Banco Santander

Seminar
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1881
Mărime: 22.05KB (arhivat)
Publicat de: Vlaicu Burlacu
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

Banco Santander

Banco Santander este cea mai mare bancă din zona euro, s-a format ca urmare a mai multor fuziuni, precum şi datorită unor importante achiziţii cum ar fi Banco Central Hispano (care s-a format la rândul ei prin fuziunea băncilor Banco Central şi Banco Hispano), achiziţia de la statul spaniol a Banco Espanol de Credito (Banesto) şi altele, dezvoltându-şi foarte mult aria geografică şi de activitate. Banca Santander, cea mai mare bancă din Spania cu 834 de miliarde € (1,1 mii de miliarde $) în active la 31 decembrie 2006, este rezultatul fuziunii din 1999 dintre Banco Santander şi Banco Central Hispano Americano.

Istoric

Banca Santander s-a înființat la 15 mai 1857 printr-un decret regal dat de regina Elisabeta a II-a. A fost o bancă deschisă în străinătate pentru a asigura schimburile comerciale dintre nordul Spaniei şi America Latină.

Între anii 1900 şi 1919 , Banca Santander şi-a dublat bilanţul prin majorarea capitalului la 10 milioane de peseta crescând veniturile şi cifra de afaceri la o jumătate de milion de peseta profit în anul 1917, având rentabilitatea plasată peste media societăţilor de credit spaniole. De asemenea, pe parcursul acestor ani, se fondează cele trei mari bănci spaniole care în cele din urmă vor fi integrate în Santander: Banca Spaniolo-Americana (1900), Banca Spaniolă de Credit (1902) şi Banca Central (1919).

În februarie 1920 Lopez Emilio Botin şi este numit primul preşedinte al Băncii Santander, în 1934 acesta a fost numit director general al bănci şi în 1950 conduce un mare proces de expansiune din Spania, care va continua în anii 60 cu achiziţionarea unui număr mare de bănci locale .

În 1942 a achiziţionat Banca de Avila care i-a permis să se stabilească în Madrid şi în 1946 cumpără vechea sa rivală Banca Mercantil. În 1947 deschide primul sediu în America la Havana (Cuba), urmat de altele în Argentina, Mexic, Venezuela, şi de asemenea, unul în Londra, creând în 1956 Departamentul American-Latin al Băncii.

La împlinirea a 100 de ani de existenţa Banca Santander a devenit a şaptea instituţie financiară din Spania. Achiziţionează în 1976 prima bancă naţională din Puerto Rico şi Banca Spaniolă Chile în 1982, Santander devenind un pionier al băncilor comerciale în America Latină.

La sfârşitul anilor 80, Banca Santander îşi întăreşte prezența în Europa prin achiziţia în Germania a CC-Bank, o organizaţie cu mai mult de trei decenii experienţă în finanţarea pieţei auto, pentru Bank of America. A mai achiziţionat, de asemenea, o participaţie în Banca de Comerţ şi în industria din Portugalia şi alianţa strategică cu Royal Bank of Scotland, în 1988, iar în 1994 achiziţionează Banca Spaniolă de Credit (Banesto).

În ianuarie 1999, Banco Santander şi BCH realizează prima fuziune din zona euro a băncilor importante din Europa. Astfel s-a născut cea mai mare instituţie financiară din Spania şi liderul din zona spaniolo-americană. Ulterior, Banca Santander a cumpărat Grupul Financiar Totta y Açores y Crédito Predial Portugués din Portugalia.

Începând cu anul 2000, se alătură grupului, Banespa în Brazilia, Grupo Serfin în Mexic şi în Chile Santiago Banco. Acest lucru a întărit poziţia grupului ca prima franciză financiară în America Latină.

În 2003, grupul a înfiinţat Santander Consumer atunci când a fuzionat cu compania germană CC-Bank, cu italienii de la Finconsumo, Hispamer din Spania şi alte grupuri. Această nouă franciză a consumatorului bancar are o prezenţă în 12 ţări europene (Spania, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Germania, Olanda, Polonia, Cehia, Austria, Ungaria, Norvegia şi Suedia), în SUA, prin Drive Finance.

În 2004, în luna noiembrie, are loc un alt reper important: intrarea în Grupul Abbey, a şasea bancă din Marea Britanie, iar în anul următor Santander a ajuns la un acord pentru a dobândi o participaţie de 19,8% în Sovereign Bancorp, un număr de 18 bănci din Statele Unite.

În 2007, Santander sărbătoreşte 150 de ani fiind douăsprezecea bancă din lume după capitalizarea bursieră, a şaptea de profit şi de stat cu cea mai mare reţea de retail din lumea occidentală: 10852 sucursale. Santander are loc într-un consorţiu cu Royal Bank of Scotland şi Fortis achiziţionarea de ABN Amro, cu care Banco Real din Brazilia câştigă, dublându-și prezenţa sa în această ţară.

În 2008, Santander a continuat să crească făcând achiziţii importante într-o piaţă strategică pentru Bancă şi anume Regatul Unit. Astfel, s-au alăturat Alliance & Leicester şi Bradford & Bingley, astfel crescând Santander cu mai mult de 1.300 de birouri în ţară şi a devenit a treia mare bancă de depozite. Cu 8,876 milioane de euro în profit, Santander a devenit a treia bancă din lume la rezultate.

În 2009, Santander intră în afaceri comerciale bancare în SUA prin achiziţionarea Suveran, care are 722 de birouri în nord-estul SUA.

Structură

Banca Santander are o reţea ce se întinde pe tot teritoriul Spaniei, dar şi pe pieţele bancare reprezentative din Europa în ţări precum: Marea Britanie, Germania, Italia, Norvegia, Finlanda, Olanda, Belgia, Danemarca, Austria, Polonia, Ungaria, dar mai ales în America Latină prin activităţile ce le desfăşoară în Brazilia, Argentina, Mexic, Peru, Chile, Venezuela, Costa Rica, Uruguay ş.a. Santander este prezentă şi pe piaţa SUA prin achiziţia Sovereign Bancorp.

Banco Santander combină politici comune corporative şi divizii cu implementarea la nivel local în ţările în care operează, având astfel avantaje competitive la scară internaţională.

În conformitate cu criteriile stabilite de Noile Standarde Internaţionale de Contabilitate, grupul structurează domeniile sale de activitate pe două nivele: nivelul principal sau geografic, şi nivelul secundar, în funcţie de tipul de afacere.

Preview document

Banco Santander - Pagina 1
Banco Santander - Pagina 2
Banco Santander - Pagina 3
Banco Santander - Pagina 4
Banco Santander - Pagina 5
Banco Santander - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Banco Santander.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Managementul Riscurilor Bancare

INTRODUCERE În ultimele două decenii ale secolului XX, studiul băncilor şi activităţii bancare a constituit, pentru cercetători, unul dintre cele...

Monografia Sistemului Bancar Spaniol

CAP 1. SISTEMUL BANCAR SPANIOL Sistemul bancar reprezintă ”ansamblul instituţiilor, relaţiilor financiar-bancare, normelor, infrastructurilor,...

Monografie - Sistemul bancar spaniol

I. Sistemul bancar spaniol Sistemul bancar spaniol a avut o dinamică deosebită în ultimele decenii, suferind numeroase transformări datorate...

Monografia Sistemului Bancar din Spania

Capitolul 1 Sistemul bancar din Spania 1.1. Istoria sistemului bancar din Spania Sistemul bancar spaniol a luat naștere o dată cu crearea primei...

Sistemul Bancar din Portugalia - Monografie

1. Sistemul bancar al Portugaliei De la aderarea la Comunitatea Europeana din 1986, economia Portugaliei a devenit o economie diversificată bazată...

Activitatea Bancară la Nivel Internațional Întreprinse de Băncile din Spania

Capitolul I. Prezentarea sistemului bancar Spaniol 1.1 Istoricul sistemului bancar În vremea epocii lui Jaime I el Conquistador (1213-1276) au...

Monografia Sistemului Bancar din Spania

Prefaţă Din multitudinea de sisteme ce definesc existenţa unei naţiuni la un moment dat, şi care se întrepătrund şi intercondiţionează în procesul...

Monografia unei bănci cu caracter internațional - Banco Bilbao Vizcaya Argentaria

CAP I. SISTEMUL BANCAR DIN SPANIA Sistemul bancar din Spania a înregistrat o dinamică semnificativă în ultimele decenii, suferind ample...

Ai nevoie de altceva?