Extras din curs
Cind o persoana merge, plaminii suplimenteaza celulele cu oxigen astfel incit acopera necesarul de ATP al organismului. DAR, ce se intimpla cind o persoana alearga?
Muschii sunt fortati sa ‘lucreze’ fara a avea destul oxigen pentru ca se foloseste ATP mai rapid decit sunt capabili plamanii si circulatia sangvina sa aduca oxigen la muschi pentru respiratia celulara.
Din fericire, unele celule pot produce ATP si supravietui pentru scurte perioade fara oxigen.
La efort fizic relativ intens de lunga durata, muchii trebuie sa regenereze ATP. In mod normal, celulele pot produce ATP prin respiratie celulara.
La sprint, plamanii si circuitul celular nu pot furniza destul de rapid oxigenul necesar muschilor pentru sinteza de ATP.
Celule musculare folosesc un alt proces, numit fermentatie, care produce ATP fara sa foloseasca oxigen.
Respiratia celulara continua, dar aceasta nu mai este principala sursa de ATP cit timp exista / functioneaza fermentatia.
Fermentatia produce ATP doar pe baza glicolizei, acelasi proces ce cosntitutie primul pas al respiratiei celulare. Glicoliza nu foloseste oxigen.
Glicoliza produce in mod direct 2 molecule de ATP dintr-o singura molecula de glucoza. Acest proces nu pare a fi cel mai eficient daca il comparam cu cele 38 molecule de ATP generate in timpul procesului de respiratie. De aceea, prin arderea unei cantitati suficiente de glucoza prin fermentatie poate genera destule molecule de ATP pentru a asigura energia necesara unui efort fizic intens de scurta durata (sprint).
Conținut arhivă zip
- Biochimie
- Biosinteza glicogenului hepatic.ppt
- Curs aditivi alimentari da.ppt
- Fermentatii 2.ppt
- Fermentatii-1.ppt
- Metabolism proteine.ppt
- Valoarea nutritiva a alimentelor.ppt