Personalitatea infractorului - particularități tipologice - trecerea la act

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4721
Mărime: 19.90KB (arhivat)
Publicat de: Raluca Roșu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tudorel Butoi
UNIVERSITATEA „SPIRU HARET” BUCUREŞTI FACULTATEA DE SOCIOLOGIE - PSIHOLOGIE – MASTERAT SPECIALIZAREA PSIHOLOGIE JUDICIARĂ ŞI VICTIMOLOGIE

Extras din referat

I. TIPURI DE INFRACTORI

Investigarea personalităţii infractorului şi conturarea unei tipologii, presupune cunoaşterea aspectelor generale şi speciale ale acesteia (anatomice, fiziologice, psihologice, sociologice, economice, culturale etc.), care implicit influenţează sau determină comiterea infracţiunii.

Infractorii reprezintă o categorie socială aparte, cu o mare diversitate comportamentală. Fiecare infractor este un caz particular, care se caracterizează printr-o seamă de trăsături fiziologice, psihologice şi atitudini sociale care nu se regăsesc întocmai la toţi infractorii. Din această cauză propunerea unei tipologii a infractorilor este dificilă. Prin tip, ca noţiune generală, se înţelege o totalitate de trăsături caracteristice, distinctive ale unui grup social. Aceste trăsături distinctive ar trebui să ofere o imagine sintetică asupra infractorului.

Aspectele juridice ale infracţiunilor nu se limitează numai la definirea, identificarea şi explicarea noţiunii şi structurii acestora, ci se extind şi asupra găsirii unor criterii certe de clasificare, în vederea depistării caracteristicilor lor generale şi specifice.

În criminologia contemporană (Oancea, 1998) predomină încă tipologia lui E. Seelig (1956) şi tipologia lui J. Pinatel (1963).

1. Infractorul agresiv sau violent

Infractorul agresiv este autorul unor fapte violente, brutale, cu consecinţe individuale şi sociale deosebite (vătămare corporală, tentativă de omor, lovitură cauzatoare de moarte, omor). Acest infractor se caracterizează prin agresivitate, emotivitate puternică, descărcări reactive, stări de mânie, ostilitate, autocontrol foarte scăzut etc.

Agresivitatea fizică (mai ales la infractorii cu o constituţie atletică) se manifestă şi prin folosirea unor obiecte, cum ar fi cuţit, topor, armă, baston etc., iar agresivitatea verbală prin insultă, calomnie, ameninţare, plângerea la autorităţi etc. (cu predilecţie la infractorii cu o constituţie astenică).

Agresivitatea, ca trăsătură specifică acestui tip de infractor, de cele mai multe ori este asociată cu abuzul de alcool, ceea ce determină o creştere a tensiunii emoţionale şi o scădere a capacităţii de autocontrol, favorizând trecerea la actul infracţional agresiv.

2. Infractorul achizitiv

Infractorul achizitiv se caracterizează prin tendinţa de achiziţionare, de luare, şi însuşire de bunuri şi valori în scop personal, în scop de câştig, în scop de întreţinere, de îmbogăţire etc.

Infractorul achizitiv comite o gamă variată de infracţiuni: furt, tâlhărie, abuz de încredere, înşelăciune, tulburarea de posesie, fals şi uz de fals, delapidare, evaziune fiscală, luarea de mită etc. În funcţie de genul infracţional, acest tip de infractor prezintă anumite particularităţi specifice.

3. Infractorul caracterial

Caracterul vizează suprastructura socio-morală a personalităţii, calitatea de fiinţă socială a omului. Caracterul apare ca nucleu al personalităţii, întrucât exprimă profilul psihomoral evaluat după consistenţă şi stabilitate. Acesta reprezintă un subsistem relaţional-valoric şi de autoreglaj, exprimându-se printr-un ansamblu de atitudini-valori.

Infractorul caracterial prezintă unele tulburări de ansamblu ale caracterului, unele deficienţe în capacitatea de organizare şi ierarhizare a valorilor sociale. Acest tip de infractor se caracterizează prin: orgoliu, vanitate, trufie, ambiţie, individualism, dominaţie, încredere excesivă în sine, suspiciune, instabilitate comportamentală, inadaptare socială, desconsiderarea celorlalţi, lipsa emoţiilor şi a sentimentelor superioare etc. Este foarte revendicativ şi deseori intră în conflict interrelaţional.

Cele mai frecvente infracţiuni pe care le comite sunt: furtul, înşelăciunea, abuzul de încredere, distrugerea prin incendiere, omorul, violul etc.

4. Infractorul sexual

Acest infractor se caracterizează prin: impulsivitate, brutalitate, violenţă, indiferenţă afectivă, autocontrol scăzut, impuls sexual puternic, devieri ale instinctului sexual, perversitate, afectarea simţului moral, sadism sau masochism etc.

La acest tip de infractor se produce o regresie comportamentală, evidenţiată prin dezinhibiţia unor modalităţi primare în satisfacerea unor impulsuri imediate. Persistenţa impulsurilor sexuale şi imposibilitatea depăşirii lor, pot determina comportamente delictuale. Infracţiunile comise sunt cele cu tematică sexuală: viol, incest, pedofilie sau chiar omor.

La sadic satisfacerea impulsului sexual, are loc numai dacă îl face pe partenerul său sexual să sufere fizic (bătut, chinuit, torturat etc.) şi moral (sfidat, batjocorit, umilit etc.). Uneori, îşi poate consuma actul sexual numai prin omorârea partenerului, când acesta se află în agonie. În schimb, masochistul îşi satisface impulsul sexual numai dacă el însuşi este chinuit, torturat (biciuit, rănit, însângerat etc.) sau, la instigarea lui, un altul aplică unui terţ aceeaşi procedură.

Trecerea la act nu poate fi blocată sau amânată, deoarece infractorul sexual nu are un sistem etic interiorizat. El nu anticipează consecinţele şi nici nu atribuie faptelor sale o semnificaţie negativă. Actul infracţional se desfăşoară în condiţiile dictate de impulsul sexual puternic, la sfârşitul căruia infractorul se simte “eliberat” organic şi psihic.

5. Infractorul ocazional

Infractorul ocazional comite o faptă penală datorită unor incitaţii exterioare, a unor ocazii speciale. Se pune problema dacă la acest tip de infractor, factorii externi sunt decisivi ( ocazia îl face pe individ infractor) sau factorii interni, personali (ocazia descoperă infractorul din individ). Majoritatea criminologilor şi a psihologilor criminalişti susţin că factorii externi sunt predominanţi, dar există şi o contribuţie a factorilor interni. Astfel, sunt situaţii, împrejurări excepţionale care pot determina la infracţiune şi pe o persoană care, în alte împrejurări nu ar comite o asemenea faptă. O caracteristică a infractorului ocazional este faptul că el nu recidivează.

Preview document

Personalitatea infractorului - particularități tipologice - trecerea la act - Pagina 1
Personalitatea infractorului - particularități tipologice - trecerea la act - Pagina 2
Personalitatea infractorului - particularități tipologice - trecerea la act - Pagina 3
Personalitatea infractorului - particularități tipologice - trecerea la act - Pagina 4
Personalitatea infractorului - particularități tipologice - trecerea la act - Pagina 5
Personalitatea infractorului - particularități tipologice - trecerea la act - Pagina 6
Personalitatea infractorului - particularități tipologice - trecerea la act - Pagina 7
Personalitatea infractorului - particularități tipologice - trecerea la act - Pagina 8
Personalitatea infractorului - particularități tipologice - trecerea la act - Pagina 9
Personalitatea infractorului - particularități tipologice - trecerea la act - Pagina 10
Personalitatea infractorului - particularități tipologice - trecerea la act - Pagina 11
Personalitatea infractorului - particularități tipologice - trecerea la act - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Personalitatea Infractorului - Particularitati Tipologice - Trecerea la Act.doc

Alții au mai descărcat și

Relațiile Interpersonale

“Relaţiile interumane, ca domeniu important al calităţii vieţii, influenţează prin multiple canale satisfacţia individului cu viaţa. Iar mediul...

Influențe sociale ale comportamentului

I. INTRODUCERE Oricare dintre comportamentele noastre ale urmarii mai mult sau mai putin directe asupra celorlalti. In functie de aceste urmari,...

Abuzul fizic al copiilor în familie

I. DEFINIREA FENOMENULUI VIOLENȚEI ÎN FAMILIE: Violența este una dintre marile probleme ale societății contemporane. Atât presa scrisă cât și cea...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Psihologie judiciară

Dezvoltarea tehnicilor moderne de cerceiare în domeniul genetic a permis investigarea mior zone noi în domeniul biologiei. Studiul microscopic al...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Mediul de proveniență și delincvența minorilor

Mediul de provenienţă şi delincvenţa copilului Delincvenţa şi infracţionalitatea au constituit întotdeauna probleme cu care s-au confruntat...

Te-ar putea interesa și

Analiza Factorilor Criminogeni

Scopul imediat al cercetării științifice în criminologie este reprezentat de identificarea, analizarea și explicarea cauzelor criminalității,...

Probațiunea în Procesul Penal

Obiective: 1. Cunoasterea aprofundata de catre masteranzi a institutiilor fundamentale ale Dreptului penal  partea generala : infractiunea...

Ai nevoie de altceva?