Turismul rural în China

Seminar
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 8627
Mărime: 6.44MB (arhivat)
Publicat de: Alexia P.
Puncte necesare: 0
Facultatea de Geografie
Universitatea din Bucuresti, Bucuresti
Specializare: Geografia Turismului

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Metodologie
  3. 3. Conceptul de turism rural
  4. 4. Analiza componentelor spatiului geografic rural
  5. 5. Cadrul natural ca suport al activității turistice
  6. 6. Capitalul uman și baza economică
  7. 7. Componentele potentialului turistic rural antropic
  8. 8. Analiza componentelor activitățiide turism (infrastructură și circulația turistică)
  9. 9. Turismul rural și dezvoltarea comunităților locale
  10. 10. Strategii de dezvoltare, promovare și eficientizare a turismului rural
  11. 11. Politici și legislație
  12. 12. Concluzii
  13. 13. Bibliografie

Extras din seminar

1. Introducere

Turismul este considerat un fenomen complex, cu implicații multiple în sectoarele economiei unei țări, asupra culturii, educației și relațiilor internaționale.

Turismul rural este un tip de turism durabil care exploatează resursele în regiunile rurale, are un impact negativ redus și generează beneficii tot mai mari pentru zonele rurale în ceea ce privește productivitatea, ocuparea forței de muncă, conservarea mediului și a culturii rurale, implicarea localnicilor în viața comunității. Turismul rural nu este bazat doar pe vacanțe la țară, ci cuprinde și turismul în natură, turismul de sport și sănătate, turismul cultural și patrimoniu, iar în unele zone, turismul etnic.

De-a lungul timpului spațiului rural i-au fost atribuite mai multe definiții. Spațiul rural este un concept complex, acesta identificându-se prin următoarele elemente: număr redus a populației, formele de organizare administrativ-teritorială sunt satele și comunele, activitatea productivă predominantă este agricultura și silvicultura, dar și alte activități non-agricole, comunicarea și relațiile dinte oameni se bazeză în principal prin cunoașterea reciprocă, iar calitatea mediului înconjurător fiind mai bună spre deosebire de mediile urbane.

În vizunea multora, satul are trei funcții principale, economică (agricultură, silvicultură, acvacultură, artizanat, constucții, minerit etc), ecologică (care vizează protejarea resurselor naturale, izvoare, lacuri și râuri, spații verzi, biodiversitate etc) și funcția socio-culturală, proiectată pentru păstrarea tradițiilor și coeziunea locală.

Continentul asiatic se identifică printr-un număr ridicat de sate, cu spații geografice variate ca relief, climă, rețea hidrografică, floră și faună, arii protejate, valori culturale. În ultimele decenii turismul rural s-a dezvoltat rapid și a devenit un concept important în China, atrăgând milioane de turiști. Potrivit lui Shao, din 1980 au fost înființate peste 20.000 de atracții turistice, dintre care peste jumătate sunt situate în zonele rurale ale Chinei.

2. Metodologie

În cadrul acestui studiu, au fost folosite mai multe metode, precum metoda cercetării, sintezei, analizei, observării, cartografică (hărți) cu scopul de a descoperii și de a cunoaște conceptul de turism rural, de spațiu rural în China. Ulterior, deosebind stilul arhitectural al locuințelor, gastronomia, tradițiile și meșteșurile, vestimentația localnicilor al populației chineze cu cele cunoscute de noi, cele europene.

3. Conceptul de turism rural

Conform Organizației Mondiale a Turismul, turismul rural a fost definit ca ”o formă a turismului, care include orice activitate turistică organizată și condusă în spațiul rural de către populația locală, valorificând resursele turistice locale (naturale, umane, culturale, istorice) precum și dotările, structurile turistice, inclusiv pensiunile și fermele turistice.”

De asemenea, J.W. Kloeze afirmă că turismul lor este un concept care include toate activitățile turistice care se desfășoară în mediul rural. După D. Matei turismul local include o serie de activități, servicii, amenajări oferite de fermieri, țărani și locuitori din mediul rural pentru a atrage turiști în zona lor, fapt ce generează venituri suplimentare pentru afacerile lor. De asemenea, Gonța A. spune că agroturismul este o formă a particulară de turism rural, cu un grad de complexitate mai ridicat, cuprinzând atât activitatea turistică propriu-zisă (cazare, pensiune, prestări de servicii, sport, distracție etc.), cât și activitatea economică, de regulă agricolă practicată de gazdele turiștilor (activități de producție, de prelucrare a produselor agricole în gospodărie și de comercializare a acestora).

Așadar, turismul rural este o formă de turism care se desfășoară în mediul rural și care presupune valorificarea resurselor turistice locale, participarea turiștilor la diferite activități tradiționale locale, cazarea și alimentarea acestora în structuri de primire turistică specifice (gospodării țărănești, pensiuni agroturistice etc).

4. Analiza componentelor spatiului geografic rural

Cuvântul rural provine din latinescul „rurs”, referindu-se la cultură, câmpuri, teritoriu ocupat, locuit, amenajat și muncit de om.

Ruralitatea se remarcă printr-o stratificare a intereselor multiple ale diferitelor grupuri sociale în raport cu același teritoriu. La nivelul spațiului rural se pot detașa următoarele funcții, și anume, funcția productivă determinată de potențialul productiv al terenurilor agricole și forestiere, de prezența unor resurse minerale, de suprafețe acvatice, toate cu rolul de a susține diverse ocupații tradiționale sau mai moderne; vatra satelor a încetat să îndeplinească doar o funcție rezidențială, crescând ponderea funcțiilor productive.

Funcția rezidențială este determinată de spațiul destinat locuințelor, care ocupă o mare pondere din intravilanul așezărilor rurale. Pentru o zonă de rezidențială trebuie luate în calcul o serie de elemente, de la înălțimea și forma clădirilor până la amenajarea spațiilor verzi, infrastructură și existența utilităților.

Funcția socială demonstrează că satele au fost întemeiate în urma deplasării populației din satele preexistente spre alte localizări. Astfel, amintim roirile, emigrările populației dintr-o regiune în alta, transhumanța pastorală, deplasările în grup ale populației din motive politico-sociale, etc. Fenomenele demografice pozitive determină plecările, fiind generate, de nevoia de noi terenuri agricole și sunt declanșate într-o anumită fază de dezvoltare a satului de origine. Procesul se poate repeta în timp și spațiu, același sat generând unul sau mai multe alte sate noi, în funcție de vitalitatea sa, mărimea moșiei și caracteristicile substratului fizic, care pot deveni, la rândul lor, vetre de formare a unor noi roiri.

Funcția culturală este foarte importantă deoarece oferă nota de originalitate și autenticitate a multor sate. Dimensiunile relativ reduse ale localităților rurale comparativ cu cele urbane, existența unor relații mai apropiate și specifice între membrii comunităților, sunt caracteristici care dau altă valoare culturii locale. Cultura tradițională, axată pe tipuri diferențiate de arte (olărit, prelucrarea lemnului, broderii și țesături, instrumente populare, costume populare, cântece și dansuri, teatru popular, etc.) determină un patrimoniu inconfundabil al fiecărei localități, zone sau regiuni rurale.

Funcția turistică și recreativă constă în prezența unor spații naturale și antropice ce pot oferi deconectare, recreere, refacere și stimulare pozitivă pe plan fizic și psihic. Satele cu reale valențe turistice se află poziționate într-un cadru natural, fără surse de poluare, accesibilitate bună, cu izvoare de apă termală și minerală, lacuri sărate, diferite obiective istorice și culturale, muzee locale și case memoriale, numeroase tradiții și obiceiuri, cu posibilitatea de a fi valorificate și promovate în petrecerea timpului liber. Orice sat poate deveni locul preferat pentru: plimbări în aer liber, practicarea sporturilor ușoare sau de aventură, excursii pedestre sau ecvestre, diferite activități culturale cu posibilitatea participării turiștilor.

Bibliografie

Apăvăloaie M, Obreja A, Giosu V, Poghirc P, Hârjoabă I, Ungureanu A, Geografia continentelor. Asia, vol II, 1982

Baoren Su, Rural tourism in China, Tourism Management, Vol 32, 2011

Beibei Li, Hongmei Gao, Manping Hou, Study on the Rural Tourism Development in China, 2020 https://www.researchgate.net/publication/347402627_Study_on_the_Rural_Tourism_Development_in_China

Bogan E, Simion T, Turismul rural, editura Univeritară, 2019

CGTN, China to list more key villages to promote rural tourism https://news.cgtn.com/news/2020-05-21/China-to-list-more-key-villages-to-promote-rural-tourism-QFRQyksPvi/index.html

Chen Cheng- siang, China: Essays on Geography, 1984

China daily, Top 10 most worthy villages to explore in China, 2015 https://www.chinadaily.com.cn/travel/2015-12/31/content_22882658.htm

China discovery, Yangtze River Cruise 2024/2025 https://www.chinadiscovery.com/yangtze-cruises.html

China Highlights, Dunhuang Yardang National Geopark, Ghost Town https://www.chinahighlights.com/dunhuang/attraction/yardang-national-park.htm

China Highlights, The Yellow Mountains https://www.chinahighlights.com/huangshan/yellow-mountain/

China odyssey tours, Wolong National Nature Reserve - Pandas' Paradise https://www.chinaodysseytours.com/chengdu/wolong-national-nature-reserve.html

China roads, Yellow Mountains https://www.china-roads.com/travel/yellow-mountains-huangshan/

China services inf , Tourism Law https://govt.chinadaily.com.cn/s/201712/26/WS5c18b454498ee2f0291e3ff9/tourism-law.html

Chivoiu N, Naum T, Nianqiang C, Țara Marelui Dragon China - Geografie și Turism, editura Universal Dalsi, 1998

Dashper K, Rural Tourism: An International Perspective, 2014

Gao S, Huang S, Hunag Y, Rural tourism development in China, 2008 https://doi.org/10.1002/jtr.712

Geologyscience, Zhangjiajie National Forest Park, China https://geologyscience.com/gallery/geological-wonders/zhangjiajie-national-forest-park-china/

Geologyscience, Zhangye Danxia Landform or Rainbow Mountains https://geologyscience.com/gallery/geological-wonders/zhangye-danxia-landform-or-rainbow-mountains/

Ghid Complet China, editura Aquila, 1993

Guilinchina, Guilin Longji Terraced Fields https://www.guilinchina.net/attraction/longji-terraced-field.htm

Huang R, Bu HM, Destination Attributes of Memorable Chinese Rural Tourism Experiences: Impact on Positive Arousal, Memory and Behavioral Intention, 2022 https://doi.org/10.2147/PRBM.S387241

Iris cheng, Implications of Rural Tourism in China On the Environment https://earth.org/rural-tourism-in-china/

Knapp, Ronald G.. China's Traditional Rural Architecture: A Cultural Geography of the Common House. Honolulu: University of Hawaii Press, 1986. https://doi.org/10.1515/9780824887919

Popa V, Geografia Statelor Asiei, editura Universitară, 2012

Roadbook, The rise of domestic rural travel in China https://roadbook.com/travel/rural-domestic-travel-tourism-china/

Sanz J. M. L, Lequia A. P, Rodriguez P. G, Valiño P. C, Rural Tourism and the Sustainable Development Goals, 2021 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.722973/full

Statista, China https://www.statista.com/statistics/1382800/china-number-of-tourists-in-rural-areas/

Studycli, An Introduction to Traditional Chinese Clothing https://studycli.org/chinese-culture/traditional-chinese-clothing/

Studycli, Discovering the Dragon’s Backbone: Your Guide to the Longsheng Rice Terraces https://studycli.org/guilin/longsheng-rice-terraces/

Tang, Qiqin. “Chinese Rural Architecture between Tradition and Modernisation.” Electronic Theses and Dissertations (ETDs) 2008. T, University of British Columbia. doi:http://dx.doi.org/10.14288/1.0431394.

The Diplomat, Can Tourism Save China’s Small Villages? https://thediplomat.com/2023/08/can-tourism-save-chinas-small-villages/

Tibet Vista, Himalaya Mountains https://www.tibettravel.org/tibet-travel-advice/himalaya-mountains-shigatse.html

Travel China Guide, Chinese Food History, https://www.travelchinaguide.com/chinese-food-history.htm

Travel Daily News, Jiuzhai Valley’s Nuorilang waterfall tops the List of China’s Most Beautiful Waterfalls https://www.traveldailynews.asia/asia-pacific/jiuzhai-valleys-nuorilang-waterfall-tops-the-list-of-chinas-most-beautiful-waterfalls/

UOFA, China https://uofa.ru/ro/kitai-geograficheskoe-polozhenie-kitai-naselenie-klimat-karta/

Wang Jieyong, Qu Lulu, Identifying the structure of rural regional system and implications for rural revitalization: A case study of Yanchi County in northern China, vol 124, 2023 https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2022.106436

Wikipedia, Hakka walled Village, https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hakka_walled_village

Wildside, Emeishan, China, https://theworldwildweb.org/emeishan-china/

World Tourism Organization, International Tourism: a global perspective, 1995

Yuqi Si, Chang Liu, Mu Zhang, Feelings and Scenes of Rural Homestay Inns in China: A Perspective of Service Encounter, 2022

Zhangjiajie tour guide, Zhangjiajie National Park Hunan China https://www.zhangjiajietourguide.com/photo-p264-3500-zhangjiajie-national-park-hunan-china.html

Preview document

Turismul rural în China - Pagina 1
Turismul rural în China - Pagina 2
Turismul rural în China - Pagina 3
Turismul rural în China - Pagina 4
Turismul rural în China - Pagina 5
Turismul rural în China - Pagina 6
Turismul rural în China - Pagina 7
Turismul rural în China - Pagina 8
Turismul rural în China - Pagina 9
Turismul rural în China - Pagina 10
Turismul rural în China - Pagina 11
Turismul rural în China - Pagina 12
Turismul rural în China - Pagina 13
Turismul rural în China - Pagina 14
Turismul rural în China - Pagina 15
Turismul rural în China - Pagina 16
Turismul rural în China - Pagina 17
Turismul rural în China - Pagina 18
Turismul rural în China - Pagina 19
Turismul rural în China - Pagina 20
Turismul rural în China - Pagina 21
Turismul rural în China - Pagina 22
Turismul rural în China - Pagina 23
Turismul rural în China - Pagina 24
Turismul rural în China - Pagina 25
Turismul rural în China - Pagina 26
Turismul rural în China - Pagina 27
Turismul rural în China - Pagina 28
Turismul rural în China - Pagina 29
Turismul rural în China - Pagina 30
Turismul rural în China - Pagina 31
Turismul rural în China - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Turismul rural in China.docx

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Prețul în alimentația publică

Capitolul I ”Bazele metodologice ale contabilitătii produselor si mărfurilor în unitătile de alimentatie publica” 1.1.Aspecte generale privind...

Te-ar putea interesa și

Analiza Strategiilor Guvernamentale de Dezvoltare a Turismului

Introducere După 1990, se vorbeşte tot mai mult despre turism ca fiind acea ramură a economiei care alături de agricultură ar reuşi să readucă...

Nevoia de promovare a turismului românesc pentru a diminua efectele crizei globale

INTRODUCERE Cunoscută încă din antichitate, publicitatea a devenit în lumea modernă un fenomen indispensabil. În contextul economiei de piaţă ea a...

Turismul Rural în Maramureș

Turismul rural in Maramureş „ Maramureş, ţară veche, cu oameni fără pereche.” Statisticile demonstrează că turismul, în spatiul rural a făcut, în...

Managementul promovării serviciilor turistice în satul Lepșa - pensiunea turistică rurală Șoimul

Introducere Turismul reprezintă una din componentele esenţiale ale sferei serviciilor, implicând o serie de activităţi, specifice fiecărui tip de...

Turismul rural în Thailanda

Introducere Turismul rural este un tip de turism durabil care exploatează resursele în regiunile rurale, are un impact negativ redus și generează...

Dezvoltarea Turismului Rural în China

INTRODUCERE Mulţi cercetatori spun că Asia e viitorul, iar cursul evenimentelor din ultimii ani tinde să le dea dreptate. Economic, China se...

Sistemul Economic al Chinei

La începutul secolului XX, China era o tara nedezvoltata si exploatata economic de puterile coloniale occidentale. Peste trecutul sau imperial s-au...

Turismul în China din Punct de Vedere Economic

Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor estimeaza ca in urmatorii 10 ani China va deveni una dintre cele mai importante tari in ceea ce...

Ai nevoie de altceva?