Extras din curs
Banca Nationala a Romaniei – Banca Centrala a Romaniei
Legea 3122004 privind statutul legal al BNR.
Art. 1 precizeaza ca BNR este Banca Centrala a Romaniei si functioneaza ca institutie publica independenta cu sediul central in Municipiul Bucuresti.
Obiectivul fundamental BNR este asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor.
Legea ii confera puteri depline in ce priveste politica monetara, valutara si de credit cat si organizarea, functionarea si controlul sistemului bancar.
In realizarea obiectivului fundamental, legea acorda BNR atributii in ce priveste :
1) elaborarea si aplicarea politicii monetare si a politicii cursului de schimb
2) stabilirea regimului valutar si supravegherea respectarii acestuia
3) supravegherea prudentiala a institutiilor de credit si administrarea rezervelor internationale ale tarii
In activitatea sa, BNR nu se subordoneaza nici unei institutii, motiv pt. care legiuitorul a prevazut ca aceasta nu va putea primi instructiuni de la nicio alta institutie publica, in schimb, toate celelalte institutii publice sunt obligate sa-i solicite avizul cand este vorba de acte normative care privesc domeniile in care BNR are atributii.
In asigurarea functiei de supraveghere, BNR va asigura schimbul de informatii cu toate autoritatile responsabile in domeniu, cu conditia ca informatiile furnizate sa fie utilizate de celelalte institutii, exclusiv in scopul indeplinirii sarcinilor de supraveghere, sa se respecte cerintele referitoare la secretul profesional si sa nu fie transmise mai departe decat cu acordul BN.
Pe plan international, BNR poate participa la organizatii internationale cu caracter financiar, bancar, monetar sau de plati, poate participa in nume propriu sau in numele statului la tratative sau negocieri externe in probleme financiare, monetare, de curs de schimb si de plati si exercita drepturile si indeplineste obligatiile care revin Romaniei in calitate de membru fondator al FMI.
Principalele functii ale BNR
Atat legea cat si doctrina sunt de acord ca principalele functii ale BNR sunt:
1) functia de realizare a politicii monetare
2) functia de emisiune monetara
3) functia de realizare a politicii valutare
4) functia de agent al statului
5) functia de banca a bancilor
Functia de realizare a politicii monetare este unul din instrumentele politicii economice si urmareste cererea si oferta de moneda din economie.
In cadrul politicii monetare, BNR utilizeaza 3 tipuri de proceduri si instrumente specifice:
- proceduri si instrumente pt. operatiuni de piata monetara
- operatiuni de creditare a institutiilor de credit
- mecanismele rezervelor minime obligatorii
Obiectivele specifice ale politicii monetare sunt in general urmatoarele:
a) cresterea masei monetare pana la un nivel optim – obiectul cantitativ
b) mentinerea ratei dobanzii la un nivel corespunzator care sa permita echilibrarea pietei monetare
c) practicarea unui nivel optim al ratei de schimb
d) alocarea optima a resurselor financiare – creditarea economiei nationale trebuie facuta doar in stricta concordanta cu cerintele pietei.
Operatiuni de piata monetara
Operatiunile de piata monetara pe care BNR este autorizata sa le efectueze se refera la vanzari-cumparari, vanzari directe sau luarea in gaj pt. acordarea de credite colateralizate de creante sau titluri ale statului, asupra statului, ale autoritatii centrale si locale ale societatii nationale, regii autonome etc., dar numai de pe piata secundara si cu conditia ca aceste operatiuni sa fie reversibile (sa fie vandute ulterior).
Legea foloseste formularea operatiuni reversibile cumpararii-vanzarii directe.
Legea interzice BNR sa achizitioneze de pe piata primara creante asupra ststului, autoritatilor publice, regiilor etc.
In tarile dezvoltate, principalul instrument de control monetar il constituie aceste operatiuni de piata monetara – operatiuni open market – care constau in operatiuni de cumparare si vanzare de catre BC a titlurilor publice pe piata libera.
Atunci cand Banca Centrala cumpara aceste titluri publice de la Banci Comerciale, rezervele acestor Banci Comerciale la Banca Centrala sporesc cu suma care reprezinta contravaloarea titlurilor cumparate, fara ca oferta de moneda sa inregistreze o crestere.
Cand Banca Centrala cumpara aceste titluri de la institutiile emitente, se inregistreaza o crestere a ofertei de moneda.
Efectul este invers cand Banca Centrala procedeaza la vanzarea titlurilor catre Banca Comerciala, agentii economici, populatie etc. Retragand astfel din circulatie cantitatea de moneda echivalenta cu suma acestor titluri.
Politica de open market urmareste 2 obiective:
1) cantitativ, care se traduce prin stabilirea cantitatii de moneda de pe piata
2) pasiv – tintirea ratei de dobanda pe piata monetara
Alaturi de operatiunile de open market BNR este imputernicita de lege sa efectueze si operatiuni de swap valutar – tranzactii financiare in care doua parti schimba sume exprimate in doua monede diferite, la o anumita data si le rascumpara la o data ulterioara, stabilita ulterior.
Aceste operatiuni sunt efectuate in scopul declarat de a influenta lichiditatea interna si de a gestiona rezervele valutare, stimulandu-se si dezvoltarea pietei financiare interne.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Curs 1si Curs 2 - Drept Bancar
- Drept Bancar C1.doc
- Drept Bancar C2.doc