Eficiența economică

Curs
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 22743
Mărime: 140.31KB (arhivat)
Publicat de: Iosefina Duță
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. univ. dr. Elena Doval
Universitatea Spiru Haret Facultatea de Management Brasov An universitar 2007-2008, sem. I Anul III si IV CIG ID

Extras din curs

Lectia 1.

DEZVOLTAREA ECONOMICA SI EFICIENTA ECONOMICA

1.1. Conceptul de dezvoltare economica

Dezvoltarea economica implica crestere economica si progres economic, desi reciproca nu este valabila. Dezvoltarea economica presupune un ansamblu de transformari cantitative, structurale si calitative, atât în economie, cât si în cercetarea stiintifica, în mecanismele si structurile organizationale, în cultura organizationala (modul de gândire si comportament al oamenilor).

În sensul cresterii economice, dezvoltarea exprima evolutia unor marimi economice agregate în cadrul unui orizont de timp, la nivel national sau international si masoara efectele pozitive în planul vietii economice si sociale prin intermediul unui indicator, cum ar fi produsul intern brut (PIB) pe locuitor. Dezvoltarea economica presupune, de asemenea, îmbunatatirea standardului de viata al oamenilor si este masurat de regula prin venitul pe locuitor.

În sensul progresului economic, dezvoltarea exprima tendinta evolutiva de ameliorare a performantelor globale ale functionarii economiei nationale reflectate asupra calitatii vietii si a nivelului de civilizatie. Progresul economic este posibil numai prin promovarea programelor strategice si prin progres tehnic.

Cresterea economica alterneaza în timp prin cresteri si descresteri sub forma ciclurilor economice pe termen scurt si pe termen lung. Comportamentul ciclurilor economice depinde de cererea agregata, care este o functie de consum privat, investitii realizate de firme, cheltuieli realizate de stat si de exporturile nete. Dezvoltarea echilibrata a economiei nationale presupune si participarea la schimburile economice internationale pentru a utiliza oportunitatile de valorificare suplimentara a resurselor materiale si umane. Dar, participarea la schimburile internationale depinde de gradul de dezvoltare, structura si functiile interne ale factorului national în corelatie cu situatia economica mondiala la un moment dat.

Cererea agregata este compusa din urmatorii factori :

- Cheltuieli pentru consumul individual ( C )

- Cheltuieli ale intreprinderilor pentru investitii (I )

- Cheltuieli publice, guvernamentale ( G )

- Cheltuieli efectuate în strainatate (exportul) (X )

- Cheltuieli efectuate cu importul ( H )

Prin urmare, cererea agregata este: CA = C + I + G + X – H

Cererea agregata crescatoare creaza cerere de produse pe piata, ceea ce stimuleaza întreprinderile sa sporeasca productia, crescând numarul de locuri de munca, precum si capacitatile de productie, cu efect stimulator asupra progresului tehnic, dezvoltarii umane si dezvoltarii durabile.

Prin urmare, dezvoltarea economica, în afara ideii de reducere a saraciei, atenuarii inegalitatii si somajului, implica urmatoarele dimensiuni macroeconomice: crestere economica, progres economic, dezvoltare durabila, programe strategice, progres tehnic si dezvoltare umana.

Raspunsul la modificarile mediului si viitorul unei firme depinde de o serie de factori macro-economici, si anume de: somaj, inflatie, rata dobânzii, rata de schimb valutar si politicile guvernamentale, dar si de strategia sa manageriala.

Crestere economica reprezinta sporirea cantitativa a activitatilor si rezultatelor acestora si se masoara prin marimea reala a unui indicator macroeconomic agregat de tipul Cresterea economica exprima modificarile ce au loc în timp si spatiu determinat prin sporirea dimensiunilor rezultatelor economice corelat cu alti factori determinanti (tehnologici, sociali, culturali, de mediu). Cresterea economica se coreleaza cu finalitatea sociala (calitatea vietii) si poate fi: crestere economica pozitiva, când rezultatele economice au o tendinta de crestere fata de numarul locuitorilor; crestere economica negativa, când rezultatele economice au o tendinta de scadere fata de numarul locuitorilor; crestere economica zero, când rezultatele economice cresc în acelasi ritm cu populatie, deci nivelul rezultatelor pe locuitor ramâne constant.

Volumul economiei sau nivelul de dezvoltare se determina prin marimea productiei nationale, determinata de dezvoltarea capitalului, eficienta economica, rezultatele concrete ale cercetarii stiintifice, etc. Principalii indicatori utilizati pentru masurarea cresterii economice sunt: produsul intern brut si venitul national pe locuitor într-o perioada de timp si întru-un spatiu limitat (national).

Cresterea economica depinde atât de factorii interni, cât si de participarea la circuitul economic mondial.

Progres economic: schimbarea calitativa a continutului factorilor de productie si a relatiilor din viata economica pentru a se adapta la cerintele progresului social. Desigur ca schimarea este în primul rând o vointa politica, asa cum s-a întîmplat în tarile foste comuniste, inclusiv România în anii 90. Tranzitia si trecerea la o societate democratica au adus o serie de mutatii în viata economica si în structura factorilor de productie. O influenta extrem de mare a avut deschiderea granitelor si libera miscarea capitalului si a know-how-ului. Toate acestea au contribuit la aparitia de noi industrii (telefonia mobila, internetul), de noi tehnologii (nanotehnologia, biotehnologia), de noi materiale, de noi abilitati ale fortei de munca, care conduc la progres. De asemenea s-au creat conditiile pentru cresterea spiritului antreprenorial. Principalele schimbari care au avut loc în România au vizat: modificarea structurii agentilor economici pe forme de proprietate, dezvoltarea si consolidarea industriei serviciilor (bancare, asigurari, turism), crearea bursei de valori si a pietei de capital, restructurarea dimensionala în toate sectoarele economiei (public, mixt, privat si cooperatist).

Dezvoltare durabila: asigurarea echilibrului optim între factorii economici, tehnologici, sociali si naturali (de mediu) în scopul asigurarii dezvoltarii prezente si viitoare.

În perspectiva mileniului trei, dezvoltarea economica este asociata dezvoltarii durabile, în cadrul careia criteriul esential devine asigurarea egalitatii sanselor generatiilor care coexista si se succed la viata pe planeta, astfel încât sa existe compatibilitate între efectele economice, cele socio-umane, cele ecologice, sa se îmbine armonios cu justitia sociala si democratia, atât pe plan national, cât si mondial. Dezvoltarea poate fi durabila numai daca se centreaza pe om, pe valorificarea întregului potential al fiintei umane si pe asigurarea unei calitati superioare a vietii, omul fiind beneficiarul dezvoltarii. În raportul „Viitorul nostru comun”, prezentat la Summit-ul ONU de la Rio de Janeiro din 1992, dezvoltarea durabila (sustenabila) este conceputa în viziunea reconcilierii dintre economie si mediul înconjurator.

În esenta cele patru dimensiuni ale dezvoltarii economice ale unei tari (economica, sociala, tehnologica si ecologica) trebuie sa fie în interactiune si sa se asigure compatibilitatea si simultaneitatea progresului.

Programe strategice: totalitatea actiunilor corelate si programate pe termen lung care sa conduca la schimbare în sens pozitiv. Tarile dezvoltate au succes datorita modului în care este organizata si condusa societatea si datorita modului în care sunt dirijate investitiile pe termen lung.

Preview document

Eficiența economică - Pagina 1
Eficiența economică - Pagina 2
Eficiența economică - Pagina 3
Eficiența economică - Pagina 4
Eficiența economică - Pagina 5
Eficiența economică - Pagina 6
Eficiența economică - Pagina 7
Eficiența economică - Pagina 8
Eficiența economică - Pagina 9
Eficiența economică - Pagina 10
Eficiența economică - Pagina 11
Eficiența economică - Pagina 12
Eficiența economică - Pagina 13
Eficiența economică - Pagina 14
Eficiența economică - Pagina 15
Eficiența economică - Pagina 16
Eficiența economică - Pagina 17
Eficiența economică - Pagina 18
Eficiența economică - Pagina 19
Eficiența economică - Pagina 20
Eficiența economică - Pagina 21
Eficiența economică - Pagina 22
Eficiența economică - Pagina 23
Eficiența economică - Pagina 24
Eficiența economică - Pagina 25
Eficiența economică - Pagina 26
Eficiența economică - Pagina 27
Eficiența economică - Pagina 28
Eficiența economică - Pagina 29
Eficiența economică - Pagina 30
Eficiența economică - Pagina 31
Eficiența economică - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Eficienta Economica.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea Durabilă a Agriculturii în Spatiul Județului Călărași

1.1.Introducere Importanţa durabilităţii ca un concept cheie legat de elaborarea de politici privind protecţia mediului a crescut rapid în ultimii...

Econometrie și previziune economică

Lectia 1. ECONOMETRIA – RAMURA A ECONOMIEI Obiectivele lectiei - Insusirea caracteristicilor specifice econometriei - Intelegerea modelului...

Marketingul Serviciilor Financiare

POLITICA DE PRET 6.1. Pretul serviciilor financiare: concept, caracteristici, particularitati Cele mai importante elemente si aspecte care sunt...

Achiziții publice în contextul internațional - curs 1

Introducere - sectorul public un important client al afacerilor private - in ultimul secol cheltuielile guvernbamentale au crescut – reprezinta...

Analiză dispersională

Fenomenele si procesele economico-sociale sunt influentate de diferiti factori cu actiune concomitenta. Pentru a pune in evidenta masura in care...

Microeconomie intermediară

Producatorul si consumatorul se aseamana mult din punct de vedere al comportamentului lor economic; daca ar fi sa amintim doar scopul urmarit,...

Independența Băncii Centrale

VIII. INDEPENDENTA SI CREDIBILITATEA BANCII CENTRALE Eficacitatea politicii monetare depinde de natura politicii aplicate: discretionara,...

Relații economice internaționale

RETEAUA EXTERNA DE REPREZENTARE SI COMERCIALIZARE Dupa cum se cunoaste comertul exterior poate fi realizat in diferite forme grupate in principiu...

Te-ar putea interesa și

Analiza diagnostic - SC Electrica SA Giurgiu

CAPITOLUL 1 “INVESTITIILE IN ROMANIA CONTEMPORANA” 1.1. ROLUL INVESTITIILOR IN CONTEXTUL ECONOMIEI DE PIATA DIN ROMANIA In orice domeniu:...

Proiect de practică - agenția de turism SC Bibi Touring SRL

CAP 1. PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII DATE DE IDENTIFICARE A FIRMEI. Numele firmei : SC BIBI TOURING S.R.L. Forma juridica de...

Eficiență Economică a Investițiilor

1. EFICIENŢA ECONOMICĂ 1.1. Conceptul de eficienţă economică a investiţiei Pentru realizarea unui obiectiv de investiţii, în practică există mai...

Eficiența economică a mecanizării agriculturii - studiu de caz SC Agrotehnica SA

Introducere Agricultura este o ramură traditională a economiei românesti care are ca mijloc de productie fondul funciar agricol (totalitatea...

Proiect de practică Hotel Star Ploiești

CAPITOLUL ll. PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII In acest capitol se va face o prezentare generala a societatii comerciale Quartz International...

Practică agenția de turism SC Ena Touring SRL

CAP 1. PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII Nume societate - S.C. Ena Touring S.R.L. Director Agentie - Elena Cojocaru C.U.I. - 18362372 Nr....

Eficiența economică a investiției

CAPITOLUL 1 EFICIENTA ECONOMICA - ELEMENT HOTARÂTOR IN DECIZIA DE INVESTITII 1.1. Conceptul de eficienta economica a investitiei Analiza...

Conceptul de eficiență economică

Conceptul de eficienta economica a investitiilor Analiza gradului de dezvoltare a unui sistem economic,a capacitatii lui de supravietuire,a...

Ai nevoie de altceva?