Extras din seminar
În condiţiile lumii contemporane, participarea activă la diviziunea internaţională a muncii reprezintă o componentă esenţială a procesului de dezvoltare a fiecărei ţări. “Globalizarea” este un fenomen extins de natură economică, socială și politică, care implică interacțiunea tuturor statelor pentru a spori comerțul, dar înseamnă în același timp libertatea oamenilor, dependență și idei la scară mondială. Scopul lucrării este acela de a oferi o viziune cât mai amplă asupra dezvoltării în timp a globalizării, faptele și aspectele care au dus la acest fenomen, beneficiile, cât și efectele nefavorabile la care s-au ajuns.
Procesul acestei creșteri a început prin anii ’80, în prezent manifestându-se mult mai puternic. Literatura franceză promovează conceptul de mondializare (mondialisation), iar cea anglo-americană îl preferă pe cel de globalizare (globalization) pentru a descrie şi caracteriza acelaşi fenomen. S-au lărgit legăturile economice pe piață a bunurilor și serviciilor, datorită științei, tehnologiei, marketingului și sistemului financiar, oamenii fiind atrași tot mai mult de acest fenomen și răspund cerințelor. Pe lângă aceste lucruri organizațiile de natură guvernamentală sau nongurvenamentală propun dezbateri și acțiuni care privesc comunitatea globală. Lumea trebuie să nu se mai ascundă și să nu mai stea izolată, din contră, acest concept însemnând apropierea oamenilor și comunicare, libera circulație a oamenilor, a bunurilor și mărfurilor și cunoașterea culturilor. Deși globalizarea ar trebui să fie un proces a creșterii economice și să ducă la o dezvoltare durabilă care să nu afecteze resursele de bază ale planetei, din păcate acest lucru se întâmplă de atâta timp și este cam greu de oprit, deoarece fiecare consumă fără raționament, provocând destul de multe decalaje economice la scară continentală și subcontinentală. Există state care sunt catalogate mari puteri economice și se spune că globalizarea ar protejate interesele acelor state și le-ar promova, cum ar fi Statele Unite.
Gradul de globalizare al țării se măsoară prin nivelul de deschidere a economiei acesteia față de exterior și prin ponderea comerțului exterior în PIB și mediului investițional. La baza evaluării nivelului de globalizare al economiei se află gradul de internaționalizare a acesteia.
Marii economiști ai lumii au abordat anumite aspecte ale perspectivei economiei mondiale care acum se adeveresc. De la David Ricardo, Adam Smith sau John Maynard Keynes până la Friedrich Hayes, Douglass North sau Milton Friedman, deținătorul premiului Nobel pentru economie, au pre-figurat globalizarea și efectele acesteia. Reamintim faptul că Alfred Marshall a sugerat creșterea inegalității în America. Inegalitatea este o problemă pentru multe națiuni, inclusiv Marea Britanie, unde disparitățile economice au contribuit la crearea unei reacții împotriva globalizării și chiar împ-otriva capitalismului. David Ricardo a precizat că există anumite efecte aduse de comerț, astfel unele grupuri vor câștiga, altele vor pierde, chiar dacă economia globală va câștiga. Este dificil să se delimiteze efectele asupra inegalității care provin din comerț, față de cele care apar din cauza schimbărilor tehnologice. Deși există măsuri care pot fi incluse în acordurile comerciale pentru a se asigura că sunt îndeplinite standardele adecvate pentru protecție, măsurile de politică internă, cum ar fi redistribuirea și cheltuielile, au o probabilitate mai mare de a contribui la creșterea inegalităților. Avuția națională a multor țări se bazează pe valorificarea resurselor din țările mici, în curs de dezvoltare, care nu au capacitatea să-și exploateze și valorifice resursele de care dispun. Acest lucru se referă la efectele negative resimțite de cei mici.
Avantajul globalizării îl reprezintă accesul rapid al oamenilor la informații științifice, informaționale și tehnologice în orice parte a planetei. A reușit, de asemenea, să îmbunătățească efi-ciența și rolul guvernării în economie. Comerțul internațional a ajutat numeroase țări să-și dezvolte exporturile. Datorită globalzării, multor locuitori ai țărilor sărace li s-a oferit accesul la cunoaștere și informații. Globalizarea a jucat un rol important în consolidarea democrației și a păcii. Milioane de oameni au scăpat de sărăcie, iar țările mai sărace au recuperat decalajul față de țările mai dezvoltate. Perspectiva unui viitor durabil și prosper contribuie la reducerea și la gestionarea fluxurilor de migrație ilegală în Europa. Faptul că alte țări nu au același nivel de trai, de protecție socială și de protecție a mediului sau nu beneficiază de standarde ca țările din Europa înseamnă că întreprinderile din aceste țări pot utiliza aceste diferențe în avantajul lor competitiv.
Bibliografie
Anghelache, C, Barbu, C.M., Anghel, M.G. and Marinescu, A.I. (2018). Statistical analysis of the evolution of humanity by population and resources. International Journal of Academic Research in Accounting, Finance and Management Sciences, 8 (2), April 2018, 132- 142
Dăianu, D. (2011). „Statul, finanța și criza”, Economistul, nr. 35, septembrie
Dinu, M. (2002). Economia României. Întreprinderile mici şi mijlocii. Cu ce ne integrăm?, Editura Economică, Bucureşti
Dinu, M. (2000). Economie contemporană. Ce este globalizarea?, Editura Economică, Bucureşti
Dumitru, I., Teza de doctorat, Strategii de marketing de penetrare a piețelor externe, ASE București, 2003, pag. 57, adaptat după Ball, D.A., McCulloch Jr., W.H., “International business - The challenge of global competition” sixth edition, Irwin McGraw - Hill, 1996, pag. 7
Galbraith J.K. (1982). Știința economică și interesul public, Editura Politică, București
Georgescu, F. (2011). „Anatomia crizei și schimbarea paradigmei economice”
Mises, von L. (1998). Capitalismul și dușmanii săi, Editura Nemira, București
Morris, C. (2010). Criza economica și profeții ei, Editura Litera, București
Nechita, V., ș.a., Economie politică, vol. II, Editura Porto-Franco, Galați, 1991, pag. 237
Sută, N., Sută-Selejan, S., History of world commerce and trade policy, All Publishing House, Bu-charest, 1997, page 111
site: https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/reflection-paper-globalisation_en.pdf
Preview document
Conținut arhivă zip
- Globalizarea economiei mondiale.docx