția

Obiectul de studiu al psihologiei generale este realitatea subiectivă. S-au descoperit anumite legi ale comportamentului uman, legi ce ne ajută să...

Gândirea și rezolvarea de probleme

Gandirea reprezinta nivelul cel mai inalt de prelucrare si integrare a informatiei despre lumea externa si despre propriul nostru Eu. Prin ea se...

Psihologia educației - conceptul de memorie

Conceptul de memorie Unul dintre cele mai studiate şi cercetate procese psihice este memoria. Psihologii o studiază de aproape o sută de ani. Ea...

Imaginația - mecanism de prelucrare secundară a informației

Psihicul reprezinta o organizare sistemica, structural eterogena si complexa. Procesele psihice particulare nu sunt entitati izolate, cu existenta...

Sisteme Mnezice

I. Memoria senzorială (MS) Noţiunea de MS denotă persistenţa reprezentării senzoriale a stimulului timp de câteva sutimi de secundă după ce acesta...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Limbajul în perioada școlară mică

În perioada scolara mica, se dezvolta caracteristici importante si se realizeaza progrese în activitatea psihica, datorita constientizarii ca atare...

Te-ar putea interesa și

Comunicarea Nonverbală

Introducere Comunicarea este procesul de transmitere si receptionare a mesajelor care pot fi procese mentale (concluzii, gânduri, decizii...

Comunicarea Nonverbală

INTRODUCERE Din punct de vedere biologic, omul este totuşi un animal. Ca şi alte specii, şi noi suntem dominaţi de legi biologice, care ne...

Comunicare și negociere organizațională

1. Comunicarea Comunicarea este „un proces deosebit de important și complex, de care depinde structura reușitelor, miracolelor sau a dezastrelor...

Locul și importanța comunicării verbale

Locul si importanta comunicarii verbale Capitolul 1. Continutul si tipologia comunicarii de afaceri 1.1. Definirea şi tipologia comunicării...

Elemente ale Comunicării non-verbale

Cand ne gandim la comunicare este cel mai probabil sa ne vina in minte ideea unei conversatii, a unui dialog. Insa comunicarea nu se limiteaza doar...

Tehnici de Facilitare a Comunicării

Pentru a-l pregăti publicul psihologic şi a stîrni interesul ce urmează a fi acordat discursului, a fost propusă o expresie spusă de Mark Twain:...

Limbajul Nonverbal - Instrument al Persuasiunii

Este bine cunoscut faptul că într-o conversatie sau intr-o prezentare publica numai 5% din mesaj este transmis prin comunicare verbala in timp ce...

Comunicarea Nonverbala

Cuvinte cheie: - artefacte; - oculezica; - haptica; - expresii faciale; - vocalica (paralimbaj). Introducere Cei mai mulţi oameni cred că...

Ai nevoie de altceva?