Extras din curs
Un ambalaj de calitate trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe tehnice, constructive, economice şi de durabilitate. La acestea s-a adăugat o nouă cerinţă: dimensiunea estetică a ambalajelor.
În tratarea estetică a ambalajului trebuie să se ţină seama de existenţa unui complex senzorial, care determină o manifestare de aprobare sau de respingere din partea simţului estetic al fiecărui individ, de efectul emoţional declanşat de actul de cumpărare şi de consum.
Realizarea unui ambalaj necesită cunoştinţe de design industrial, cunoştinţe de estetică şi cunoştinţe legate de psihologia de cumpărare.
- Estetica studiază: frumosul natural, armonia ambientului, aspectul obiectelor în strânsă legătură cu utilitatea lor, formele de comunicare vizuală, dar mai ales creaţiile artistice.
- Frumosul industrial – extinde noţiunea de frumos la obiectele rezultate în urma activităţilor de producţie; realizarea frumosului industrial se face cu ajutorul design-ului şi a esteticii industriale.
Elementele esteticii ambalajelor
- Ambalajele sunt privite ca produse finite de sine stătătoare, integrate în categoria mărfurilor industriale.
- Pentru ambalaje, elementele particulare ale esteticii sunt considerate: forma, desenul (grafica), culoarea, simetria, armonia şi contrastul.
1. În cadrul tendinţei actuale de simplificare a formelor ambalajelor se urmăreşte:
- Conceperea unor forme uşor perceptibile
- Conceperea unor forme logice, inteligibile
- Conceperea unor forme cu o maximă valoare informaţională.
S-au înregistrat variaţii dimensionale şi de formă ale ambalajelor, apărând:
- formatul gigant pentru anumiţi detergenti;
- formatul special (adică tăviţe pentru semipreparate);
- ambalajul economicos (adică pliculeţele de şampon);
- formate fantezii, destinate cadourilor.
2. Desenul (grafica) ambalajului – este un element estetic important pentru ambalaje, care, alături de culoare, determină în mod semnificativ aspectul final.
- Grafica cuprinde totalitatea fotografiilor, desenelor, sloganelor şi simbolurilor ce contribuie la impactul iniţial pe care un produs prin ambalajul său îl are asupra consumatorilor şi joacă un rol important în comunicarea de informaţii şi impresii despre produs.
3. Simetria ambalajului - este expresia unor raporturi de mărime şi formă, de ordine şi dispunere, de potrivire şi concordanţă existente la analiza unui ambalaj.
- Ambalajele simetrice sunt avantajoase din punct de vedere al realizării practice (formă regulată, consumuri mai mici de materiale, posibilităţi de grupare a mai multor ambalaje, de paletizare şi optimizare a producţiei şi a transportului).
- Dezavantaje ale ambalajelor simetrice:
- asemănătoare cu ale altor produse, se pot confunda
- necesită un efort mai mare de individualizare prin culoare, desen, plasarea informaţiei, mărimea literelor, etc.
4. Armonia şi contrastul ambalajelor
- Armonia este o categorie estetică ce include parţial sau total, celelalte proprietăţi estetice, având ca scop prezentarea ambalajului produsului sub formă atrăgătoare care, însă, să sugereze şi utilitatea şi funcţionalitatea lui. Armonia este considerată ca efect al frumosului.
- Contrastul este o categorie estetică ce se referă la variaţie, constituind un element ce stimulează percepţia. Contrastul înlătură monotonia şi conferă unicitate ambalajului.
Prin utilizarea contrastului se urmăreşte obţinerea unui efect pozitiv, de evidenţiere a unor elemente constitutive ale ambalajului.
5. Culoarea – element estetic definitoriu în ambalarea mărfurilor.
- Privită din punct de vedere estetic, culoarea este o caracteristică de mare importanţă în cadrul procesului de înnoire şi diversificare a gamei sortimentale de ambalaje. Acest lucru se datorează efectelor fiziologice şi psihologice pe care culorile le au asupra oamenilor.
- Astfel, culorile calde (roşu, portocaliu, galben) sugerează apropierea în spaţiu, determină o uşoară creştere a presiunii sangvine şi intensificarea respiraţiei. Culorile reci (albastru, verde, violet) dau impresia de depărtare, duc la scăderea presiunii sangvine şi provoacă o stare de depresie, de descurajare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Designul Ambalajelor.doc