Extras din curs
Pentru înlaturarea unor confuzii aparute când se lucreaza cu notiuni legate de montaj si asamblare, este necesara precizarea unor concepte în domeniul tehnologiei montajului.
Pentru aceasta se porneste de la unele definitii deja consacrate.
Piesa este componenta de baza a unui ansamblu.
Piesa simpla – este realizata ca un corp unic obtinut în urma unui proces tehnologic exercitat asupra unui semifabricat dintr-o bucata.
Piesa complexa poate fi definita în doua variante:
- o piesa a carei configuratie este complicata (de exemplu o carcasa);
- o piesa care se realizeaza prin prelucrarea în stare asamblata a mai multor piese simple [34] (un lagar de alunecare prelucrat la interior în stare montata, bucsata).
O parte a unui ansamblu se numeste componenta [34].
Subansamblul este o unitate mai complexa, realizata din mai multe piese individuale si componente, unite în jurul unei piese principale.
Ansamblul este format din cel putin un subansamblu, componente si piese, reunite în jurul unei piese principale.
Ansamblul general este o unitate mai complexa formata din ansambluri, subansambluri, componente si piese. El reprezinta de obicei un produs finit în cazul în care:
- se livreaza unui beneficiar (pentru care poate fi însa subansamblu; de exemplu cutia de viteze a unui automobil este produs finit pentru o companie si în acelasi timp este un subansamblu pentru firma care monteaza automobilul);
- se utilizeaza ca atare, ca element obtinut prin autodotare (de exemplu o presa hidraulica).
In cadrul unui ansamblu, componentele sunt reunite prin asamblare. Asamblarea poate fi privita din mai multe puncte de vedere:
- asamblarea, definita ca obiectiv, presupune urmarirea realizarii îmbinarii a cel putin doua componente pentru un scop dinainte stabilit (spre exemplu pozitionarea unui inel elastic pe un arbore nu constituie o asamblare decât atunci când el este asamblat cu scopul de a împiedica deplasarea axiala a unui organ de masina pe arbore).
- asamblarea, ca obiect material, reprezinta rodul mai multor activitati de asamblare;
- asamblarea, privita ca actiune, constituie o activitate prin care se îmbina în mod predeterminat cel putin doua componente [34].
O asamblare poate fi demontabila sau nedemontabila.
Asamblarea este demontabila daca elementele componente nu se deterioreaza când asamblarea se desface.
Asamblarea este nedemontabila daca, la desfacere, elementele componente se deterioreaza.
Asamblarea este una din functiunile montajului (fig. 2.1).
Montajul face parte integranta din procesul tehnologic de fabricatie a unui produs. Locul montajului în cadrul acestuia este prezentat în figura 2.2.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Notiuni Fundamentale in Tehnologia Montajului.doc