Extras din curs
EVOLUTIA SISTEMELOR DE CALCUL
Pe parcursul celor peste 55 de ani care s-au scurs de la aparitia calculatoarelor, acestea au evoluat continuu. Exista 5 mari generatii de calculatoare, pe parcursul carora calculatoarele au evoluat folosind ultimele descoperiri ale fizicii si electronicii si s-au diversificat, aparând clase si familii de calculatoare.
O definitie simpla spune: „Calculatorul este o masina care prelucreaza automat informatia.”. Termenul de „informatie” este din ce în ce mai complex, pornind de la simple valori numerice la începuturile calculatoarelor, si ajungând la ORICE în zilele noastre”. Orice poate fi prelucrat cu ajutorul calculatorului, orice gen de informatie si de aceea, calculatorul a ajuns sa poata fi folosit în toate domeniile.
Exista 4 mari clase de calculatoare: microcalculatoare, minicalculatoare, calculatoare medii-mari si supercalcuatoare.
Microcalculatoarele sunt echipate în general cu un singur microprocesor si acopera cea mai mare parte a pietei calculatoarelor. Ele sunt destinate utilizatorilor obisnuiti, iar performantele lor reusesc sa acopere nevoile acestora. Pretul acestora este unul rezonabil si astfel au patruns în viata fiecaruia.
Minicalculatoarele au aparut masiv pe piata dupa 1970. sunt destinate spre a servi ca sisteme multiutilizator
Calculatoarele medii-mari (main-frame) au aparut dupa 1950, au capacitate de prelucrare si se memorare foarte mare si sunt foarte scumpe.
Supercalculatoarele au capacitati de prelucrare si de memorare imense, au mii sau zeci de mii de procesoare. Sunt folosite în cercetare, pentru gestionarea activitatii companiilor foarte mari (feroviare, aeriene, spatiale...)
În paralel cu evolutie si diversificarea calculatoarelor s-a dezvoltat si o noua stiinta: informatica. Si aceasta a evoluat extraordinar în ultimii 50 de ani si a patruns peste tot pe unde a ajuns calculatorul. Diversificarea a dus ca informatica sa fie privita ca un complex de discipline care asigura prelucrarea rationala a informatiilor folosind calculatoarele
Astazi, informatica e divizata în noua mari domenii:
- Arhitectura calculatoarelor – studiaza partea fizica a calculatoarelor în vederea îmbunatatirii performantelor acestora.
- Sisteme de operare – studiaza modul în care sunt administrate componentele fizice ale calculatorului, precum si programele care ruleaza pe acesta
- Algoritmi si structuri de date – studiaza metodele prin care se pot rezolva probleme, prelucra informatii, precum si modul de organizare a informatiilor.
- Limbaje de programare – se ocupa cu realizarea de instrumente cu ajutorul carora sa se poata realiza aplicatii.
- Ingineria programarii – studiaza metodele de automatizare a procesului de scriere a programelor si de rezolvare a problemelor
- Calcule numerice si simbolice – se ocupa cu descrierea fenomenelor din lumea reala prin intermediul formulelor matematice care pot fi manipulate cu ajutorul calculatorului.
- Sisteme de gestiune a bazelor de date - studiaza modul de organizare a cantitatilor mari de date care nu necesita calcule matematice complexe.
- Inteligenta artificiala – studiaza modul în care poate fi adus comportamentul unui calculator cât mai aproape de cel uman.
- Animatie si robotica – este poate cea mai profitabila ramura a informaticii si studiaza modul în care pot fi generate si prelucrate imaginile, precum si comportamentul robotilor.
- Animatie si robotica – este poate cea mai profitabila ramura a informaticii si studiaza modul în care pot fi generate si prelucrate imaginile, precum si comportamentul robotilor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Operare PC.doc