Managementul investițiilor

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 11 fișiere: doc
Pagini : 144 în total
Cuvinte : 45189
Mărime: 342.06KB (arhivat)
Publicat de: Jenel Florescu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sacui Violeta

Extras din curs

Acest curs îşi propune să clarifice câteva dintre cele mai importante aspecte referitoare la luarea deciziilor de selecţie şi finanţare a investiţiilor în active reale, cu caracter industrial şi comercial, la nivelul unei întreprinderi.

Deciziile legate de investiţiile de capital sunt unele dintre cele mai importante şi, în acelaşi timp, unele dintre cele mai critice tipuri de decizii care trebuie luate de managerii unei întreprinderi.

Întreprinderile investesc anual sume importante în vederea realizării unor investiţii, care influenţează situaţia acestora pe perioade îndelungate. Dacă o decizie bună poate să aibă un impact pozitiv semnificativ asupra evoluţiei unei întreprinderi, o decizie proastă poate să aducă organizaţia respectivă în pragul falimentului.

Cursul îşi propune să prezinte modelele decizionale recomandate de teoria modernă a bugetării capitalului, avantajele şi dezavantajele acestora, precum şi situaţiile în care se recomandă aplicarea lor. Sunt modele complexe, bazate pe tehnica discontării cash-flow-urilor, subordonate realizării unui obiectiv, considerat optim, la ora actuală, de teoria financiară, şi anume, acela al maximizării valorii întreprinderii.

Sunt prezentate aspecte legate de metodologia luării deciziilor de investiţii, punându-se accentul pe elementele implicate în procesul decizional, pe modalităţile în care acestea pot fi calculate şi încorporate în decizie.

Evaluarea economică a proiectelor de investiţii are ca scop determinarea proiectului de investiţie care ar trebui să fie acceptat. Întrebările imediate care stau pe buzele tuturor managerilor sunt următoarele : cum poate fi el realizat, este fezabil din punct de vedere financiar? Cele două probleme “ce?” şi “cum?” nu sunt independente, dar ele trebuie separate, cel puţin, conceptual.

Elementul care face legătura între deciziile de investiţii şi cele de finanţare este costul capitalului. Atingerea obiectivului de maximizare a valorii întreprinderii presupune nu numai maximizarea cash-flow-urilor estimate a fi obţinute prin deciziile de investiţii ci, şi minimizarea costului finanţării angajată în abordarea acestor investiţii prin deciziile de finanţare.

CAP. 1 CONŢINUTUL ŞI CLASIFICAREA INVESTIŢIILOR. DECIZIILE DE INVESTIŢII

Rezumat

Într-o accepţiune largă, financiară, noţiunea de investiţie este sinonimă cu orice acţiune de alocare, plasare a capitalului în vederea obţinerii unor câştiguri. Potrivit acestei accepţiuni, investiţia reprezintă schimbarea unei sume prezente şi certe pe speranţa obţinerii în viitor a unor venituri superioare dar probabile.

Într-un sens restrâns, contabil, investiţia este asimilată cheltuielii efectuate în vederea obţinerii unor bunuri cu valoare mare şi de folosinţă îndelungată. Dimensiunea contabilă, cea mai restrictivă, reduce investiţia la noţiunea de imobilizare în sensul contabil al cuvântului.

Activitatea de investiţii în cadrul unei întreprinderi are la bază strategia de dezvoltare economică stabilită la nivelul acesteia şi se desfăşoară pe bază de programe investiţionale sau proiecte.

Programele de investiţii, indiferent de nivelul la care sunt elaborate în cadrul unei întreprinderi, se detaliază în vederea în vederea implementării lor în mai multe proiecte investiţionale. Proiectul de investiţie este definit ca un program complet şi autonom de acţiune implicând realizarea unei investiţii şi exploatarea acesteia de-a lungul duratei sale de viaţă.

Deciziile de investiţii de capital reprezintă unele dintre cele mai importante şi, în acelaşi timp, unele dintre cele mai critice tipuri de decizii luate la nivelul unei întreprinderi.

Decizia de investiţii poate fi definită ca reprezentând procesul prin care resursele întreprinderii (materiale, financiare, umane etc.) sunt angajate în vederea realizării unor proiecte investiţionale destinate obţinerii unor profituri superioare în perioadele viitoare.

Modelele decizionale elaborate de teoria investiţională modernă sunt subordonate realizării unui obiectiv considerat optim la ora actuală, şi anume, acela al maximizării valorii de piaţă a întreprinderii.

1.1Conţinutul şi clasificarea investiţiilor

Într-o accepţiune largă, financiară, noţiunea de investiţie este sinonimă cu orice acţiune de alocare, plasare a capitalului în vederea obţinerii unor câştiguri. Potrivit acestei accepţiuni, investiţia reprezintă schimbarea unei sume prezente şi certe pe speranţa obţinerii în viitor a unor venituri superioare dar probabile.

Într-un sens restrâns, contabil, investiţia este asimilată cheltuielii efectuate în vederea obţinerii unor bunuri cu valoare mare şi de folosinţă îndelungată. Dimensiunea contabilă, cea mai restrictivă, reduce investiţia la noţiunea de imobilizare în sensul contabil al cuvântului.

Noţiunea de investiţie implică trei elemente definitorii: durata, rentabilitatea şi riscul.

Noţiunii de investiţie îi este caracteristic timpul. Fondurile investiţionale se alocă în prezent, iar efectele se obţin în viitor. Orice proiect de investiţie are o durată de viaţă proprie, caracterizată prin etape şi momente de timp bine definite, pe parcursul căreia parametrii economici ai investiţiei au o evoluţie specifică.

Scopul final al investiţiei îl constituie profitul. Investitorul acceptă schimbarea disponibilităţilor existente pe o serie de efecte viitoare, numai în cazul în care suma acestora din urmă, actualizată, este superioară cheltuielilor iniţiale.

Noţiunii de investiţie îi este inerent riscul. Investiţia reprezintă o cheltuială pentru un viitor incert. Efectele viitoare aşteptate sunt speranţe nu certitudini.

Economiştii delimitează riguros investiţiile financiare de investiţiile în active reale. În aceste condiţii, o tipologie globală a investiţiilor ar cuprinde următoarele categorii:

- investiţii imobiliare, care privesc achiziţia sau realizarea de bunuri imobiliare destinate locuirii sau desfăşurării unor activităţi publice, administrative;

- investiţii financiare constând în achiziţia unor valori mobiliare(acţiuni, obligaţiuni, alte titluri de valoare)emise de alte societăţi comerciale în vederea realizării unor câştiguri;

- investiţii industriale şi comerciale care vizează achiziţia sau realizarea pe cont propriu a unor active fixe corporale şi necorporale indispensabile activităţilor de producţie sau comercializare a bunurilor şi serviciilor.

Întrucât lucrarea prezentă este destinată ultimei categorii de investiţii, celor cu caracter industrial şi comercial, prezintă un interes deosebit clasificarea acestora.

Preview document

Managementul investițiilor - Pagina 1
Managementul investițiilor - Pagina 2
Managementul investițiilor - Pagina 3
Managementul investițiilor - Pagina 4
Managementul investițiilor - Pagina 5
Managementul investițiilor - Pagina 6
Managementul investițiilor - Pagina 7
Managementul investițiilor - Pagina 8
Managementul investițiilor - Pagina 9
Managementul investițiilor - Pagina 10
Managementul investițiilor - Pagina 11
Managementul investițiilor - Pagina 12
Managementul investițiilor - Pagina 13
Managementul investițiilor - Pagina 14
Managementul investițiilor - Pagina 15
Managementul investițiilor - Pagina 16
Managementul investițiilor - Pagina 17
Managementul investițiilor - Pagina 18
Managementul investițiilor - Pagina 19
Managementul investițiilor - Pagina 20
Managementul investițiilor - Pagina 21
Managementul investițiilor - Pagina 22
Managementul investițiilor - Pagina 23
Managementul investițiilor - Pagina 24
Managementul investițiilor - Pagina 25
Managementul investițiilor - Pagina 26
Managementul investițiilor - Pagina 27
Managementul investițiilor - Pagina 28
Managementul investițiilor - Pagina 29
Managementul investițiilor - Pagina 30
Managementul investițiilor - Pagina 31
Managementul investițiilor - Pagina 32
Managementul investițiilor - Pagina 33
Managementul investițiilor - Pagina 34
Managementul investițiilor - Pagina 35
Managementul investițiilor - Pagina 36
Managementul investițiilor - Pagina 37
Managementul investițiilor - Pagina 38
Managementul investițiilor - Pagina 39
Managementul investițiilor - Pagina 40
Managementul investițiilor - Pagina 41
Managementul investițiilor - Pagina 42
Managementul investițiilor - Pagina 43
Managementul investițiilor - Pagina 44
Managementul investițiilor - Pagina 45
Managementul investițiilor - Pagina 46
Managementul investițiilor - Pagina 47
Managementul investițiilor - Pagina 48
Managementul investițiilor - Pagina 49
Managementul investițiilor - Pagina 50
Managementul investițiilor - Pagina 51
Managementul investițiilor - Pagina 52
Managementul investițiilor - Pagina 53
Managementul investițiilor - Pagina 54
Managementul investițiilor - Pagina 55
Managementul investițiilor - Pagina 56
Managementul investițiilor - Pagina 57
Managementul investițiilor - Pagina 58
Managementul investițiilor - Pagina 59
Managementul investițiilor - Pagina 60
Managementul investițiilor - Pagina 61
Managementul investițiilor - Pagina 62
Managementul investițiilor - Pagina 63
Managementul investițiilor - Pagina 64
Managementul investițiilor - Pagina 65
Managementul investițiilor - Pagina 66
Managementul investițiilor - Pagina 67
Managementul investițiilor - Pagina 68
Managementul investițiilor - Pagina 69
Managementul investițiilor - Pagina 70
Managementul investițiilor - Pagina 71
Managementul investițiilor - Pagina 72
Managementul investițiilor - Pagina 73
Managementul investițiilor - Pagina 74
Managementul investițiilor - Pagina 75
Managementul investițiilor - Pagina 76
Managementul investițiilor - Pagina 77
Managementul investițiilor - Pagina 78
Managementul investițiilor - Pagina 79
Managementul investițiilor - Pagina 80
Managementul investițiilor - Pagina 81
Managementul investițiilor - Pagina 82
Managementul investițiilor - Pagina 83
Managementul investițiilor - Pagina 84
Managementul investițiilor - Pagina 85
Managementul investițiilor - Pagina 86
Managementul investițiilor - Pagina 87
Managementul investițiilor - Pagina 88
Managementul investițiilor - Pagina 89
Managementul investițiilor - Pagina 90
Managementul investițiilor - Pagina 91
Managementul investițiilor - Pagina 92
Managementul investițiilor - Pagina 93
Managementul investițiilor - Pagina 94
Managementul investițiilor - Pagina 95
Managementul investițiilor - Pagina 96
Managementul investițiilor - Pagina 97
Managementul investițiilor - Pagina 98
Managementul investițiilor - Pagina 99
Managementul investițiilor - Pagina 100
Managementul investițiilor - Pagina 101
Managementul investițiilor - Pagina 102
Managementul investițiilor - Pagina 103
Managementul investițiilor - Pagina 104
Managementul investițiilor - Pagina 105
Managementul investițiilor - Pagina 106
Managementul investițiilor - Pagina 107
Managementul investițiilor - Pagina 108
Managementul investițiilor - Pagina 109
Managementul investițiilor - Pagina 110
Managementul investițiilor - Pagina 111
Managementul investițiilor - Pagina 112
Managementul investițiilor - Pagina 113
Managementul investițiilor - Pagina 114
Managementul investițiilor - Pagina 115
Managementul investițiilor - Pagina 116
Managementul investițiilor - Pagina 117
Managementul investițiilor - Pagina 118
Managementul investițiilor - Pagina 119
Managementul investițiilor - Pagina 120
Managementul investițiilor - Pagina 121
Managementul investițiilor - Pagina 122
Managementul investițiilor - Pagina 123
Managementul investițiilor - Pagina 124
Managementul investițiilor - Pagina 125
Managementul investițiilor - Pagina 126
Managementul investițiilor - Pagina 127
Managementul investițiilor - Pagina 128
Managementul investițiilor - Pagina 129
Managementul investițiilor - Pagina 130
Managementul investițiilor - Pagina 131
Managementul investițiilor - Pagina 132
Managementul investițiilor - Pagina 133
Managementul investițiilor - Pagina 134
Managementul investițiilor - Pagina 135
Managementul investițiilor - Pagina 136
Managementul investițiilor - Pagina 137
Managementul investițiilor - Pagina 138
Managementul investițiilor - Pagina 139
Managementul investițiilor - Pagina 140
Managementul investițiilor - Pagina 141
Managementul investițiilor - Pagina 142
Managementul investițiilor - Pagina 143
Managementul investițiilor - Pagina 144
Managementul investițiilor - Pagina 145

Conținut arhivă zip

  • Managementul Investitiilor
    • BIBLIOGRAFIE.doc
    • cap. 1.doc
    • cap.2.doc
    • CAP.3.doc
    • cap.4.doc
    • cap.5.doc
    • cap.6.doc
    • cap.7.doc
    • cuprins.doc
    • glosar.doc
    • obiectivele.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea întreprinderii - noțiuni de bază

Evaluarea întreprinderii: definiții, conținut, principii Conținut curs 1 1. Definițiile valorii și ale evaluării; 2. Conceptele de preț, cost,...

Credit

1.1 Conceptul și funcțiile creditului 1.2 Elementele caracteristice raporturilor de creditare 1.3 Formele creditului 1.1 CONCEPTUL ȘI FUNCȚIILE...

Bazele Pietii Imobilului

Tema 1 Piaţa imobilului noţiuni generale 1 Esenţa şi definirea pieţii imobilului şi a bunului imobil 2 Principalele tranzacţii cu bunurile...

Noțiuni Generale ale Cadastrului

1.1 Noţiuni generale ale cadastrului Scopul cadastrului. Având un conţinut economic, cadastru este dependent de problemele economice primordiale...

Fundamente economice ale investițiilor

Note de curs INVESTITIA – in sens practic este o achizitie de active mobiliare sau imobliare, corporale sau necorporale intreprinsa in vederea...

Auditul în construcții

TEMA 1. ASPECTE GENERALE (CONCEPTUALE) ALE AUDITULUI ÎN CONSTRUCtIE 1.1. Cadrul legislativ si normativ de reglementare a auditului activitãtilor...

Necesitatea și continutul evaluării intreprindeii

Capitolul 1. Aspecte generale privind evaluarea întreprinderii Evaluarea întreprinderii este un concept complex, greu de definit, care prezintă...

Te-ar putea interesa și

Fundamentarea unui proiect de investiții

Într-o societate de consum se dezvoltă an de an din ce în ce mai multe domenii de investiții, care pot aduce statului o dezvoltare economică și...

Portofoliu la Ingineria și Managementul Investițiilor

1.Descrierea firmei alese 1.1. Date de identificare SC PASMATEX SA Timișoara este o firmă de tradiție din sectorul pasmanterie-țesături inguste,...

Managementul investițiilor - modernizare pârtie de schi - Borșa

Cap.I Descrierea amplasamentului şi a coordonatelor principale care vizează-„Partia Complex Borşa-Ştiol” - Localizare: Borsa este o localitate...

Managementul și contabilitatea investițiilor la SC Constyl SRL

CAPITOLUL 1. Noţiuni teoretice privind investiţiile. 1.1. Noţiunea şi rolul investiţiilor. Noţiunea defineşte o categorie financiară pe cât de...

Eficiența Economică a unui Proiect Investițional

INTRODUCERE Eficiența economică este un concept abordat în diferite lucrări de specialitate cu deosebire după anul 1900, unele analize indirecte...

Managementul Investiției într-o Întreprindere Nouă

Introducere « Investiţiile reprezintă un proces de decizii, luate astăzi pentru a obţine rezultate necunoscute mâine şi nu înseamnă altceva decât...

Managementul investiției în resurse umane la TopMarket

INTRODUCERE Investiţia şi dezvoltarea resurselor umane a devenit o prioritate pentru multe companii, mai ales în ţările în care s-a intensificat...

Managementul Investiției Capitalurilor prin Leasing

Introducere Între problemele fundamentale ale României, un loc important şi actual îl deţin finanţarea, riscul şi performanţa. Enumerarea...

Ai nevoie de altceva?