Extras din referat
Rezumat:
In profesia militara, pregatirea psihologica si controlul stesului operational sunt esentiale intrucat, personalul din acest domeniu executa sarcini cu grad ridicat de risc, indeplinirea acestora punandu-le viata in pericol.
Este important ca atat militarii cat si familiile acestora sa fie instruiti din punct de vedere psihologic, avand invedere ca,pe de o parte misiunile pe care le executa militarii, de cele mai multeori ii expun si totodata pun pe umerii lor responsabilitatea mentinerii pacii ori stingerii de conflicte, pe de alta parte familiile trebuie sa constientizeze riscurile la care sunt expusi acestia si de asemenea sa inteleaga si sa accepte separatia data de misiunile la care participa militarii.
Cuvinte cheie: pregatire psihologica, controlul stresului operational, reactii la stresul operational
Introducere:
Activitatea de pregatire psihologica si control al stresului operational are rolul de a pastra un niveloptim de rezistenta psihica a militarilor la cerintele specifice ale misiunilor ce implica, de cele mai multe ori, expunerea la un grad ridicat de risc.
Pentru a pastra echilibrul in mediul militar, este necesara adoptarea unor masuri de control al stresului operational, capabile sa previna reactii emotionale, cognitive, fizice si/sau comportamentale care sa afecteze capacitatea de lupta si desfasurarea activitatilor specifice in teatrele de operatii.
Pregatirea psihologica si controlul stresului operational isi propun sa asigure o pregatire eficienta pentru adaptarea rapida a militarului la conditiile de risc ridicat, sa faciliteze adaptarea familiilor la schimbarile produse ca urmare a plecarii membrului militar in misiune, sa asigure un nivel ridicat al coeziunii si comunicarii in relatia cu ceilalti participanti la misiuni, sa diminueze riscul aparitiei stresului si implicit a unor tulburari in cadrul colectivului, respectiv desfasurarii misiuni (indeplinirii acesteia) si prevenirea aparitiei unor manifestari agresive sau chiar suicidare in randul militarilor care participa la misiuni cu grad ridicat de risc.
Cuprins:
Pregatirea psihologica a militarilor se desfasoara in trei etape, respectiv: etapa de pregatire a misiunii, etapa de desfasurare a misiunii si etapa post-misiune.
In etapa de pregatire a misiunii se asigura in randul militarilor un climat favorabil de motivare si coeziune pentru participarea activa la misiunea ce urmeaza a se desfasura, asigura informarea familiilor si a personalului cu privire la misiunea ce urmeaza respectandu-se totdata secretul profesional pentru prevenirea scurgerii de informatii clasificate secrete de stat sau secrete de serviciu. De asemenea, militarii sunt instruiti cu privire la efectele deprivarii de somn ori expunerii la temperaturi ridicate sau foarte scazute, precum si la alte riscuri ale mediului in care urmeaza sa se deplaseze ori ale situatiilor cu care risca sa se confrunte.
Bibliografie
1. Popa, M., (2012), Psihologie militara, EdituraPolirom, Iasi.
2.Pertea, Gh., (2003), Psihologie militara aplicata, Editura AISM, Bucuresti
3.Sava, D., Gadiuta, I., (1993), Pregatirea psihologica pentru lupta. Manual, EdituraMilitara, Bucuresti.
4. Marineanu V., Volosin L., Pirlitescu E., Nistor A. Voicu I., Dune S. (2015), Manual pentru pregatirea psihologica si stresul operational, Editura Centrului Tehnic - Editorial al Armatei, Bucuresti.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Pregatirea psihologica a militarilor.doc