Epidemiologia poliomielitei

Seminar
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3068
Mărime: 47.92KB (arhivat)
Publicat de: Georgiana M.
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul I Agentul patogen 4
  3. Capitolul II Purtătorii de agent patogen 6
  4. Capitolul III Modurile și căile de transmitere a agenților patogeni 7
  5. Capitolul IV Receptivitatea / nereceptivitatea ,rezistența , imunitatea , fondul imunitar populațional 8
  6. Capitolul V Factori favorizanți ai evoluției procesului epidemiologic 10
  7. Capitolul VI Forme de manifestare ale procesului epidemiologic 11
  8. Capitolul VII Supravegherea epidemiologică, prevenția și dispensalizarea 13
  9. Concluzii 15
  10. Bibliografie 16

Extras din seminar

Introducere

Epidemiologia este știința medicală care, prin cooperări multidisciplinare, se ocupă cu identificarea factorilor de agresiune pentru sănătate, cu stabilirea mijloacelor și metodelor de neutralizare a acțiunii lor asupra grupurilor populaționale cu risc crescut, cu depistarea și lichidarea proceselor epidemiologice, a stărilor de boală și cu elaborarea programelor de protecție globală a sănătății umane[7].

Poliomielita, în evolutția ei naturală,se prezintă ca o viroza acută,transmisibila ,determinate de virusuri capabile să includă manifestări epidemologice și clinice variante.

In majoritatea cazurilor poliomielita evoluează benign,dar s-a impus că problema majora de sănătate populațională,din pricina riscului paralitogen[1].

Letalitatea medie a fost, în trecut ,evaluată la 5-10% , cu riscul de a ajunge la 25-95% în formele clinice grave ,semnalate la extremele grupurilor de vârstă , la gravide și de persoane cu imunodepresie[1].

În istoria sa ,poliomielita a cunoscut denumiri variate , precum :boala Heine-Medin ,debilitatea membrelor inferioare și , mai frecvent utilizată ,cea de paralizie infantilă.

Se consideră ca poliomielita a fost semnalată în Antichitate , fapt susținut și de basorelieful egitean în care preotul Ruma (1590-1350 i.Hr.) are piciorul drept atrofiat și în poziție ecvină.În 1789,Underwood a realizat prima descriere amplă a bolii,denumind-o debilitateaa extremităților inferioare,iar Kussmaul a adus termenul de poliomielită acută anterioară[1].

În 1908 , Landsteiner și Popper,în Austria ,emit ipoteza etiologiei virale si reproduce boala la maimuțe. Studiul epidemiei din anul 1916 care a evoluat la New York a adus dovezi asupra procesului epidemiologic al poliomielitei[1].

Capitolul I Agentul patogen

Poliomielita este o boală infecto-contagioasă sistemică ce afectează primordial sistemul nervos central ,este infecția cauzată de un virus, virusul poliomielitic, care se transmite pe cale fecal-orală sau respiratorie determinânt paralizii la nivelul membrelor uneori ireversibile[3].

Există trei tipuri de poliomielită:

Poliomielita subclinică -aproximativ 95% dintre cazuri se încadrează în această categorie, iar pacienții nu experimentează simptome, dar nu este o regulă. Aceasta formă de poliomielită nu afectează sistemul nervos central[2].

Poliomielita non-paralitică – nici acest tip nu afectează sistemul nervos central, deci nu produce paralizie, ci doar simptome ușoare ale gripei porcine[2].

Poliomielita paralitică – este tipul cel mai rar și totodată forma cea mai severă care produce paralizia pacientului. Exista trei tipuri de poliomielită paralitică[2]:

• poliomielita spinala ce afecteaza maduva spinarii;

• poliomielita bulbara ce afecteaza trunchiul cerebral;

• poliomielita bulbo-spinala care afecteaza atat maduva spinarii cat si trunchiul cerebral[2].

Virusurile poliomielitei fac parte din genul Enterovirus, familia Picornavirus.Acest grup de virus ARN colonizează tractul gastro-intestinal, în mod specific orofaringele și intestinul. Timpul de incubare (la primele semne și simptome), variază de la trei la 35 de zile, cu o durată obișnuită de la șase la 20 de zile. Poliovirusul infectează și provoacă boli doar oamenilor. Structura virusului este foarte simplă, compusă dintr-un singur genom ARN închis într-un înveliș proteic numit capsidă. În plus pentru protejarea materialului genetic al virusului, proteinele capsidă permit poliovirusului să infecteze anumite tipuri de celule[8].

Pe baza testului de neutralizare , se disting trei serotipuri cu importante deosebiri între ele,iar infecția produsă de aceasta conferă o imunitate pe temen lung ,specifică de serotip[1].

Tipul 1 a fost cel mai frecvent implicat în producerea paraleziei postpolimielita.Virusurile poliomielitei au dimensiuni reduse , se dezvoltă în culturi celulare de diferite tipuri și pot produce infecția la maimuțe ,dupa inocularea pe cale intraspinală ,intracerebrală,peritoneală,nazală si inramusculară[1].

Tipul 2 poate fi izolat și dupa inocularea șobolanului de bumbac.Acestea sunt rezistente la desicație ,la alcool si detergenți cationici,la temperatura camerei ,la -70 de grade Celsius în suspensii apoase de materii fecale,în apă potabilă contaminată și ,perioade lungi de timp în apa reziduală[1].

Bibliografie

1. Aurel Ivan „TRATAT DE EPIDEMIOLOGIE A BOLILIOR TRANSMISIBILE” , Ed. Polirom,Iași,2002

2. http://www.contraboli.ro/poliomielita-cauze-transmitere-simptome-diagnostic-preventie/

3. http://www.romedic.ro/poliomielita

4. http://www.srm.ro/pdf/9.%20POLIOMIlLITA%20%20SI%20VACCINURILE%20%20POLIO%20IN%20ROMANIA.pdf

5. http://www.vaccinologie.ro/poliomielita-2/

6. https://issuu.com/terapii-naturiste.com/docs/sanatatea-bunul-cel-mai-de-pret/66

7. https://ro.wikipedia.org/wiki/Epidemiologie

8. https://ro.wikipedia.org/wiki/Poliomielit%C4%83#Transmitere

9. https://www.televiziunea-medicala.ro/poliomielita/

Preview document

Epidemiologia poliomielitei - Pagina 1
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 2
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 3
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 4
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 5
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 6
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 7
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 8
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 9
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 10
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 11
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 12
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 13
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 14
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 15
Epidemiologia poliomielitei - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Epidemiologia poliomielitei.doc

Alții au mai descărcat și

Poliomelita

Poliomielita este o boală infecto-contagioasă sistemică ce afectează primordial sistemul nervos central şi determină uneori paralizii. Tabloul...

Alimentație - meniu

Introducere Substantele nutritive sunt incluse în compozitia diverselor alimente naturale sau a produselor rezultate prin prelucrarea culinarã sau...

Tehnologia de Abatorizare a Animalelor

Plan de recapitulare Principalele faze ale procesului de abatorizare sunt următoarele: - pregatierea animalului pentru taiere; - suprimarea...

Siguranță Alimentară și Nutriție Umană

Seminarul 1 1. Definiţii – noţiuni generale Alimentul este un produs în stare proaspătă sau prelucrată, cu valoare nutritivă utilizat ca hrană....

Aplicații și calcule tehnologice în industria alimentară

Praful de copt este un produs de aditivare alimentara compus din NaHCO3 si un „purtator de acid”. Cunoscând ca: - volumul final de CO2 este 10 m3...

Caiet de lucrări practice la igienă

INTRODUCERE Istoria igienei animalelor se confundă cu aceea a medicinii veterinare, definită ca ştiinţă care studiază bolile, în scopul prevenirii...

Probleme la IFC

PROBLEME REZOLVATE Problema 1. Să se determine mărimile de stare ale aerului dacă s-au măsurat cu ajutorul psihrometrului: oC şi oC. Presiunea...

Alimentația între necesitate și risc

Organismul uman este un org.heterotrof care tre.sa primeasca din nat.toate componentele de care are nevoie pt.procurarea energiei...

Te-ar putea interesa și

Poliomilelita

Date generale Poliomielita, in evoluţia ei naturală, se prezintă ca o viroză acută, transmisibilă, determinată de virusuri capabile să inducă...

Stagii asistența primară a sănătății

METODE DE STUDIU ÎN ASISTENŢA PRIMARĂ A STĂRII DE SĂNĂTATE - Pentru a studia particularităţile privind constituirea, evoluţia sau întreruperea...

Ai nevoie de altceva?