Extras din curs
Morunul este unul dintre cei mai mari pesti de apa dulce din Europa familia sturionilor Acipenseridae. Este raspandit in special in Marea Neagra, Marea Caspica, mai putin in Marea Mediterana si Marea Adriatica iar pentru reproducere urca pe fluviile tributare ale acestora.
Particularitati morfologice
cap lui este mic in raport cu corpul
gura semilunara, mare, buza inferioara continua
are mustati latite si franjurate
corpul este gros si relativ inalt
botul este scurt si moale (comparativ cu celelalte specii de sturioni),conic si turtit in jos. La exemplarele tinere, triunghiular, ascutit la varf si acoperit cu scuturi tari care nu cresc. La exemplarele mai varstnice aceste scuturi se ingroapa in piele, incat borul devine din ce in ce mai scurt si moale.
fenomenul de ingropare a scuturilor in piele pe masura inaintarii in varsta se petrece pe tot corpul morunului. Asa se explica de ce exemplarele varstnice au pielea lipsita de scuturi.
Coloritul morunilor din Dunare este mai deschis decat al celor din Marea Neagra. Partea dorsala si lateralele sunt brun-cenusii, chiar negricioase, iar abdomenul alb-galbui.
Maturitatea sexuala a morunului apare la varsta de 15-18 ani la mascul si 16-21 de ani la femela.
Fecunditate: Femelele depun pe substratul nisipos sau pietos intre 500.000 si 5.000.000 de icre. Icrele negre ale morunului sunt foarte apreciate. Dupa un timp foarte scurt, doar de o saptamana, puietul care iese din oua migreaza spre mare. Acest peste creste incet, dar traieste in general mult, 30-60 de ani, uneori poate depasi si 100 de ani.
O femela de 100 kg, în varsta de circa 20-25 de ani, poate depune 8 mil. de icre. Icrele de morun sunt mai mari decât ale celorlalti sturioni, avand diametrul de 2,5-3 mm si culoarea cenusie.
Perioada de reproducere. Perioada de reproducere este din martie pana in mai, cu o intensitate maxima in luna aprilie. Temperatura optima este cuprinsa intre 9 si 170 C.
Locurile de reproducere. Dintre toti sturionii, morunul intreprinde cea mai lunga migratie in amonte. Prin urmare indiguirile si barajele au avut un impact puternic asupra reproducerii naturale la aceasta specie. Locurile de reproducere sunt situate la adancimi de 4–20 m in zone cu fund pietros sau chiar stancos.
Hrana variaza in functie de sezon. Morunul este un peste pradator. In Dunare, morunul se hraneste cu peste: crap, avat, babusca , platica , cega In stomac s-au gasit si pasari de apa.
In Marea Neagra, in zona costiera se hraneste cu guvizi, hamsie, creveti, crabi. In timpul iernii consuma barbuni, bacaliar , calcan, guvizi, crustacei, moluste
Conținut arhivă zip
- Specii de Pesti.pptx