Economia Turismului - Mamaia

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 11989
Mărime: 3.42MB (arhivat)
Publicat de: Didina Olariu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela-Carmen Muntean
Universitatea “Dunãrea de Jos” din Galaţi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor

Cuprins

  1. Memoriu Justificativ 4
  2. Capitolul I. Asezare geografica
  3. I.1 Prezentarea geografica 5
  4. I.2 Clima 6
  5. I.3 Relieful,fauna si flora 6
  6. I.4 Plaja 7
  7. I.5 Apa de mare 7
  8. Capitolul II. Istoria statiunii
  9. II.1 Legenda numelui statiunii 7
  10. II.2 Cum a luat nastere statiunea 8
  11. Capitolul III. Potentialul turistic
  12. III.1 Distractie si Relaxare 11
  13. III.2 Evenimente 18
  14. III.3 Alte recomandari 20
  15. Capitolul IV. Capacitatea de cazare
  16. IV.1 Hoteluri 22
  17. IV.2 Vile si pensiuni 29
  18. Bibliografie 31

Extras din referat

Memoriu justificativ

Am ales staţiunea Mamaia pentru că este cea mai renumită de pe Litoralul Românesc, aşezată pe un prag de nisip, care separă apele sarate ale Marii Negre de apele dulci ale lacului Siutghiol; Este staţiunea de pe litoralul românesc cu cea mai mare capacitate de cazare, cu o dezvoltare foarte dinamica, construindu-se câteva hoteluri noi,restaurante sau comeplexe de magazine. In fiecare an turiştii obişnuindu-se cu faptul că Staţiunea Mamaia îi intâmpină cu ceva nou: palmieri, Aqua Magic, fântâni arteziene, telegondola, autobuze supraetajate etc.

Mamaia, acest uriaş Koh-i-Noor

al litoralului românesc

Văzută prin hublourile marilor păsări metalice vîslind către ea dinspre toate punctele cardinale, prin fereastrele autocarelor ce rulează lin pe asfaltul şoselei care o leagă de poarta albastră a aeroportului international din Mihail Kogălniceanu, Mamaia pare intruchiparea unui basm minunat. Piscuri albe, crescute parcă de-a dreptul din vioriul lacului Siutghiol ori din opalul apelor mării, cu liniile şlefuite sever şi delicat totodată, pînă la precizia şi eleganţa armoniilor arhitecturale, strălucesc in văzduhul aprins pe tot timpul zilelor verii de un blînd incendiu celest, incolăcite adesea pînă la umeri de limbile de flacăra verde ale copacilor.

O Copacabana răsărită la mii de leghe distanţă de ţărmul Braziliei, ca intr-un fantastic joc de-a multiplicarea, aici pe locul intîlnirii cu marea şi soarele a pămîntului României. Aşa a văzut-o reputatul scriitor guatemalez Miguel Angel Asturias, aşa o văd şi o simt brazilienii înşişi. “Nu mi-am imaginat niciodata că voi intîlni aici, pe ţărmul românesc al Mării Negre o aşezare de vacanţă care să-mi amintească atît de mult de Copacabana noastră”, mărturisea in urmă cu cîţiva ani unui reporter al ziarului “Litoral”, căpitanul de marină comercială Carlos Alexandre Daibert, comandantul cargoului “Barao do Rio Branco”, aparţinînd unei companii de navigaţie din Sao Paolo. “Singura deosebire dintre Mamaia şi Copacabana mi se pare a sta in culoarea nisipului: alb, la noi ca argintul, galben, aici ca aurul înnobilat de vechime”. Pentru ca un alt “lup de mare”, vestgermanul Walter Radisch, coborît de pe puntea vaporului “Alsterdam” de-a dreptul in lumea unei sărbători româneşti, in grădina restaurantului “Vatra”, să exclame entuziast: “Credeam că ştiu totul despre Mamaia din prezentările domnului Nekerman, apreciat la noi drept omul in stare să facă totul. Văd însă că m-am inşelat, că Mamaia e infinit mai frumoasă in realitate decît prospectele făcătorului nostru de minuni”.

Capitolul I. Aşezare geografica

I.1 Prezentarea geografica:

Spatiile verzi dintre B-dul Lenin si malurile lacului Tabacariei, alcatuiesc un imens parc, care impreuna cu constructiile noi face tot mai mult legatura intre Constanta si una dintre cele mai frumoase statiuni de pe litoral: Mamaia.

Mamaia este o staţiune turistică de vară pe malul vestic al Mării Negre. Este situată în nordul oraşului Constanţa, România. Mamaia nu este o localitate de sine stătătoare ci un cartier al Constanţei cu foarte puţini locuitori permanenţi (sub 50), fiind însă suprapopulată pe parcursul verii. Construcţia unor ansambluri rezidenţiale, care se desfăşoară în prezent pe malul lacului Siutghiol, va schimba probabil această stare de fapt.

Plaja se intinde pe o lungime de 8 km in directia nord-sud cu expunere totala spre rasarit. Largimea maxima este in partea de nord. Suprafata aproximativa este de cca 70 ha. Aproape pretutindeni grosimea stratului de nisip este de peste 3 m. Sub acest strat se randuiesc alte orizoturi de nisip (unul amestecat cu scoici, un altul de culoare cenusie deschisa si de o grosime de 1-2 m). Ocrotita de un golf larg,care se deschide intre capul Midia si peninsula Constanta, plaja este acoperita cu nisip fin si are o suprafata plana, usor inclinata spre mare.

Din gara Constanta poate fi folosit troleibuzul nr.22, care circula pana in capatul de nord al bulevardului dintre hotelurile turistice si marginea lacului Siutghiol.

Pentru vilegiaturistii care vin la Mamaia cu autoturisme sau autobuze pe soseaua Hirsova - Constanta sau Tulcea – Constanta a fost deschisa o artera de comunicatie directa, care nu mai trece prin Constanta. Dupa ce depasesc comuna Ovidiu si Palazu Mare, soseaua are o derivatie din drumul national nr. 2 A, ajungand direct la Mamaia, trecand peste pragul care separa lacul Siutghiol de lacul Tabacariei. In statiune exista locuri de parcare, iar in partea de nord a acesteia sunt amenajate terenuri de camping.

Dupa complexele hoteliere in dreptul carora se afla, plaja este impartita in mai multe sectoare purtand numele acestora : Neptun, Sirena, Ovidiu, Cazino, Bucuresti, International, Palas etc. In dreptul acestor sectoare se afla, pe linia troleibuzelor, statiile cu numele corespunzatoare complexelor.

Pe partea stanga a bulevardului se afla lacul cu apa dulce Siutghiol, unde a fost creata o baza pentru sporturi nautice.

Lacul Siutghiol este unul din cele mai mari lacuri marine din Romania, acoperind o suprafata de 21 km². E lung de 8 km, iar latimea variaza intre 700 si 4 km. Adancimea medie se mentine intre 6-8m ; fundul sau este cu 5m sub nivelul marii, iar oglinda apei 1,70 – 2,30 m deasupra nivelului Marii Negre. Lacul este alimentat in buna parte de izvoarele carstice subterane care au contribuit la indulcirea apelor sale. Pe langa valoarea lui ca baza sportiva, lacul Siutghiol indeplineste si functii economice, apele alimentand unele unitati industriale din apropiere si culturile irigate ale cooperativelor agricole de productie aflate pe malul sau. Prin canale si ecluze, Siutghiolul alimenteaza si cele doua lacuri vecine, Tasaul si Tabacaria.

Constanta Mamaia Navodari Agigea Eforie Nord Eforie Sud Techirghiol Costinesti Mangalia

Constanta - 6 20 10 14 19 18 28 44

Mamaia 6 - 26 16 20 25 24 34 50

Navodari 20 26 - 30 34 39 38 44 64

Agigea 10 16 30 - 4 9 8 18 34

Eforie Nord 14 20 34 4 - 5 4 14 30

Eforie Sud 19 25 39 9 5 - 9 9 25

Techirghiol 18 24 38 8 4 9 - 18 34

Costinesti 28 34 48 18 14 9 18 - 16

Mangalia 44 50 64 34 30 25 34 16 -

Preview document

Economia Turismului - Mamaia - Pagina 1
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 2
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 3
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 4
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 5
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 6
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 7
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 8
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 9
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 10
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 11
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 12
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 13
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 14
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 15
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 16
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 17
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 18
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 19
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 20
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 21
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 22
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 23
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 24
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 25
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 26
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 27
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 28
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 29
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 30
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 31
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 32
Economia Turismului - Mamaia - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Economia Turismului - Mamaia.docx

Alții au mai descărcat și

Strategii de dezvoltare economică și turistică - stațiunea Călimănești-Căciulata

Introducere Cu toate că majoritatea specialiştilor consideră turismul un fenomen specific perioadei contemporane, acesta s-a conturat la sfârşitul...

Amenajarea stațiunii Mamaia Sud

Situată la 6 km nord de Constanța, Mamaia este cea mai mare stațiune de pe litoralul românesc al Mării Negre, cunoscută și sub numele de Perla...

Industria Hotelieră

1. Definirea industriei hoteliere Turistul este un client pretenţios. În plus, cererea lui este motivată divers şi se schimbă in pas cu...

Promovare turistică online locații turistice - hoteluri, pensiuni, vile, moteluri

Strategia de promovare: O importanţă mai mare în anticiparea produsului turistic o are modul de promovare pe piaţă. Pentru aceasta trebuie...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Determinarea gradului de atractivitate a Stațiunii Mamaia

1. Prezentarea generala a statiunii Mamaia este o statiune balneoclimaterica maritime de interes general, cu functionare sezoniera situata in...

Relansarea turismului în Stațiunea Mamaia

CAP.1 Prezentare generală 1.1 Pozitie geografica Statiunea Mamaia se aflã la aproximativ 5 Km de Constanta, oras cu o populatie de aproximatix...

Industria hotelieră din România - Iași

Industria Hoteliera din Romania Romania este una dintre pietele hoteliere cu cei mai mari indici de crestere din Europa, atat in planul...

Te-ar putea interesa și

Probleme actuale privind oferta turistică a stațiunilor de litoral Mamaia și Halkidiki

INTRODUCERE La sfârşitul secolului XX şi începutul celui de-al treilea mileniu, industria turismului şi a călătoriilor reprezintă, pe plan...

Oferta turistică pe litoral

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico – social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii şi influenţat de...

Structurile de primire turistică din stațiunea Mamaia - Forme de organizare și valorificare turistică

CONSIDERAŢII GENERALE Am ales staţiunea Mamaia deoarece este cea mai renumită de pe litoralul românesc, aşezată pe un prag de nisip, care separă...

Strategii de Marketing - Hotel Parc Mamaia

CAPITOLUL 1 TURISMUL ÎN ECONOMIA NAŢIONALĂ 1.1 LOCUL ŞI ROLUL TURISMULUI ÎN ECONOMIE În noianul de transformări produse în viaţa...

Analiză Comparativă între Turismul Românesc de Litoral și Turismul Practicat pe Litoralul Grecesc

Introducere La sfârşitul secolului XX şi începutul celui de-al treilea mileniu, industria turismului şi a călătoriilor reprezintă, pe plan...

Timpul Liber, Agrementul și Serviciile Turistice

CAPITOLUL 1- TIMPUL LIBER- IMPORTANŢA ÎN DEZVOLTAREA TURISMULUI Timpul liber este o componentă a nivelului de trai şi a calitaţii vieţii, exprimă...

Diversificarea serviciilor turistice la Hotelul Best Western Savoy în contextul serviciilor oferite în stațiunea Mamaia

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Turismul zilelor noastre poate fi definit ca un fenomen social – economic, ce cuprinde relatiile ce au loc in societate...

Monografie Constanța

CAPITOLUL I Conditiile locale de asezare si dezvoltare, limitele si suprafata orasului Municipiul Constanta este asezat in judetul Constanta in...

Ai nevoie de altceva?