Extras din curs
Tema 1: “Informaţii din balistica interioară şi exterioară.”
Subiecte de studiu.
1. Informaţii despre balistica interioară.
2. Informaţii despre balistica exterioară.
1 Informaţii despre balistica interioară.
1. Balistica interna
Balistica interna - este stiinta, care studiaza procesele care se produc în momentul tragerii în deosebi la miscarea glontului (grenadei) în canalul tevii.'9
Prin fenomenul tragerii înţelegem aruncarea glontului (grenadei) din canalul tevii armei sub presiunea energiei gazelor, create la arderea încarcaturii de pulbere.
La efectuarea tragerii din arma de foe provin urmatoarele fenomene.
Percutoriil lovind cartusul face ca substanta exploziva din capsa sa detune dand nastere la flacara, care prin oriticiile din fundul tubului aprinde încarcatura de pulbere. La arderea pulberii se formeaza о cantitate mare de gaze încalzite, creand în canalul tevii о presiune înalta ce actioneaza cu aceeasi forte în toate directiile si anume asupra fundului si peretii tubului cartusului, închizator si fundul glontului.
Cartuş de la PM cal. 9 mm
Cartuş de la AK-74 cal.7,62mm
Glontul: a) obişnuit cu miez de otel; b) trasor; c) perforant-incendiar
In rezultat glontul începe sa se miste în interiorul ţevii, imprimindu-si о miscare accelerata, obligandu-l sa între fortat cu camasa în ghinturi, rotindu-se în ele înainteaza în canalul tevii cu о viteaza crescanda, dupa care este aruncat afara pe directiile axului tevii, din alta parte presiunea gazelor asupra fundului tubului provoaca miscare înapoi a armei.
Concomitent la trage se produce vibratia tevii si încalzirea ei.
Ramasitele de gaze supra încalzite si resturile pulberii nearse ies din canalul tevii în urma glontului la gura tevii se dilata instantaneu si în contact cu atmosfera dau nastere la о flacara si la unda de soc. Unda de soc provoaca bubuitura care se aude în timpul tragerii. La armele automate АКМ. СВД, СКС о parte din gaze care parcurg prin tubul de gaze participa pentru reTncarcarea si efectuarea tragerii automate (serii). La pistoale, energia se foloseste pentru remcarcarea armei. La arderea pulberii aproximativ 25-35% de energie se consuma pentru a comunica glontului о viteza (lucrul primar); 15-25% de energie se consuma pentru însurubarea glontului în ghinturi, la fortele de frecare, care apar între glonte, si peretii tevii, la încălzirea glontului, tubului si tevii, pentru punerea in mis, care a partilor mobile ale armamentului care încarca arma; 40% din energie nu se foloseste si se pierde dupa aruncarea glontului din teava."
Tragerea se produce într-un timp foarte scurt, 0,06-0,001 sec.
In timpul tragerii deosebim patru perioade consecutive:
I. Perioada prealabila: dureaza de la începutul arderii tncarcaturii de pulbere pana la implintarea deplina a glontului in ghinturi.
II. Prima sau perioada de baza: decurge de la inceputul mişcarii glontului pana la arderea deplina a pulberii cu putin timp inainte ca glontul sa fie aruncat din canalul tevii.
III. Perioada a doua: dureaza din momentul arderii depline a pulberii pana la iesirea glontului din teava, viteza glontului in momentul aruncarii din teava (viteza din teava) este putin mai mica decat viteza initiala. La unele modele de arme indeosebi cele cu teava scurta, de exemplul pistolul Makarov perioada a doua lipseste deoarece in momentul ieşirii glontului din teava arderea definitiva a pulberii nu are loc.
IV. Perioada a treia sau perioada actiunii gazelor - decurge din momentul aruncarii glontului din canalul tevii pana la incetarea actiunii gazelor asupra glontului. În acest timp gazele ieşind din teava cu viteza de 1200-2000 m/s continua sa actioneze asupra glontului şi-i comunica о viteza suplimentara. La sfarsitul perioadei a treia la о departare de 20-30 cm de retezatura tevii glontul atinge viteza maxima de zbor si aceasta perioada i-a sfars.it in momentul cand presiunea gazelor asupra glontului va fi echilibrata de rezistenta aerului.
Preview document
Conținut arhivă zip
- tema1.doc
- tema2.doc
- tema3.doc
- tema4.doc
- tema5.doc
- tema6.doc
- tema7.doc
- tema8.doc