Recompensele salariaților din România și Japonia

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3943
Mărime: 65.25KB (arhivat)
Publicat de: Loredana C.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Japonia (salariul minim pe economie - 1.000 euro - 14 October 2017)

“În societatea japoneză, angajarea pe viață, avantajele sociale, decizia luată prin consens etc. sunt datorii ale firmei, în timp ce devotamentul fată de muncă, perfecționarea neîntreruptă, stăpânirea egoismului, spiritul de compromis etc. sunt datorii ale salariaților, impuse doar de stima celor din jur”

Beneficiile commune ale angajaților în Japonia, sunt în materie de:

1. Vacanță plătită

2. Asigurări Sociale Sănătate

3. Sistemul de pensii

4. Ore suplimentare

5. Cheltuieli legate de afaceri

6. Concediu medical

7. Concediu de maternitate si de creștere a copilului

8. Alte zile libere garantate

9. Concediu fără plată

10. Decontarea transportului

1. Vacanța plătită

În Japonia, legislația muncii prevede un minim de zile de concediu plătit pentru angajați, însa numarul zilelor de concediu se bazează pe vechimea angajatului în companie. În ceea ce privește acumularea zilelor de concediu plătite, există o limită de 2 ani de zile de concediu acumulate.

2. Asigurări sociale/Sănătate

Există două tipuri de asigurări sociale:

1) "Kokumin kenko hoken" sau "Citizens’ health insurance" acoperă 70% din valoarea oricărui tratament medical. Majoritatea angajaților accesează pe lângă aceasta și alte asigurări private pentru a acoperi cealaltă parte de 30% din costurile medicale pentru a fi asigurați în cazul unei probleme grave de sănătate.

2) "Shakai Hoken" or "Social Security" constituie un plan mai complex decat cel anterior, întrucat constă într-un sistem de contribuții în care 50% din cheltuielile lunare se deduc din salarii și 50% de la angajator. Companiile cu angajați numeroși sunt obligați să asigure acest plan de asigurare salariaților.

Acest plan de asigurare acoperă 4 elemente: Asigurarea de sănătate, asigurarea privind accidentele de muncă, asigurarea în caz de somaj și planul de pensie. Fiind atât de complexă, costurile pe care le întampină angajatorul sunt dublate față de "Kokumin kenko hoken"

Prima variantă de asigurare socială este mai puțin costisitoare pentru angajat decât cea de-a doua, astfel că, mai ales străinii care nu intenționează să se stabilească definitiv în Japonia aleg prima variantă de asigurare, mai ales din motivul ca dacă nu ar lucra mai mult de 20 de ani în Japonia nu ar putea niciodată pretinde sumele aferente pensiei (anticipate) pentru care au cotizat pe perioada în care au locuit în Japonia și au avut cel de-al doilea tip de asigurare.

3. Sistemul de pensii

Când angajații se înregistrează în cadrul Asigurărilor Sociale, aceștia sunt înregistrați automat și în sistemul de pensii pentru angajați. Acest sistem oferă o pensie angajaților care au lucrat în Japonia cel puțin 25 de ani, începând de la vârsta de 60 de ani.

În Japonia nu există plăti standard, beneficiile de pensii depinzând de cariera individuală a fiecăruia.

Din cauza faptului că plățile pentru pensii sunt considerate destul de scăzute, unele companii, dorind să își păstreze angajații până la vârsta de pensionare, oferă angajaților plata forfetară atunci când ajung la vârsta de pensionare sau la o pensie pe termen fix.

Planul național de pensii oferă în general o plată lunară între 100.000 JPY și 250.000 JPY ( 750 euro - 1800 euro ), în funcție de salariul pe care l-au avut persoanele ce au contribuit cu cel puțin 25 de ani în sistem.

4. Orele suplimentare

În cazul în care angajații lucrează peste 40 de ore pe săptămână, compania trebuie să plătească ore suplimentare angajaților, cu excepția situației în care persoana în cauza ocupă o funcție de conducere.

Companiile care intenționează să utilizeze în mod regulat regimul de ore suplimentare trebuie să realizeze un acord scris între angajați și management, acord denumit în termini generali "articolul 36", și să îl prezinte la Biroul de Inspecție a standardelor muncii. Numele acordului își are proveniența în cuprinsul articolului 36 din Legea muncii japoneze . Acest acord scris dintre angajat și angajator trebuie în mod normal reînnoit în fiecare an.

Preview document

Recompensele salariaților din România și Japonia - Pagina 1
Recompensele salariaților din România și Japonia - Pagina 2
Recompensele salariaților din România și Japonia - Pagina 3
Recompensele salariaților din România și Japonia - Pagina 4
Recompensele salariaților din România și Japonia - Pagina 5
Recompensele salariaților din România și Japonia - Pagina 6
Recompensele salariaților din România și Japonia - Pagina 7
Recompensele salariaților din România și Japonia - Pagina 8
Recompensele salariaților din România și Japonia - Pagina 9
Recompensele salariaților din România și Japonia - Pagina 10
Recompensele salariaților din România și Japonia - Pagina 11
Recompensele salariaților din România și Japonia - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Recompensele salariatilor din Romania si Japonia.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul Resurselor Umane

1. Fundamentele teoretico-metodologice ale managementului comparat al resurselor umane Managementul comparat este o ştiinţă relativ nouă,...

Analiza Activității Primăriei Sectorului 2

Prezentarea Primariei Sectorului 2 al Municipiul Bucuresti Administratia publica are ca scop realizarea unor interese generale ale statului sau...

Managementul Resurselor Umane

1. O PRIVIRE GENERALA – ACTIVITATI SI TENDINTE ÎN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1. Activitati ale managementului resurselor umane Managementul...

Principii Privind Sistemul de Salarizare în România

INTRODUCERE Mi-am propus să studiez în lucrarea de licenţă problematica privind teoriile şi principiile salarizării. Este o provocare pentru mine...

Ai nevoie de altceva?