Cuprins
- Capitolul 1. Motivarea alegerii destinaţiei turistice 2
- Capitolul 2. Prezentarea contextului economic local 4
- Capitolul 3. Prezentarea potențialului turistic al destinației 6
- Capitolul 4. Prezentarea infrstructurii turistice 9
- 4.1 Unități de cazare
- 4.2 Unități de alimentație
- 4.3 Agrement
- 4.4 Centre de informare turistică
- Capitolul 5. Propuneri pentru dezvoltarea ecoturismului 13
- Bibliografie
Extras din referat
Am ales ca temă de prezentare Parcul Național Piatra Craiului deoarece, datorită amplasării cât și a aspectului deosebit pe care îl are, se încadreaza fără mari dificultăți printre cele mai frumoase rezervații naturale din România.
Amplasat în Carpații Meridionali între județele Brașov și Argeș, masivul Piatra Craiului se întinde pe o suprafață de 200 km² și este format într-o mare măsură din roci calcaroase. Masivul se diferențiază de celelalte masive și de celalalte grupe montane învecinate, Munții Leaota, Munții Bucegi, Munții Făgăraș, Munții Iezer-Papusa. În timp ce aceste grupe montane sunt formate aproape exclusiv din roci cristaline, masivul Piatra Craiului este alintat ca fiind o “lamă abruptă și tăioasă” formată din roci calcaroase pe o lungime de 24-26 km și o lățime de 6-8 km. Altitudinea maximă a Pietrei Craiului este atinsă în vârful Vârful La Om, cunoscut și ca Piscul Baciului, având 2.238 m. Masivul are numeroase piscuri peste 2.000 de metri altitudine (Vf. Padina Popii (2.025 m), Vf. Ascuțit (2.150 m), Vf. Țimbalul Mare (2.177 m), Vârful dintre Țimbale (2.170 m), Vf. Sbirii (2.220 m), Vf. Căldării Ocolite (2.202 m) ).
Datorita caracteristicilor sale specifice, Piatra Craiului este unul dintre cele mai atractive masive montane din țara noastră, frumusețea peisajelor sau a locurilor din jurul masivului find cunoscute și peste granițele României. Sălbăticia oferită de zonele înpadurite, imaginea impunătoare și siguranța oferită de tavanul alb de stâncă, cât și linistea pe care o întâlnești pe crestele imbricate in vant, fac din Piatra Craiului un loc în care să iți doresti să ajungi si pe care să-l protejezi dorind să-l gasesti acolo, în aceleasi condiții, ori de câte ori ai ocazia să te refugiezi în mijlocul naturii.
Piatra Craiului este o rezervație naturală apreciată în rândul turiștilor, tot mai mulți turiști pasionați de excursii montane dar nu numai, aleg ca destinație masivul Piatra Craiului.
Capitolul 2. Prezentarea contextului economic local
Unităţile administrativ teritoriale situate în vecinătatea masivului Piatra Craiului sunt:
-Oraș Zărnești format din localitățile:
- Zărnești (reședința)
- Tohanu Nou
-Comuna Moeciu formată din satele:
- Cheia
- Drumul Carului
- Măgura
- Moeciu de jos (reședința)
- Moeciu de sus
- Peștera
-Sat Șirnea
Comunitățile locale au interese în zona masivului Piatra Craiului prin deținerea de terenuri, utilizarea resurselor naturale. La rândul lor viața și activitatea le este influențată de vecinatatea cu aria naturală protejată.
Principalele activităţi economice care se desfăşoară în zonă sunt agricultura cu caracter de subzistenţă cu două ramuri principale:
-creşterea şi exploatarea animalelor
-cultivarea terenurilor.
Bibliografie
1. Raport de activitate al PNC 2016;
2. Planul de management al Parcului Național Piatra Craiului;
3. Candrea A.N., Suport de curs – Ecoturism și turism rural, Brașov, 2013;
4. www.wikipedia.ro
5. www.google.ro/images
6. www.turist-info.ro
7. http://www.pcrai.ro/lang-ro/6/Parcul.html
8. http://www.pensiunepiatracraiului.ro/atractii.html
9. Costea F, Capotă V., Turism și Alimentație, Editura Cd Press, 2009;
Preview document
Conținut arhivă zip
- Parcul National Piatra Craiului.docx