Extras din referat
Prezentarea generală a țării
Japonia este o țară internațională din Asia de Est, situată pe un lanț de insule aflate între Oceanul Pacific și Marea Japoniei, la est de Peninsula Coreeană. Mai este cunoscută și sub denumirea de ”Țara Soarelui Răsare”. Japonia este un stat membru al ONU, G7, OCDE și G20 și este considerată o mare putere.
Conform PIB-ului nominal este cea dea 3-a cea mai mare economie a lumii și al 5-lea cel mai mare exportator și importator. Țara beneficiază de o forță de muncă calificată, rata de școlarizare este de 100%, studiile universitare sunt continuate de către 96% din populație și rata șomajului de 2.5% în 2018. Are o populație de aproximativ 127 mln. de oameni.
Transporturile
Transporturile reprezintă un domeniu important al activității economico-sociale pentru că prin intermediul lor se efectuează deplasarea în spațiu a bunurilor și oamenilor în scopul satisfacerii necesităților materiale și spirituale ale societății omenești. Dezvoltarea, diversificarea și modernizarea transporturilor au fost determinate de extinderea și intensificarea producției și a circulației mărfurilor, de adâncirea diviziunii internaționale a muncii. Având în vedere necesitatea realizarii legăturilor dintre producție și consum, transporturile sunt acelea care deplasează bunurile obținute în celelalte ramuri ale producției materiale din locul in care au fost produse la cel in care urmează a fi consumate în cadrul pieței interne și internaționale.
Japonia are o rețea eficientă de transport public, mai ales in zonele metropolitane și între marile orașe. Transportul public din Japonia se caracterizează prin punctualitate, prin servicii de calitate, precum și prin faptul că este utilizat de un numar foarte mare de oameni.
În Japonia, locurile rezervate pentru bătrâni, invalizi și gravide în transport sunt cu strictețe respectate. Oamenii nu vorbesc foarte tare în transport, pentru a nu-I deranja pe ceilalți. Ocupația lor de bază în transporturi este: statul pe telefon, cititul sau dormitul.
Transportul Terestru
Transportul Feroviar
Cel mai bun mijloc de deplasare în Japonia este trenul. În orașe și între orașe. Rețeaua de trenuri acoperă întreg teritoriul nipon (toate cele patru mari insule) și este deținută, în proporție de 70%, de către stat: Japan Railways (JR). Celelalte 30% aparțin unor companii private, care și-au dezvoltat rețelele în special în și în jurul orașelor.
Trenurile japoneze sunt renumite pentru că ajung întotdeauna în timpul prevăzut. Cinci stații (Shinjuku, Ikebukuro, Shibuya, Umeda și Yokohama) au fiecare în medie 2 milioane de călători pe zi, Japonia fiind țara cu cel mai mare grad de folosire a căilor ferate pe cap de locuitor din lume. Lungimea totală a rețelei de căi ferate este de 23.670,7 km din care 2.893,1 km de rețea în totalitate electrificată cu ecartament normal de 1 435 mm 89,8 km cu ecartament ingust de 1 372 mm. Restul de of 20.656,8 km cu ecartament de 1 067 mm și 40 km cu ecartament de 762 mm sunt de asemenea electrificate.
Începutul construcției unui sistem feroviar național s-a realizat în anul 1872 cu ruta Tokyo - Yokohama, ce se făcea cu ajutorul locomotivelor cu abur. Dacă în trecut durata medie de călătorie a fost de 20 de ore, o dată cu introducerea trenurilor electrice și cu motoare diesel, durata medie s-a redus la 6 ore, iar mai târziu prin trenul glonte la 3 ore. Construcțiile nu s-au oprit doar pe insulă. O conexiune a fost realizată între insula Honshu cu nordul insulei Hokkaido. Aceasta s-a făcut prin construirea celui mai lung tunel submarin din lume, tunelul Seikan.
În același an insula Honshu a fost legată de insula Shikoku prin podul Onashi Seto. Construit deasupra Mării Inland.
În Japonia sunt 9 orașe care au o rețea dezvoltată de metrou. Primul metrou a fost construit în 1927.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Transportul in Japonia.docx
- Transportul in Japonia.pptx