Agențiile de turism față în față cu criza economică

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3082
Mărime: 163.51KB (arhivat)
Publicat de: Horea Ciobanu
Puncte necesare: 7
Academia de Studii Economice –Bucuresti-

Extras din referat

Top 5 cele mai mari agentii de turism din Romania

Cele mai mari cinci agentii de turism de pe piata, Happy Tour, Paralela 45, Eximtur, Aerotravel si Marshal Turism, au realizat anul trecut vanzari cumulate de aproape 207 milioane de euro, jumatate din incasari provenind din vanzarea de bilete de avion. Cele cinci companii realizeaza aproape 25% din veniturile generate anual de cele 2.500 de agentii de turism din Romania, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar.

Datele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si cele ale jucatorilor din domeniu arata ca valoarea totala a pietei agentiilor de turism este de 700-800 mil. euro si include activitati de incoming (aducerea de turisti straini), outgoing (vacantele turistilor romani), ticketing (vanzare de bilete de avion), turism intern, conferinte sau evenimente de business.

Happy Tour, Paralela 45, Eximtur, Aerotravel si Marshal Turism au raportat la Ministerul de Finante afaceri cumulate de 176 de milioane de euro in anul 2007, ceea ce inseamna ca anul trecut vanzarile acestora s-au majorat cu circa 14%.

Topul agentiilor de turism este condus ca si anul trecut de Happy Tour, agentie preluata la sfarsitul anului 2007 de fondul de investitii spaniol GED Eastern Fund II, parte a companiei spaniole GED Capital Management.Agentia de turism a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 50-51 de milioane, mai mult cu aproape 10% fata de anul anterior, dar sub estimarile anuntate care prezentau venituri cu 5 milioane de euro mai mari. "Deocamdata nu sunt disponibile date legate de profitul net obtinut anul trecut, dar acesta va fi in crestere fata de cele 2 milioane de euro raportate in 2007", a declarat Gabriel Ionescu, noul director al agentiei Happy Tour.In plus, Ionescu anticipeaza pentru anul in curs o crestere cu 5% a vanzarilor ca urmare a faptului ca clientii companii isi vor reduce bugetele de calatorie in contextul economic actual.

Paralela 45, detinuta de omul de afaceri Alin Burcea, care ocupa locul al doilea pe piata si in acelasi timp este cea mai mare agentie cu actionariat romanesc, asteapta o scadere a veniturilor intre 9% si 13% anul acesta."Compania a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 52 de milioane de euro, insa exclusiv din activitatile de turism a obtinut 48 de milioane de euro", a spus Burcea. Strategia companiei vizeaza anul acesta operarea pe destinatii verificate in anii anteriori si dezvoltarea retelei de agentii doar in sistem de franciza.

Un alt jucator important de pe piata de profil, agentia de turism Eximtur, controlata de familia Morariu din Cluj, care a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 40,5 milioane de euro, mai mult cu 15% fata de anul anterior, prevedea la inceputul acestui an o crestere cu 10% a vanzarilor. "Compania a finalizat anul 2008 cu un profit brut de 600.000 de euro fata de 500.000 de euro anul anterior", a declarat Lucia Morariu, unul dintre proprietarii agentiei.

Stagnarea afacerilor anul acesta este asteptata si de agentia Aerotravel Lufthansa City, al carei pachet majoritar de actiuni este detinut de Mihai David.Dupa ce in ultimii patru ani a avut cresteri de peste 20%, atingand o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro in 2008, compania a anuntat ca vizeaza mentinerea veniturilor pe baza unui management efectiv al costurilor, date fiind conditiile din piata.Mai mult decat atat, vanzarile agentiei s-au diminuat usor in luna ianuarie comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, potrivit Claudiei Stan, marketing manager al agentiei.

Cel de-al cincilea jucator de pe piata, Marshal Turism, controlat de Marius Daniel Antonescu, estimeaza pentru 2008 o cifra de afaceri in crestere cu 30% fata de anul anterior cand a avut 23,9 milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei.

Cum vad marii operatori de pe piata afacerile din turism in perioada crizei financiare

Ca urmare a maturizarii pietei, este posibil ca in anul 2009 agentiile de turism sa nu mai inregistreze cresteri asa de mari ale afacerilor.

“In ultimii 3 ani a fost o crestere anuala de circa 20% pe piata de turism, ca urmare a dezvoltarii zborurilor low-cost. Totusi, tind sa cred ca pentru anul 2009 vom fi mai prudenti, ne vom baza mai mult pe consolidarea afacerilor decat pe cresteri, deoarece turismul va fi afectat de cresterea costurilor combustibililor si acest lucru se va reflecta si in afacerile noastre in urmatorul an", a declarat Nicolae Demetriade, director Happy Tour.

"Piata turismului in urmatorul an va inregistra incetiniri semnificative ale ritmului de crestere, insa in opinia noastra aceasta piata nu va stagna", a spus Radu Morariu, director Eximtur.

"In ceea ce priveste agentiile de cartier, nu consider ca numarul sau importanta acestora va scadea in urmatoarea perioada de timp, insa in mod sigur vorbim de o zona instabila, pentru ca vor aparea multe agentii noi, asa cum altele vor disparea", a opinat Morariu, adaugand ca pe piata mai exista loc, insa mai degraba pentru activitati de nisa.

Jucătorii care activează pe piaţa locală a agenţiilor de turism sunt de părere că impactul pe care criza financiară îl va avea pe segmentul de profil din România va fi vizibil după luna martie.

Şi asta pentru că lunile de început ale anului sunt în mod tradiţional mai slabe în ceea ce priveşte vânzările de pachete turistice.

„E o perioadă în care oricum nu prea se vând pachete de vacanţă, de obicei fiind încă valabile pachetele de ski până prin martie sau evenimentele pentru care majoritatea agenţiilor au oferte, ca de exemplu carnavalele de la Veneţia şi Rio, ofertele de Valentine’s Day şi de 1 şi 8 martie care au o perioadă scurtă de şedere, de trei patru zile cel mult.

Cei care călătoresc acum sunt cei cu venituri peste medie care îşi permit să aibă mai multe vacanţe pe an”, a declarat Claudia Stan, marketing manager în cadrul agenţiei de turism Aerotravel Lufthansa City Center.

Happy Tour, cea mai mare agentie de turism de pe piata locala, controlata de fondul de investitii spaniol GED, estimeaza ca 2009 va fi primul an in care volumul afacerilor din turism se va comprima dupa multi ani de crestere.

"Este foarte greu de apreciat cu cat se va reduce piata serviciilor turistice. Parerea mea este ca va fi o reducere mai mare de 10%", a declarat Gabriel Ionescu, cel care l-a inlocuit pe Nicolae Demetriade, fondatorul Happy Tour, la conducerea operatiunilor agentiei de turism.

Agentiile de turism nu se asteapta sa inregistreze profit in 2009, in conditiile in care vanzarile de bilete de avion s-au redus in primele doua luni ale acestui an cu pana la 10%, iar scaderile pe acest segment sunt asteptate sa continue si in urmatoarele luni, pe fondul crizei economice.

In acest an, agentiile nu se mai pot gandi la profit, ca in anii anteriori, avand in vedere situatia economica actuala. Agentiile se vor concentra in special pe mentinerea rulajului de pachete si cresterea numarului de turisti. Totodata, acestea vor acorda mai multa consultanta turistica si vor realiza programe de fidelizare", a declarat ieri Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Potrivit lui Badulescu, mare parte dintre agentii obtin un profit anual de maxim un milion de euro, iar restul circa 1-2 mil. euro pe an. "In 2008, agentiile nu au obtinut profit mai mare de un 1-2 mil. euro. Media comisionului este de 10% din valoarea pachetelor turistice pe care le ruleaza", a spus Badulescu.

Preview document

Agențiile de turism față în față cu criza economică - Pagina 1
Agențiile de turism față în față cu criza economică - Pagina 2
Agențiile de turism față în față cu criza economică - Pagina 3
Agențiile de turism față în față cu criza economică - Pagina 4
Agențiile de turism față în față cu criza economică - Pagina 5
Agențiile de turism față în față cu criza economică - Pagina 6
Agențiile de turism față în față cu criza economică - Pagina 7
Agențiile de turism față în față cu criza economică - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Agentiile de Turism Fata in Fata cu Criza Economica.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de piață privind activitatea Agenției Eximtur

Cap1 Prezentarea agentiei EXIMTUR Fondată în anul 1993 la Cluj Napoca, Compania EXIMTUR a cunoscut o dezvoltare continuă, extinzându-şi reţeaua de...

Analiza agenției de turism Eximtur

1. Informatii generale Adresa: 400103 Cluj Napoca, Romania Str. Saguna nr 34-36 TEL/FAX: +40-264-433.569 Turism intern:+40-753-058.920 Turism...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Agenția de Turism

Definiţia agenţiei de turism Agenţia de turism este întreprinderea, cu scop comercial, care procură şi furnizează turiştilor sau călătorilor...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Te-ar putea interesa și

Locul și Rolul Turismului Internațional în Grecia Posibilități de Dezvoltare a Relațiilor Turistice greco-române

CAPITOLUL I 1. Rolul şi locul turismului în economia mondială 1.1. Scurtă introducere Industria călătoriilor şi a turismului este, în prezent,...

Nevoia de promovare a turismului românesc pentru a diminua efectele crizei globale

INTRODUCERE Cunoscută încă din antichitate, publicitatea a devenit în lumea modernă un fenomen indispensabil. În contextul economiei de piaţă ea a...

Implementarea activității de marketing în dezvoltarea turistică a stațiunii Băile Olănești

Turismul reprezintă în prezent, prin conţinutul şi rolul său, un domeniu distinct de activitate, o componentă importantă a vieţii economice şi...

Analiza evoluției circulației turistice internaționale - studiu de caz - America de Nord

CAPITOLUL 1. Prezentarea conceptelor de bază utilizate în turismul internaţional Turismul, reprezintă un fenomen economico-social propriu...

Turism internațional - Spania

Spania In Spania, Administratia de Stat in domeniul turismului este reprezentata de 3 organisme: Secretariatul de Stat, Directia generala de...

Criza economico-financiară din 2008

Când capitalismul suferă, reţeta e întotdeauna la fel: băncile dau faliment, bursele se prăbuşesc, panica în lanţ distruge totul în jur....

Monitorizare de presă la disciplina tehnologie hotelieră și de restaurant - jurnalul național

Noul ministru interimar al Mediului, Elena Udrea, a declarat, astăzi, că echipa lui Nicolae Nemirschi va pleca, pentru că este normal ca atunci...

Gestiunea Resurselor Umane în Domeniul Turismului Românesc în Perioadă de Criză

Abstract MRU pe plan internaţional şi în România a căpătat o importanţă deosebită, resursele umane fiinde apeciate ca fiind cel mai valoros activ...

Ai nevoie de altceva?