Tur Rural - Suedia

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2999
Mărime: 867.96KB (arhivat)
Publicat de: Cipriana Chirilă
Puncte necesare: 5
Academia de Studii Economice din Moldova Facultatea “Bussines și Administrarea Afacerilor” CATEDRA “Turism și serviciilor hoteliere”

Extras din referat

Spaţiul rural care presupune câmpuri extinse de culturi sau pajişti naturale, ţărani şi un mod de viaţă opus urbanului- ocupă cea mai mare parte din suprafaţa totală a oicumenei. Deşi se află în diferite stadii de evoluţie de la un loc la altul, de la un moment la altul, funcţiile sale esenţiale rămân cele primare. Funcţia sa de bază- producţia alimentară influenţează încă într-o măsură determinată calitatea vieţii în mediul rural. Dobândirea şi asumarea de noi funcţii, între care se poate înscrie cu succes şi cea turistică , oferă posibilităţi certe de revigorare social economică a aşezărilor rurale şi implicit diminuarea dependenţei de activităţi primare.

Turismul rural nu este un fenomen recent. Interesul pentru petrecerea timpului liber la ţara s-a dezvoltat încă din secolul XIX în ţări precum Franţa, Marea Britanie, Germania ş.a. , ca o reacţie faţă de stresul şi condiţiile sordide ale oraşelor aflate în plină expansiune în contextul dezvoltării impetuoase a industriei.

Un factor care a marcat decisiv promovarea turismului rural în ţările Europei Occidentale a survenit în deceniul 5 al secolului nostru când, în majoritatea legislaţiilor europene, s-a adoptat sistemul concediilor de odihnă plătite de către angajatori. Acest fapt a generat o cerere turistică fără precedent care a stimulat afirmarea unor forme inedite de prestaţie turistică în mediul rural. În scurt timp activitatea turistică desfăşurată în mediul rural a căpătat ponderi notabile în numeroase ţări din Europa.

Fiind un fenomen socio-economic relativ recent, preocupările de a defini turismul rural sunt relativ sporadice şi eterogene, ele avându-şi sursă în interesul acordat acestei problematici de către diverse categorii de specialişti:sociologi, economişti, geografi, specialişti în amenajarea teritoriului, psihologi etc.Astfel pot fi sesizate mai multe accepţiuni dintre care menţionam:

Accepţia psihologică - potrivit căreia turismul rural poate fi definit ca o formă particulară de turism bazată pe o anumită „artă” a primirii turistului . Astfel turismul rural este o „stare de spirit” care implică deopotrivă ospitalitate din partea comunităţii rurale şi respect şi consideraţie pentru mediul rural, din partea turistului.

Accepţia sociologică- potrivit căreia turismul rural se practică în sânul societăţilor rurale înţelese ca spaţii de viaţă cotidiană în care turistul descoperă ţăranul, folclorul rural, sărbătorile tradiţionale etc. Prin urmare, se presupune inserţia turistului în societatea rurală potrivit dorinţei sale de a descoperi un mod de viaţă autentic şi inedit.

Accepţia geografică- aparent mai puţin restrictivă care relaţionează turismul rural cu existenţa spaţiului rural corespunzător. Turismul rural este definit ca fiind formă de turism care se manifestă în spaţiul rural, indiferent care sunt caracteristicile fizico-geografice şi demografice ale acestuia.

Turismul rural poate fi definit în sensul satisfacerii următoarelor cerinţe:

localizare în zonă rurală şi funcţionalitate rurală bazată pe trăsăturile particulare ale lumii rurale: gospodăria ţărănească, spaţii largi, contact cu natura şi cu patrimoniul material şi spiritual al comunităţii săteşti, o cerinţă fundamentală este păstrarea tradiţiilor naturale şi asigurarea unei dezvoltări progresive lente, în concordanţă cu posibilităţile materiale şi afective ale familiilor locale; în acest sens este esenţială plasarea turismului rural sub controlul colectivităţilor locale şi dezvoltarea sa într-o formă care să satisfacă pe termen lung interesele regiunii; turismul rural trebuie să constituie o forţă de conservare a ruralităţii şi nicidecum una de susţinere a urbanizării.

În concluzie, turismul rural poate fi definit ca fiind acel tip de activitate turistică asociată mediului rural, care gestionată într-un mod adecvat asigură perenitatea spaţiului rural şi convergenţa intereselor economice şi spirituale ale ofertanţilor de produse turistice şi respectiv clientelei turistice.

TURISMUL RURAL IN SUEDIA

Suedia este un stat în Europa de Nord, situat în partea estică a peninsulei Scandinave, la ţărmurile Mării Baltice (Golful Botnic). Cuprinde şi numeroase insule din Marea Baltică .

Suedia este un tărâm al contrastelor, de la influenţele daneze din sud-vest până la laponii nomazi de la Cercul Arctic. În vreme ce zonele urbane sunt stilate, moderne şi sofisticate, zonele rurale oferă plăceri simple celor care caută liniştea.

Preview document

Tur Rural - Suedia - Pagina 1
Tur Rural - Suedia - Pagina 2
Tur Rural - Suedia - Pagina 3
Tur Rural - Suedia - Pagina 4
Tur Rural - Suedia - Pagina 5
Tur Rural - Suedia - Pagina 6
Tur Rural - Suedia - Pagina 7
Tur Rural - Suedia - Pagina 8
Tur Rural - Suedia - Pagina 9
Tur Rural - Suedia - Pagina 10
Tur Rural - Suedia - Pagina 11
Tur Rural - Suedia - Pagina 12
Tur Rural - Suedia - Pagina 13
Tur Rural - Suedia - Pagina 14
Tur Rural - Suedia - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Tur Rural - Suedia.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Promovarea și Comercializarea unui Circuit Turistic

Cuvânt înainte Această lucrare are ca temă comercializarea şi promovarea unui circuit turistic din judeţul Braşov, zonă care este unică pentru că...

Turism Rural și Agroturism

1.1. DEFINIREA NOŢIUNII DE TURISM RURAL Turismul rural nu este un fenomen nou, având o tradiţie de lungă durată în unele ţări europene cum ar fi...

Ai nevoie de altceva?