Politica de asigurare a calității în învățământul superior

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3877
Mărime: 37.93KB (arhivat)
Publicat de: Larisa P.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

1. Metode și instrumente de evaluare a politicilor publice care pot fi aplicate pentru evaluarea politicii de introducere a unui sistem de asigurare a calității în învățământul superior din România.

Atunci când dorim să efectuăm o evaluare a unei politici publice, putem folosi numeroase metode, instrumente și tehnici de evaluare, printre care: ancheta sociologică ( instrumente - chestionare, ghiduri de interviu, planuri de anchetă; tehnici - de codificare, scalare, analiză, prelucrare), interviul, observația, experimentul, analiza documentelor sociale și tehnica analizei de conținut, metoda analizei de rețea socială. Totuși, cum alegem cea mai potrivită metodă sau tehnică și cel mai portrivit instrument? Evident, nu alegem aleatoriu, ci în funcție de ce informație ne dorim să obținem.

Astfel, pentru a evalua politica de introducere a unui sistem de asigurare a calității în învățământul superior din România, am putea folosi metoda anchetei sociologice pentru a evalua următoarele: evaluarea alternativelor de politici (evaluarea politicilor de asigurare a calității propuse de universități), evaluarea efectelor unei politici publice la nivelul publicurilor-țintă ( evaluarea calității serviciilor educaționale, perfomanțelor cadrelor didactice, rezultatelor și efectelor programelor publice). Interviul este o altă metodă ce poate fi folosită pentru evaluarea efecteolor unei politici publice la nivelul publicurilor-țintă ( pentru a afla părerile celor implicați în procesul de implementare al politicii, efectele pe care le are politica asupra studenților și cadrelor didactice). Experimentul este o metodă potrivită pentru evaluarea alternativelor de politici, de exemplu alegerea unei grile de indicatori de asigurare a calității în învățământului superior prin pilotare (Cerkez 2009, 79).

2. Definirea asigurării calității în învățământul superior și a relației din aceasta și procedurile de acreditare.

Asigurarea calității

Asigurarea calității înseamnă crearea încrederii, în rândul publicului, că sistemul național de învățământ superior răspunde așteptărilor, face ce trebuie, cheltuiește banul public eficient (Popescu și Brătianu 2004, 3). Asigurarea calității face parte din managementul calității, adică un întreg ansamblu de măsuri care au ca scop ca universitățile să poată planifica obținerea calității, să-i determine parametrii, s-o măsoare și să dovedească rezultatul obținut.

Asigurarea calității este o funcție a autonomiei academice. Ar fi deci suficient ca activități de management al calității să se deruleze în chip regulat în instituțiile de învățămînt superior, pentru ca acestea din urmă să marcheze o creștere calitativă. Orice evaluare externă ar trebui să se mărginească la constatarea că există mecanisme de management al calității care funcționează. Asigurarea calității, adică crearea încrederii publicului în procesele care se desfășoară în universități, ar consta în această evaluare externă (Popescu și Brătianu 2004, 5).

Asigurarea calității și procedurile de acreditare

Un program de studii universitare funcționează legal dacă este autorizat provizoriu sau acreditat și funcționează în condițiile stabilite prin actul de autorizare, respectiv acreditare. O instituție de învățământ superior de stat sau particulară se înființează prin lege, cu respectarea dispozițiilor legale privind acreditarea, stabilite conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, aprobată prin Legea nr. 87/2006, cu modificările ulterioare.

Sistemul național de învățământ superior include toate instituțiile de învățământ superior acreditate. O instituție de învățământ superior autorizată să funcționeze provizoriu, conform procedurilor legale în vigoare, devine parte a sistemului național de învățământ superior numai după acreditare. Răspunderea publică obligă orice instituție de învățământ superior, de stat sau particulară să aplice și să se supună reglementărilor în vigoare referitoare la asigurarea și evaluarea calității în învățământul superior.

Toate universitățile trebuie să îndeplinească condițiile privind asigurarea calității educației pentru a obține acreditarea, dar apoi este la latitudinea fiecărei universități de a stabili obiectivele ei, unde vrea să ajungă, cum dorește să se poziționeze în cadrul ofertei naționale, și ia măsurile necesare pentru a-și înfăptui viziunea. Astfel, acreditarea determină dacă sunt satisfăcute standardele naționale, iar managementul calității pornește de la standarde stabilite de universitatea însăși, pentru a evolua către aplicarea celor mai bune practici.

3. Contextul implementării politicii publice: Procesul Bologna și apariția formelor instituționalizate de evaluare și management universitar la nivel european.

Procesul Bologna

Procesul Bologna este un proces de reformă europeană pentru îmbunătățirea proaspătului creat Spațiu European al Învățământului Superior. O caracteristică importantă a Procesului Bologna - și cheia succesului său - este că aceasta implică, de asemenea, Comisia Europeană, Consiliul Europei și UNESCO-CEPES, precum și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, studenți, personal, angajatori și agenții de asigurare a calității.

În același timp, reformele de la Bologna ajută universitățile și colegiile europene să devină mai competitive și mai atractive pentru restul lumii. Procesul de la Bologna sprijină, de asemenea, modernizarea sistemelor de educație și formare, garantând că acestea răspund nevoilor unei piețe a forței de muncă în schimbare (Commission 2017).

Noul obiectiv central al Procesului Bologna este de a îmbunătăți Spațiul European al Învățământului Superior (SEIS), bazat pe cooperare internațională și schimb academic, care este atractiv pentru studenții și personalul European, precum și studenților și personalului din alte părți ale lumii.

Bibliografie

1. ARACIS. Barometrul Calității Învățământului Superior 2010. București: ARACIS, 2010.

2. Atanasiu, Gabriela, Costache Rusu, Constantin Oprean, Adrian Curaj, and Ștefan Buzărnescu. Ghidul calității în învățământul superior. București: Editura Universității din București, 2004.

3. Benelux Bologna Secretariat;. Bologna beyond 2010. 4 28-29, 2009.

4. Cerkez, Mirela. Evaluarea programelor și politicilor publice: teorii, metode și practici. Iași: Editura Polirom, 2009.

5. Ciotăluș, Simona, et al. Barometrul Calității Învățământului Superior 2011. Iași: Polirom, 2011.

6. Commission, European. Procesul de la Bologna și Spațiul european al învățământului superior. 11 19, 2017. http://ec.europa.eu/education/policy/higher-education/bologna-process_ro (accessed 11 19, 2017).

7. Dragulanescu, Nicolae, and Florian Colceag. Asigurarea calității educației - o abordare proactivă. București: Editura Standardizarea, 2013.

8. Parlamentul României. Lege nr. 87/2006 . București, 04 10, 2006.

9. Popescu, Sorin, and Constantin Brătianu. Ghidul calității în învățământul superior. București, 2004.

10. Stufflebeam, Daniel, and Anthony Shinkfield. Evaluation Theory, Models, and Applications. San Francisco: Jossey-Bass, 2007.

Preview document

Politica de asigurare a calității în învățământul superior - Pagina 1
Politica de asigurare a calității în învățământul superior - Pagina 2
Politica de asigurare a calității în învățământul superior - Pagina 3
Politica de asigurare a calității în învățământul superior - Pagina 4
Politica de asigurare a calității în învățământul superior - Pagina 5
Politica de asigurare a calității în învățământul superior - Pagina 6
Politica de asigurare a calității în învățământul superior - Pagina 7
Politica de asigurare a calității în învățământul superior - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Politica de asigurare a calitatii in invatamantul superior.docx

Alții au mai descărcat și

Etică în afaceri (companie, angajat sau angajator)

Etica în afaceri este una din ramurile specializate ale eticii aplicate, care se preocupă cu principiile morale și cu problemele morale sau etice...

Reforma Structurii Învățământului Superior din România

Reforma educatiei este un proces dinamic, deschis, interactiv, interdisciplinar, interinstitutional si international, un proces continuu care...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Te-ar putea interesa și

Marketingul Serviciilor Educaționale

INTRODUCERE Problematica studiată, motivaţia şi importanţa temei de cercetare Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor este una...

Tehnici și Metode Moderne de Evaluare și Monitorizare a Calității în Educație la Liceul Vitomirești

INTRODUCERE Mi-am ales această temă pentru că în educaţie, ca în toate domeniile, avem nevoie de calitate, iar sistemul naţional de management şi...

Asigurarea Calității în Învățământul Superior Românesc

Introducere Gradul de dezvoltare la care o societate a ajuns la un anumit moment este puternic influenţat de modul în care indivizii care compun...

Managementul calității învățământului superior

INTRODUCERE Managementul calitații totale este o abordare managerială destinată îmbunătățirii competitivitații, flexibilitații, eficacitații...

Rolul Instituțiilor de Învățământ Superior în Inserția Tinerilor pe Piața Muncii

INTRODUCERE Lucrarea ”Rolul instituţiilor de învăţământ superior în integrarea tinerilor pe piaţa muncii” a fost concepută plecând de la interesul...

Studiu de Caz la SC Food Impex SA

Introducere Firmele sunt tot mai mult obligate să-şi restructureze radical obiectivele şi strategiile de piaţă. De unde anterior ele operau în...

Finanțarea Cheltuielilor în Învățământul Superior

1. LOCUL ŞI ROLUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI SUPERIOR ÎN SOCIETATEA MODERNĂ 1.1 Semnificaţii şi interpretări în legătură cu învăţământul Învăţământul, prin...

Performanța Actului Didactic Măsurată prin Formarea Spiritului Antreprenorial al Elevilor Liceului Grup Școlar Iordache Golescu Găești

ARGUMENT Problema asigurǎrii şi menţinerii calitǎţii serviciilor educaţionale este una deosebit de importantǎ cu un impact imediat , dar şi pe...

Ai nevoie de altceva?