Extras din seminar
SPEȚA 1
În perioada insurecției izbucnite în Filistinia, J.C., a fost reținut de către autoritățile statului, în temeiul prevederilor Codului Penal și al celui de Procedură Penală filistine, pentru săvârșirea infracțiunilor de atentat la siguranța națională și uneltire împotriva democrației, și deținut în penitenciarul de maximă siguranță din capitala Filistiniei. J.C. a fost pus în libertate 45 de zile mai târziu printr-o decizie a procurorului militar în care se dispunea neînceperea urmăririi penale pentru infracțiunea de atentat la siguranța națională și schimbarea încadrării faptei de uneltire împotriva democrației în cea de tulburare a liniștii publice, precum și continuarea cercetărilor în stare de libertate. În perioada detenției J.C. a fost supus unui control medical obligatoriu pentru persoanele deținute într-un penitenciar de maximă siguranță, control ce a arătat că J.C. suferea de hermafroditism, acesta suferind o primă intervenție chirurgicală în acest sens. În ciuda solicitărilor lui J.C. acesta nu a avut acces la un avocat, nu și-a putut contacta familia și nu a fost adus în fața vreunei instanțe.
După eliberare, J.C. a încercat să înființeze Asociația Victimelor Autorităților Filistine, care reunea persoane ce au fost deținute în perioada insurecției din Filistina. În urma demersurilor făcute, Tribunalul din capitala Filistina a respins în mod definitiv înregistrarea asociației al cărei președinte era J.C., motivând că președintele acestei asociații este supus unei cercetări penale, iar din dosarul de cercetare penală al acestuia, și mai ales din înregistrările convorbirilor telefonice efectuate cu acordul procurorului de caz pe întreaga perioadă a cercetării penale, rezultă că scopul asociației este anticonstituțional urmărind să înlăture guvernul actual din Filistinia. În urma acestei decizii, J.C. a acordat un amplu interviu ziarului Vox Patriae în care critica abuzurile autorităților și solicita tuturor victimelor autorităților filistine să lupte împotriva acestor abuzuri. Două zile mai târziu, ziarul Tabloid Per Sempre, apropiat puterii din Filistinia, a publicat un articol denigrator la adresa lui J.C. în care oferea informații din dosarul medical al lui J.C din perioada detenției și dezvăluia că în urmă cu puțin timp lui J.C. îi fusese refuzată de către primarul capitalei Filistiniei o cerere de a se căsători pe motiv că „identitatea sa sexuală este incertă”. De asemenea, un al doilea tiraj al ziarului Vox Patriae în care se afla interviul cu J.C. a fost retras de la comercializare ca urmare a unei decizii luate de o instanță din capitala Filistiniei la solicitarea procurorului de caz, în decizie afirmându-se că articolul publicat afectează în mod grav autoritatea și imparțialitatea puterii judecătorești, având în vedere că J.C este cercetat într-un dosar penal iar dezbaterea în presă a acestui subiect ar impieta asupra desfășurării actului de justiție în momentul în care cauza în care este cercetat J.C. ar fi adusă în fața unei instanțe. J.C. s-a adresat instanțelor din Filistinia în vederea apărării drepturilor sale recunoscute prin Convenție, iar în urma epuizării tuturor căilor de recurs interne a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Filistinia este stat parte la Convenție.
1. Care sunt articolele din Convenția Europeană a Drepturilor Omului pe care și-ar putea întemeia J.C. cererea adresată Curții? (1 punct)
J.C. își poate întemeia cererea adresată Curții pe încălcarea următoarelor drepturi prevăzute de Convenția EDO:
- Articolul 6 (Dreptul la un proces echitabil) - J.C. a fost reținut în închisoare timp de 45 de zile, timp în care deși a solicitat asistența unui avocat sau judecarea lui în fața unei instanțe, acestea i-au fost refuzate. Astfel, în concret, acestuia i se încalcă dreptul de a se apăra în mod eficient prevăzut de art. 6, alin. 3( c ) și dreptul de acces la un tribunal.
- Articolul 11 (Libertatea de asociere) - Lui J.C. i se încalcă acest drept prin faptul că Tribunalul i-a respins în mod definitiv posibilitatea de a-și înregistra asociația motivându-și decizia pe faptul că J.C., președintele asociației, este supus unei cercetări penale și datorită faptului că există suspiciuni cum că scopul asociației este neconsitituțional, ba mai mult, acesta urmărind de fapt să înlăture guvernul din Filistina. Încălcarea acestui articol trebuie coroborat cu art. 6 întrucât deși J.C. este urmărit penal, el beneficiază în continuare de prezumția de nevinovăție, până în momentul în care vinovăția acestuia va fi legal stabilită, și cum acesta nu a avut șansa de a se apăra în fața unei instanțe și de a-și expune argumentele cu privire la învinuirile ce i se aduc și cu privire la înregistrările convorbirilor telefonice, respingerea în mod defintiv a cererii lui este nelegală.
- Articolul 8 (Dreptul la respectarea vieții private) - Acest drept este încălcat prin faptul că ziarul Tabloid Per Sempre a publicat un articol despre J.C. în care se urmărea denigrarea acestuia prin menționarea problemelor sale medicale și prin aducerea la cunoștința publică a faptului că persoanei în cauză i-a fost respinsă cererea de căsătorie pe motiv că „identitatea sa sexuală este incertă”, ori aceste informații de ordin medical sunt informații confidențiale, care nu pot fi divulgate fără acordul persoanei despre care este vorba și cu atât mai mult nu pot fi publicate într-un articol care are ca scop denigrarea unei persoane.
- Articolul 12 (Dreptul la căsătorie) - J.C. este privat de acest drept întrucât primarul capitalei Filistiniei i-a refuzat cererea de a se căsători datorită faptului că J.C. suferă de o condiție medicală numită hermafroditism astfel că primarul consideră că identitatea sexuală a lui J.C. este incertă. O astfel de motivare nu poate fi legală întrucât doar un medic poate decide dacă o persoană este aptă să întemeieze o familie sau nu, nicidecum un primar.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Spete rezolvate - drepturile omului.docx